Иран се осветио за генерала, Америка спремна на преговоре

Iran se osvetio za generala, Amerika spremna na pregovore

9 januara 2020

Iran je završio osvetu za ubistvo generala Kasema Sulejmanija i neće preduzimati nove vojne akcije ako ne bude nove agresije SAD.

„Sve naše akcije su bile proporcionalne ubistvu Kasema Sulejmanija. Ona je završena. Ako SAD više ne budu preduzimale vojne akcije protiv Irana, ni mi nećemo preduzimati takve akcije“, rekao je stalni predstavnik pri UN Madžid Taht-Ravanči.Diplomata je dodao da je Islamska Republika radila u skladu sa Članom 51 Povelje UN, realizujući svoje pravo na samoodbranu.

„Ako SAD ipak odluče da preduzmu borbene akcije, Iran neće imati drugi način, osim da odgovori“, dodao je on.

Stalna predstavnica SAD pri UN Keli Kraft saopštila je da je Vašington već poslao Savetu bezbednosti UN pismo, u kojem se navodi da su SAD spremne na pregovore sa Teheranom bez ikakvih preduslova, kako bi se smanjile tenzije u regionu.

Ona je saopštila da SAD ne žele da dopuste dalju pretnju međunarodnom svetu i stabilnosti ili eskalaciju od strane iranskog režima.

Ona je napisala da je ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija „opravdano“ po Članu 51. Povelje UN, koja daje državi pravo na samoodbranu.

Iran je 8. januara raketirao dve američke vojne baze u Iraku kao odmazdu za američku operaciju u Bagdadu 3. januara, u kojoj je poginuo iranski general Kasem Sulejmani.

KOMENTARIJedan komentar

  1. persida says:

    Mislio sam da je Tramp najpokvareniji, ali ovaj u mantiji ga je nadmasio. Das li se upitao, makar na tren, sta bi o njegovom ponasanju rekao Sulejmani?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *