Иран саградио већ трећу подземну фабрику балистичких ракета

Iran sagradio već treću podzemnu fabriku balističkih raketa

25 maja 2017

IRAN je izgradio već treću podzemnu fabriku za proizvodnju balističkih raketa.

Ovo je objavila britanska novinska agencija Reuters, navodeći da Teheran nastavlja da realizuje svoj raketni program.

Posebno je ukazala da je priznanje u tom smislu nacionalnoj (iranskoj) agenciji Fars dao komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Korpusa čuvara islamske revolucije brigadni general Amir Ali Hadžizade.

Britanska agencija procenjuje da će pojava nove podzemne fabrike pojačati napetost u odnosima Teherana sa Sjedinjenim Državama jer je Donald Tramp za vreme svojih poseta Saudijskoj Arabiji i Izraelu Iran nazvao sponzorom ekstremističkih grupacija i pretnjom za zemlje Bliskog istoka.

Fars je, inače, preneo i ove reči generala Hadžizadea:

„Treću podzemnu fabriku sagradili su naši gardisti poslednjih godina. Nastavićemo da jačamo svoje raketne kapacitete“.

Tramp je nedavno uveo nove sankcije protiv Irana, zbog lansiranja jedne rakete. Međutim, nova podzemna fabrika je najbolji dokaz da se iranski državno-vojni vrh nije uplašio i da nema nameru da ustukne.

Iranski predsednik, Hasan Rohani koji je upravo dobio novi mandat, u ponedeljak je izjavio: „Iranu nije potrebna dozvola SAD za raketne probe”.

Regionalni konkurenti Irana, naročito Izrael uz podršku SAD, neprekidno sumnjiče Teheran za agresivne namere. Prvo je meta bio iranski atomski program, a sada to postaje raketni.

Tim povodom je general Hadžizade rekao: „Sasvim očekivano, naši neprijatelji – Amerika i cionistički režim (Izrael) – negoduju zbog našeg raketnog programa. Oni žele da Iran bude slab”.

Većina sankcija uvedenih protiv Irana zbog njegovog atomskog programa bila je ukinuta tokom prošle godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *