Иран саградио већ трећу подземну фабрику балистичких ракета

Иран саградио већ трећу подземну фабрику балистичких ракета

25 маја 2017

ИРАН је изградио већ трећу подземну фабрику за производњу балистичких ракета.

Ово је објавила британска новинска агенција Reuters, наводећи да Техеран наставља да реализује свој ракетни програм.

Посебно је указала да је признање у том смислу националној (иранској) агенцији Fars дао командант Ваздушно-космичких снага Корпуса чувара исламске револуције бригадни генерал Амир Али Хаџизаде.

Британска агенција процењује да ће појава нове подземне фабрике појачати напетост у односима Техерана са Сједињеним Државама јер је Доналд Трамп за време својих посета Саудијској Арабији и Израелу Иран назвао спонзором екстремистичких групација и претњом за земље Блиског истока.

Fars је, иначе, пренео и ове речи генерала Хаџизадеа:

„Трећу подземну фабрику саградили су наши гардисти последњих година. Наставићемо да јачамо своје ракетне капацитете“.

Трамп је недавно увео нове санкције против Ирана, због лансирања једне ракете. Међутим, нова подземна фабрика је најбољи доказ да се ирански државно-војни врх није уплашио и да нема намеру да устукне.

Ирански председник, Хасан Рохани који је управо добио нови мандат, у понедељак је изјавио: „Ирану није потребна дозвола САД за ракетне пробе”.

Регионални конкуренти Ирана, нарочито Израел уз подршку САД, непрекидно сумњиче Техеран за агресивне намере. Прво је мета био ирански атомски програм, а сада то постаје ракетни.

Тим поводом је генерал Хаџизаде рекао: „Сасвим очекивано, наши непријатељи – Америка и ционистички режим (Израел) – негодују због нашег ракетног програма. Они желе да Иран буде слаб”.

Већина санкција уведених против Ирана због његовог атомског програма била је укинута током прошле године.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u