Iran na vojnoj paradi pokazao 30 balističkih raketa

Iran na vojnoj paradi pokazao 30 balističkih raketa

22 septembra 2013

military-parade-Tehran4Iran je danas tradicionalnoj vojnoj paradi predstavio čak 30 balističkih raketa domet do 2000 kilometara. Viđeno je 12 novih raketa tipa „Sadžil” i 18 tipa „Ghar”.

Iranci tvrde da je dvostepena raketa zemlja-zemlja „Sadžil” na tvrdo gorivo proizvod isključivo njihove nauke i vojne industrije. Prvi put je bila testirana u novembru 2008. godine.

Američki viceadmiral Džejms Siring, koji u Pentagonu rukovodi agencijom za protivraketnu odbranu, tvrdio je početkom maja da je Iran u stanju da počne testiranja ineterkontinentalnih balističkih raketa do 2015. godine.

Parada se održava svakog 22. septembra u znak sećanja na iransko-irački rat koji je trajao od 1980. do 1988, a priređena je nedaleko od Teherana.

U isto vreme je iranski predsednik Hasan Rohani objavio: da je njegova zemlja spremna za pregovore sa Zapadom o svom atomskom programu bez ikakvih prethodnih uslova.

„Iran je spreman na pregovare zasnovane ravnopravnosti i međusobnom uvažavanju. Dobro bi bilo – naglasio je Rohani – da niko ne osporava pravo naroda Irana na atomske tehnologije i oboćačivanje uranijuma. Pozivam Zapad da ne misli samo o svojim interesima. Iranska nacija je protiv upotrebe oružja za masovno uništavanje i pridržava se svih međunarodnih konvencija”.

Prethodno je u intervjuu „Vašington Postu” saopštio da je Teheran spreman da pomogne da dođe do dijaloga zvaničnog Damaska i sirijske opozicije.

Francuski predsednik Fransoa Oland izrazio je spremnost da se sa Rohanijem sretne u Njujorku – za vreme zasedanja Generalne skupštine UN – i da sa njim razgovara o Siriji.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *