ИРАН НАПАО ИЗРАЕЛ: Израел узвратио! СВЕ ОЧИ УПРТЕ У РУСИЈУ

IRAN NAPAO IZRAEL: Izrael uzvratio! SVE OČI UPRTE U RUSIJU

10 maja 2018

Iranske snage u Siriji ispalile veći broj raketa na izraelsku armiju u Golanskoj visoravni. Izrael upalio sirene za vazdušni napad.

To je prvi put da su iranske snage iz Sirije napale Izrael koji je okupirao Golansku visoravan, preneo je Rojters i podsetio da su izraelske snage zauzele tu visoravan 1967. i anektirali je 1981, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.Izraelski mediji tvrde da je presretnuto i oboreno oko 20 iranskih raketa.

Zatim je Izrael izveo kontranapad na iranske položaje u Siriji, za koji portparol izraelske vojske kaže da je jedan od najvećin napada na iranske položaje poslednjih nekoliko godina.

Portparol izraelske vojske Džonatan Konrikus izjavio je rano jutros da su gađani položaji odakle su ispaljene rakete na Izrael kao i druga logistička i obaveštajna postrojenja i skladišta. Ipak, kako kaže, Izrael ne želi vojnu eskalaciju.

Prema izveštajima sirijske državne agencije, izraelske rakete pogodile su vojno skladište, radarsku stanice i još neke iranske položaje. Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava sa svoje strane je navela da je izraelska vojska gađala položaje pripadnika libanskog šiitskog radikalnog pokreta Hezbolah u Homsu kao i položaje zapadno od Damaska gde se nalaze iranski borci.

Za sada nema izveštaja o mogućim žrtvama.

Rojtesr navodi da u Izrael sada strahuje da Iran i Hezbolah pokušavaju da u Siriji naprave novi front protiv Izraela, što potkrepljuju navodima da svako malo iran izvede po neki napad na izraelske snage. Izrael inače, podseća Rojters, već decenijama Iran smatra najvećom pretnjom, te takođe konstantno izvodi napade na njihove baze u Siriji.

Celokupna situacija sada je dobila i novu dimenziju, nakon odluke američkog predsednika Donalda Trampa da povuče SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma. Ta odluka izazvala je oštre reakcije međunarodne zajednice.

Sve oči sada su uprte u Rusiju, koja ima želju da se situacija u Siriji konačno stabilizuje. Takođe, razmena raketa između Izraela i Irana dolazi svega par sati nakon što je izraelski premijer učeswtvovao na vojnoj paradi i šetnji Besmrtnog puka u Moskvi, rame uz rame sa Putinom, ističe još Rojters.

Kako prenose agencije, Izrael je upozorio Rusiju da će gađati ciljeve u Siriji. „Rusi su bili informisani pre našeg napada preko uspostavljenih mehanizama koje imamo“, rekao je Konrikus, prenosi Rojters.

Taj mehanizam uspostavljen je još 2015. godine između Izraela i Rusije, prenosi Tanjug, pisanje Tassa.

KOMENTARI13 komentara

 1. goran says:

  Putin je rascistio sa zenama, sada se nalazi u jednoj sobi sa Natanjahuom. Ostalo prepustam vasoj imaginaciji.

 2. goran says:

  Svecu im drzi Vucic.

 3. Miraš says:

  Sada je kasno da se gleda u eventualnu reakcije Rusije na ovu situaciju, jer baš ona Rusija svojim oklevanjem već je stvorila pretpostavke da bude ovakvo lošije stanje u Siriji. Rusija jeste isporučila Siriji neku količinu novijih PVO sistema odmah posle udara trojne NATO koalicije na Siriju sredinom aprila, ali nije i izgleda da ni neće isporučiti sistem S-300 koji ima najveći domet. O S-300 pričaju već nedeljama i opet su pre dva tri dana izjavili da još uvek razmišljaju. Nebo Sirije i dalje je nedovoljno zaštićeno a time upravo Izrael dobija da može bilo kada efikasno sa svojom avijacijom da gadja razne ciljeve po Siriji. sisteme koristiće i druge sisteme. U pogledu budućnosti Sirije se izgleda počeo voditi hladni rat a pre završetka rata, slično kao nekad krajem drugog svetskog rata, ali sada ne izmedju SAD i SSSR.a nego izmedju Rusije i Irana. Čiji će biti veći uticaj na buduću slobodnu Siriju: ajatolahov ili ruski? Samo tu su i Izrael i SAD najveći neprijatelji Sirije i znaće to dobro da iskoriste za sebe. Uporno i drsko izraelsko izazivanje sa teškim napadima je urodilo plodom te se razvija sukob Izrael-Iran preko teritorije Sirije. Jasno je da će u tome najlošije proći Sirija i ovo vodi ka produžavanju rata u Siriji u nedogled. Buduća slobodna Sirija da li će je uopšte biti? Ako uošte preživi sve manje je veovatno da će to biti teritorijalno celovita Sirija! Rusija se igra preraspodele moći, ali slabljenjem Irana slabi jedna od jakih regionalnih sila u Aziji. Kako će to snimiti ostale države azijskog kontinenta i kako će to uticati na ŠOS koji je jedina ozbiljna protivteža NATO-u i Zapadnom hegemonističkom svetu. Kao da onaj od Rusije puno najavljivani razvoj multipolarnog sveta ide u ćorsokak, a nadmudrio ih je Izrael. Najzgodniji način da se Sirija sruši je ako se ta država podržava ali nedovoljno, da se podržava ali ipak saboterski. Do juče izgledalo je da Rusija predvodi slobodan svet, a sada taj ruski barjak slobode sve više leluja na pola koplja. Gledajući interese same Rusije njihova ruska zastava visoko stoji i dobro se drži, ali svima ostalima pada naniže.

 4. Miraš says:

  Rusijo, zar je malo što samo u poslednjih nekoliko nedelja Izraelci su 1) dana 09.04. gadjali su bazu T4 u Homsu kada je objavljeno da sem velike materijalne štete ima i 14 mrtvih. 2) 29.04. gadjali su bazu kod Hame i još nekoliko po Alepu - velika materijalna šteta, čak je registrovan i zemljotres i 40 poginulih i 60 ranjenih 3) 09.05. gadjali su Al Kisvu južno od Damaska - velika materijalna šteta i po jednim podacima poginula su 2 civila i 9 vojnika a po drugim ima 32 poginulih. Najvažnije je da Izrael i dalje može komotno da napada Siriju i to državu koja nastoji da se oslobodi što jasno govori da je Izrael protivnik njenog ne samo oslobodjenja, nego i postojanja. Upornim i drski razvijanjem dodatne eskalacije sukoba Izrael je postigao siguran uspeo jer usporava konkretne aktuelne sirijske operacije za oslobodjenje zemlje. Pritom ispaljene iranske i sirijske rakete za njega nisu problem jer sve ih je presreo. Posebno - planirana operacija za oslobodjenje pokrajina AL Qunejtra i Dara nakon ovoga postaje sve manje moguća što znači da po ranijem izraelsko-američkom planu ostvaruju se pretpostavke za otcepljenje te dve pokrajine od Sirije. Lep dodatak na ranije oteti Golan. Za sve te planove "slobodarska" Rusija zna i bez obzira na to okleva, ili je pravi izraz da sabotira svoju dosadašnju pomoć. Time dobijaju i Amerikanci jer na teritorijama Sirije koje oni drže pod kontrolom tačnije pod okupacijom učvršćuju se i postaju sve sigurniji u svoj dalji opstanak na tudjem i otetom. Svi opasni vuci su trenutno siti i zadovoljni, Rusija je bila dobra jer je i takvim partnerima nešto obezbedila, a jagnje Sirija neka se i dalje koprca pa tako dok ne bude skroz pojedeno.

  • Idi begaj:) says:

   Ovakvom politikom i ovakvim stavom Putin nece docekati kraj ovog mandata u to sam sve vise siguran!!Naci ce se vec JEDAN,DOSTOJAN,HRABROG SRCA SA CELICNOM PESNICOM,JEDAN koji ce predvoditi POBEDNICKU VOJSKU,ODABRAN OD SAMOG GOSPODA,a onda dolazi KRAJ sotonskom nakotu!!!

   • Miraš says:

    Kada su u pitanju ciljevi kao što su avioni domet S-300 je 150 km. Ako bi Sirija imala S-300 automatski bi imala kontrolu neba Libana i većeg dela neba Izraela, a takodje i Jordana. Izgleda da je to je glavni razlog zašto je Izrael ranije bio protiv isporuke Siriji sistema S-300. Problem je u tome što Izrael ima manju, prilično izduženu i usku teritoriju. (Slično je i sa Libanom.) Ali uvažavanje Rusije takvog potencijalnog problema Izraela taj isti Izrael žestoko zloupotrebljava praveći avio udare i sa neba Izraela i sa neba Libana! I još vrše udare zemlja vazduh po Siriji.... Evo konkretne računice: Od sirijskog grada Daraa na jugozapadu Sirije pa do Jerusalima pravolinijski ima 127 km, a do Tel Aviva ima 138 km. Dakle S-300 sa dometom od 150 km dosta toga pokriva. Kada bi Sirija imala S-300 automatski bi imala kontrolu neba nad severnom polovinom Izraela, a to znači da bi pokrivala ne samo ranije oteti Golan nego i Zapadnu obalu na kojoj su stradali i Palestinci dosada pod udarima izraelske avijacije. Takodje ne bi bilo više izvodljivo da izraelski avioni leteći iznad Libana gadjaju ciljeve po Siriji. Dok Rusija razmišlja šta će i kako će Netanjahu komotno tamani i Palestince i Sirijce i sve ostale. Koliko su Izraelci agresivni ne bi me iznenadilo da bace i koju nuklearku na Damask.

 5. goran says:

  Izraelci upravo pokazuju da su svi nejevreji potkupljene gnjide, upravo kako pise u Protokilima sionskih mudraca.

  • Miraš says:

   Izraelci isto rade po principu koliko me platiš i lako menjaju stranu. Tokom iračko-iranskog rata koji je Sadam poveo na mig zapada a trajao je dugih i teških 8 godina, bile su i zabrane Zapada o prodaji naoružanja Iranu, a baš Izrael je tajno prodavao oružje ovom istom Iranu. Sada nam pričaju kako je Iran njihov najveći neprijatelj i to oduvek, a samo zbog zaustavljanja izraelskih osvajačkih interesa jer Iran smeta njihovim apetitima u Siriji. Pobunjenici u jugozapadnim pokrajinama Dara i Al Quneitra imaju najkvalitetnije izraelsko naoružanje... A mi treba da se upitamo da li je sa Saudijskom Arabijom i Izrael bio važan snabdevač oružjem tzv. armije BIH na početku rata u BIH. Tako pišu da su ih Izraelci najpre snabdevali sa zaštitnim prslucima, a ubrzo zatim sa streljačkim naoružanjem. Izrael je uvek na strani onoga ko plaća, bez suvišne etike.

 6. Miraš says:

  Rusija se oslanja na svoju samobitnost. E pa sad ovo malo moje srpske samobitnosti mi govori da se na Rusiju ne može ozbiljno računati. Rusija nekad dok je stvarno bila imperija jeste pomagala i jeste nosila barjak slobode za narode na Balkanu, ali savremena Rusija je u nekim sasvim drugačijim vodama. Kao da joj je nakon njenog pada za utehu služi naša bespomoćnost. Vredjaju se na srpske komentare tipa "Kad je Rusija 90-tih pala na kolena, onda je i srpski narod ozbiljno napadnut". Rusijo izvini, samo si se malo zaljulala, ali pritom je moja Srbija dobro zgnječena. Rezolucija Saveta bezbednosti 757. kojom su uvedene sankcije SRJ, predviđala je potpuni međunarodni ekonomski embargo prema nama. Za Zapad je ovim stvorena bitna pretpostavka da udjemo u haos i slabljenje te da lakše izvedu i konačnu otimačinu KIM. I Rusija je tada na to pristala. Kada je formiran Medjunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i tada je bila saglasna, a sada se čudi kako je taj sud radio. Na mnogo toga su pristali što je od nas stvorilo GETO Srbija pa posle dodju da se čude i izčudjavaju koliko smo pali. Naša priča je ustvari jednostavna: Eksperiment velikih sila je uspeo. Bilo koja manja država kad joj velike sile odrede loše uslove ona mora propadati i propasti. Jedino izdvajam kao pozitivno da je eto čak i Rusiji bilo mnogo da budemo proglašeni još i za genocidnu naciju.... Za naše KIM i Broz i Staljin su bili saglasni da ono bude poklonjeno Albaniji zbog njenog socijalističkog puta. Danas Rusija uglavnom čuva svoju reputaciju da ne ispadne bruka da je ona Rusija poklonila KIM, ali ne brinu oni šta će biti ni sa KIM ni sa Srbijom. Primetno je u ruskim komentarima o Srbiji da oni ne razlikuju Jugoslaviju od Srbije, te naprimer kad pominju neko svoje ranije opravdano nezadovoljstvo bivšom SFRJ i Brozom stavljaju to na adresu današnjih Srba i Srbije. Lomljenje kičme srpskog naroda se nastavlja, a ko god u tome učestvuje bilo direktno bilo slučajno nema moje poštovanje.

  • Konc logor says:

   -Srpski narod je do juche preko najvecih drzavnih funkcionera pretio drugim poluvremenom rata;Mnogi mediji,chak i oni najtirazniji objavljivali ratne pretnje i duvanja u ratne trube;Odjednom ,u razmaku od par dana,poverenje u velikog brata je poljuljano,sve visheje jasno da srBski veliki brat nije u stanju da pomogne Siriji, da je obichan blefer! -Sta sada nakon sto ste pretili ratom svim zapadnim i juznim komsijama a odjednom shvatili da vas mocni zastitnik i podstrekach i nije tako mocan? -Hocete li sada da cvilite kao napusteno stene? -Hrvatska,Bosna,Kosovo,Makedonija,Crna Gora ,sve te drzave kojima ste pretili drugim poluvremenom rata bi trebale da se od vas ograde bodljikavom zicom na granicama.Nema potrebe da vam iko lomi kicmu,osusila bi vam se sama!

   • Miraš says:

    A koga si tek ti našao da lažeš!? Ti i tvoji NATO i cionistički skotovi aktivno ste ratovali protiv srpskog naroda 90-tih.

 7. Beli Orao says:

  Moraš! Dosta si rekao i to dosta istine ,nažalost!!!

 8. Beli Orao says:

  Miraš! Dosta si rekao i to dosta istine ,nažalost!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *