Iran obezbeđuje Siriji naftu u vrednosti 3.6 milijardi dolara

Iran obezbeđuje Siriji naftu u vrednosti 3.6 milijardi dolara

5 avgusta 2013

Iran-Sells-Syrian-Oil-(Reuters)-11Teheran i Damask su potpisali sporazum na osnovu kojeg će Sirija dobiti iransku naftu u vrednosti 3,6 milijardi dolara.

Ugovor su potpisale centralne banke zemlje. U sporazumu se precizira da će Sirija ovaj robni kredit vratiti „preko iranskih investicija u Siriju”. Iran je jedini regionalni saveznik Sirije. Damask ima svoju naftu, ali zbog ratnog stanja ovaj sektor ekonomije ne funkcioniše.

Ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su ministri za naftu Sirije i Irana – Sulejman Al Abas i Rostam Hasemi koji su razgovarali i kako da se njihove zemlje zajednički bore protiv ekonomskih sankcija Zapada.

Ruski ekspert za Bliski Istok Vladimir Sažin kaže da to nije prva iranska tranša Siriji. Samo je u drugoj polovini prošle godine, Damask je dobio od Teherana 10 milijardi dolara. Osim toga, u maju je Iran Siriji odobrio još dve kreditne linije u iznosu od 4 milijarde dolara.

Od toga, jedna milijarda je bila jnamenjena za nabavku uzvozne robe široke potrošnje, dok je ostalih 3 milijarde za kupovinu nafte i naftinih derivata.

„Novi sporazum je poseban slučaj. Iran želi da spusti sidro u Siriji koja mu je veoma važna, pre svega politički”, naglašava Sažin.

U slučaju da Asad padne oslabiće uticaj Irana na čitavom Bliskom Istoku.

„Za Iran su povoljna ovakva velika ulaganja u Siriju. Nova tranša će pomoći Bašaru Asadu da nastavi rat protiv pobunjenika. To je ulaganje u budućnost”, smatra Sažin.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *