ИРАН ОЧЕКУЈЕ ВЕЛИКИ РАТ: Купују оружје од Руса и наоружавају се до зубе!

IRAN OČEKUJE VELIKI RAT: Kupuju oružje od Rusa i naoružavaju se do zube!

28 jula 2016

5713ae01c46188c0558b4591Teheran je imao šta da slavi kada je Sergej Čemezov, direktor ruske korporacije Rostec, potvrdio da će Rusija transportovati poslednja četiri S-300 sistema u Iran do kraja godine.

Ova islamska republika iz nekog razloga želi da dobije ove napredne protivvazdušne sisteme što je pre moguće.

Isporuka sistema je prvobitno planirana za 2017. godinu, ali su obe strane odlučile da malo ubrzaju stvari.

S-300 sistem je od velikog značaja za Teheran. Ovaj moćni protivvazdušni sistem služiće kao garancija da niko neće napadati Iran, bilo da je to Izrael, NATO ili Saudijska arabija.

Šansa za napad od strane Izraela ili neke zapadne sile je znatno opala nakon ukidanja antiiranskih sankcija, ali opasnost od toga da Saudijska Arabija napadne Iran i dalje postoji pošto su se odnosi između ove dve države znatno pogoršali nakon potpisivanja nuklearnog sporazuma.

„Kraljevstvo nafte je već pokazalo da je spremno da sprovede vojnu operaciju van svojih granica time što je napalo Jemen. Upravo zato Iran želi da dobije S-300 sisteme što je pre moguće“, navode iranski mediji.

Rusija će takođe imati koristi od ove brze isporuke. Ne samo da će veći sporazum o oružju biti završen već će i dugogodišnji spor oko ovog sporazuma konačno postati stvar prošlosti.

Moskva i Teheran su potpisali ovaj sporazum vredan 800 miliona dolara o isporuci S-300 sistema 2007. godine. Iran je 2011. godine tužio Rusiju pred Arbitrarnim sudom u Ženevi pošto je Moskva suspendovala taj sporazum 2010. godine kao rezultat rezolucije Saveta bezbednosti UN koja je zabranila slanje oružja Teheranu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ukinuo zabranu o isporuci S-300 sistema u aprilu 2015. godine kratko nakon što je P5+1 međunarodna grupa postigla sporazum sa Iranom o ukidanju ekonomskih sankcija u zamenu za garancije da će nuklearna istraživanja u toj državi da se koriste samo za miroljubive namere.

Rusija je prvi S-300 sistem već isporučila ove godine.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI3 komentara

  1. micky says:

    Treba jevrejima pokazati da ne mogu da rade sta hoce i gde hoce. I da se mane americkog sljama. Inace....

  2. mijo says:

    evreji iaju jake saveznike ameriku i njemacku i evreji moraju slusati njih jer akoj saveznici puste palastincima i turcima odnjih ni kostur nebi osto oni moraju negde da se sklone ixza necih leda

  3. tinman19 says:

    Jevreji ne predstavljaju više nikakvu opasnost Iranu nakon ukidanja sankcija. Iran je nakon sankcija ušao ponovo u međunarodnu zajednicu i tamo ima sva prava i obaveze kao i sve druge države. Jedina opasnost dolazi od Saudijske Arabije, koja s Iranom ima izuzetno loše odnose već dugi niz godina, to je unutarmuslimanski sukob koji je daleko gori od sukoba između jevreja i muslimana. Jevreji gledaju svoja posla, njima Iran više nije zanimljiv. Dobro je da se Iran naoruža, ipak je opasnost od Irana daleko manja nego od drugih muslimanskih sila u regiji. Koliko god bi za nas evropljane bilo najbolje da se muslimani međusobno potamane, to je nemoguće, ima ih milijardu i 500 miliona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *