ИРАН ОТКРИО ГЛАВНИ РАЗЛОГ ЗБОГ КОЈЕГ АМЕРИКА НЕ НАПАДА: “Напали би они али…“

IRAN OTKRIO GLAVNI RAZLOG ZBOG KOJEG AMERIKA NE NAPADA: “Napali bi oni ali…“

31 avgusta 2019

Šef generalštaba iranskih oružanih snaga general Muhamed Husein Bageri objasnio je glavni razlog zašto SAD nisu napale zemlju.

U sredu je general rekao da, iako su SAD obustavile vojni napad u junu, „u ime velikog broja verovatnih žrtava“, to nije bio glavni razlog.

Visoki zvaničnik iranskih oružanih snaga napomenuo je da je glavni razlog zašto su SAD otkazale vojnu operaciju zapravo “odbrambena snaga Irana”.Bageri je naglasio da, uprkos svim problemima sa kojima se Iran suočava, zemlja “ima snažne odbrambene sposobnosti i iranska nacija neće dozvoliti da izbije još jedan rat“.

U junu su iranske snage oborile američku, špijunsku, bespilotnu letelicu za koju je Teheran rekao da ugrožava vazdušni prostor zemlje, ali SAD tvrde da je bespilotni avion pogođen u međunarodnim vodama u Hormuškom moreuzu.

Napetosti između Irana i SAD-a povećale su se nakon napuštanja Nuklearnog sporazuma sa Iranom 2018. godine i ponovnog uspostavljanja američkih sankcija protiv Irana.

Pored toga, SAD su nedavno pokušale da formiraju regionalnu koaliciju protiv Irana.

Kao reakciju na razvoj događaja, Teheran je najavio delimičnu obustavu svojih obaveza prema Nuklearnom sporazumu, rekavši da će postepeno odustajati od svojih obaveza iz ovog dokumenta na svakih 60 dana, sve dok interesi Teherana ne budu osigurani od strane ostalih pet članica sporazuma.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *