ИРАН ЈЕ ПОВУКАО ПРВИ ПОТЕЗ! Да ли ће Израел започети рат?

IRAN JE POVUKAO PRVI POTEZ! Da li će Izrael započeti rat?

4 januara 2021

IRAN je podigao obogaćivanje uranijuma do 20 odsto u podzemnim centrifugama na lokacijama Natanz i Fordo.

U ta postrojenja već je počeo da stiže gas UF6 (uranijum heksafluorid).Državna novinska agencija IRNA prenela je da je predsednik države Hasan Rohani izdao „odgovarajuće naređenje“.

Obogaćivanje uranijuma do 20 odsto omogućava znatno skraćivanje vremena potrebnog za obogaćivanje do 90 odsto koje je potrebno za proizvodnju atomske bombe.

Teheran u suštini vraća obogaćivanje uranijuma na 20 odsto, što je 2015-te zamalo dovelo do napada Izraela na postrojenja iranske atomske industrije.

Iran postepeno podiže obogaćivanje uranijuma od momenta kada su SAD 2018. godine jednostrano istupile iz nuklearnog aranžmana svetskih sila sa Teheranom.

Predsednik vlade Izraela Benjamin netanjahu odreagovao je očekivano:

„Odluka Irana da nastavi da krši svoje obaveze, da poveća nivo obogaćenja i razvije industrijske kapacitete za to – ne može se objasniti ničim drugim osim namerom da razvije vojni nuklearni program. Izrael neće dozvoliti Iranu da proizvodi nuklearno oružje!“

U decembru je u Iranu stupio na snagu Zakon o strateškim merama za ukidanje sankcija“ koji predviđa proizvodnju uranijuma sa nivoom obogaćenja od 20% i više i pokretanje nove generacije centrifuga u roku od tri meseca. I to: hiljadu IR-2M centrifuga i najmanje 174 centrifuge IR-6.

Po sporazumu iz kojeg su SAD istupile, Iran se bio obavezao da obogaćivanje uranijuma zadrži na na nivou do 3,67%.

Po procenama eksperata, Iran sada pokušava da podstakne Vašington da se „vrati u sporazum“ i da napravi problem Izraelu koji koriste sve mogućnosti da dodatno pogorša američko-iranske odnose pre inauguracije Džoa Bajdena (20. januara).

Zvanični Teheran insistira na ukidanju američkih sankcija protiv svog bankarskog sektora i zabrane izvoza nafte u Evropu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *