ИРАН ОБЈАВИО РАТ!?

ИРАН ОБЈАВИО РАТ!?

5 јануара 2021

Иран наставља обогаћивање уранијума, што представља објаву рата међународној заједници. Узрок томе је борба за власт у Техерану, преноси Дојче веле.

Немачка, Француска и Велика Британија жестоко су се бориле за нуклеарни споразум са Ираном, који је потписан пре пет година. Од краја 2018. године, откако је Трамп напустио споразум, његова стабилност је доведена у питање, преноси Дојче веле.За највећи успех заједничке европске политике узима се уговор о смањењу иранског нуклеанрог програма. Међутим, сада је пољуљан.

Kако преноси Дојче веле, законски је уређено да се у нуклеарном постројењу Фордас повећа производња уранијума за 20 процената. Иако је Иран тако и даље испод границе која је неопходна за производњу материјала за наоружање, прелази уговором договорену границу за више од три процента. Такође, инспектори међународне атомске организације из Беча не би требало да имају дозвољен приступ постројењима.

Ово обогаћивање уранијума представља објаву рата међународној заједници, јер поверење не уливају ни заплена јужнокорејског танкера, наставак политике Техерана са заробљавањем грађана земаља са запада и оних са двојним држављанством.

Kако Дојче веле преноси, председник Рохани није присталица најављене промене политике, а с обзиром на то да је земља запала у економску кризу, и ирански експерти се такође питају како ће се платити нове центрифуге и убрзани нуклеарни програм.

Оваквим поступцима Техеран изазива међународну заједницу и покушава да уцењује. Сматра се да, када би САД поново испуњавале своје обавезе, Иран би се врло брзо вратио поштовању споразума.

Однос са новом владом у Америци отпочетка је затегнут. Бајденови саветници наговестили су повратак споразуму, али тешко да ће та прича проћи на плану унутрашње политике САД. Поготово ако се примети да је Техеран својим отвореним кршењем споразума изазвао Вашингтон, преноси Дојче веле.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. ANA says:

    "Iran nastavlja obogaćivanje uranijuma, što predstavlja objavu rata međunarodnoj zajednici." Bahati zapad sebe naziva "međunarodna zajednica", iako je ostatak sveta nekoliko puta veći i po teritoriji koju zauzima i po broju stanovnika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u