ИРАН ЈЕ ПОВУКАО ПРВИ ПОТЕЗ! Да ли ће Израел започети рат?

ИРАН ЈЕ ПОВУКАО ПРВИ ПОТЕЗ! Да ли ће Израел започети рат?

4 јануара 2021

ИРАН је подигао обогаћивање уранијума до 20 одсто у подземним центрифугама на локацијaма Натанз и Фордо.

У та постројења већ је почео да стиже гас УФ6 (уранијум хексафлуорид).Државна новинска агенција ИРНА пренела је да је председник државе Хасан Рохани издао „одговарајуће наређење“.

Обогаћивање уранијума до 20 одсто омогућава знатно скраћивање времена потребног за обогаћивање до 90 одсто које је потребно за производњу атомске бомбе.

Техеран у суштини враћа обогаћивање уранијума на 20 одсто, што је 2015-те замало довело до напада Израела на постројења иранске атомске индустрије.

Иран постепено подиже обогаћивање уранијума од момента када су САД 2018. године једнострано иступиле из нуклеарног аранжмана светских сила са Техераном.

Председник владе Израела Бењамин нетањаху одреаговао је очекивано:

„Одлука Ирана да настави да крши своје обавезе, да повећа ниво обогаћења и развије индустријске капацитете за то – не може се објаснити ничим другим осим намером да развије војни нуклеарни програм. Израел неће дозволити Ирану да производи нуклеарно оружје!“

У децембру је у Ирану ступио на снагу Закон о стратешким мерама за укидање санкција“ који предвиђа производњу уранијума са нивоом обогаћења од 20% и више и покретање нове генерације центрифуга у року од три месеца. И то: хиљаду ИР-2М центрифуга и најмање 174 центрифуге ИР-6.

По споразуму из којег су САД иступиле, Иран се био обавезао да обогаћивање уранијума задржи на на нивоу до 3,67%.

По проценама експерата, Иран сада покушава да подстакне Вашингтон да се „врати у споразум“ и да направи проблем Израелу који користе све могућности да додатно погорша америчко-иранске односе пре инаугурације Џоа Бајдена (20. јануара).

Званични Техеран инсистира на укидању америчких санкција против свог банкарског сектора и забране извоза нафте у Европу.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u