ИРАН ПРЕТИ НОВИМ НАПАДИМА: Америка ћути и повлачи војску из Сирије

IRAN PRETI NOVIM NAPADIMA: Amerika ćuti i povlači vojsku iz Sirije

8 januara 2020

U iranskom napadu na dva vojna objekta u Iraku koje koristi američka vojska poginulo je, kako pišu mediji, oko 80 osoba. Za sada Pentagon to nije potvrdio, dok se očekuje obraćanje američkog lidera tim povodom.

Iranski zvaničnici i dalje nastavljaju sa oštrom retorikom, dok međunarodna zajednica poziva na uzdržanost. Krizu je rasplamsalo ubistvo generala Kasema Sulejmanija prošle nedelje.AMERIKA POVLAČI VOJSKU IZ SIRIJE

Američka vojska je napustila dve baze na severoistoku Sirije u pravcu Iraka, prenosi državna agencija „Sana“.

Kako se navodi, oko 40 kamiona sa vojnom tehnikom napustilo je bazu „Horab Džejr“, u provinciji Haseka, i uputili su se u pravcu granice sa Irakom.

Istovremeno je 50 kamiona sa vojnom tehnikom napustilo bazu koja se nalazi u gradu Šadadi i takođe se kreću ka granici sa Irakom.

Sirijska agencija ističe da je određeni broj kamiona stigao u bazu u Šadadi sa jugoistoka Sirije, iz provincije Dejr el Zor.

Navodi se da su ovi koraci „priprema za konačno povlačenje okupacionih snaga“, ali se ne navode izvori takvih informacija.

Iranska vojska je 8. januara izvela raketni napad na američke objekte u Iraku. Čuvari islamske revolucije (elitni odred iranske vojske) nazvao je ovu operaciju „Mučenik Sulejmani“. Neki mediji javljaju da je tom prilikom naneta velika materijalna šteta. Prema podacima iranske televizije „Pres“, u raketnom napadu je poginulo 80 osoba.

 

KOMENTARI5 komentara

 1. Milan says:

  Dosta brzo vide se prve koristi od iranskog šamara. Nadam se da biće još ovakvih vesti.

 2. kojic jovan says:

  Lazu niko nije poginuo...Samo da zamagle narodu oci.Napao ja tebe ubio ti Generala /dogovorili se/ sad ti mene ..

  • Miki says:

   A Ti misliš da su kauboji ono što su nekada bili , neprikosnoveni i bespogovorne gazde koje mogu da lupaju šamare kome stignu ? Moraš shvatiti da su oni ostali na istom nivou od pre 30 - 40 godina , a da su se ostali naoružali najsavremenijim oružjem i tehnikom i da mogu i da se odbrane , a i uzvrate , naravno uz debela ledja , Rusije .

 3. petrovgrad says:

  Šta će Ameri na Bliskom Istoku, što ne odu kući i sve će se smiriti.

 4. Slobodanka says:

  Glavni rivali na Bliskom istoku su SAD i Rusija, odavno je jasno da oni neće diretno i otvoreno medjusobno zaratiti. Kako će onda biti oslobodjena severoistočna Sirija? Igraće igrači nižeg ranga. Videli smo već da ulazak Turske na sever Sirije odselio je 10 američkih baza. Posle toga pretpostavke su bile da sledeći pritisak izvršiće Iran iz Iraka na istočnu Siriju, te da jedino tako može da se postigne povlačenje preostalih američkih snaga iz Sirije istočno od Eufrata. Da bi sprečio američko povlačenje iz Iraka i Sirije Tramp je likvidirao Sulejmanija. Ali Tramp se ovaj put pokazao kao slab, brzoplet i nemudar igrač, jer ubistvom iranskog generala Sulejmanija nije Iranu oduzeo ubojito naoružanje s kojim raspolaže, nego dao je Iranu dobar i jak povod da krenu u napad. ... Koliko brzo će Amerikanci napustiti Siriju? Iran neće žuriti sa napadima da ne prourokuje treći svetski rat, nego nastojaće samo da se provokativno šeta provokativno duž opasne ivice takvog rata. Šamar po šamar (mic po mic) Siriju će Amerikanci napustiti tokom ove godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *