ИРАН СПРЕМА ОДГОВОР АМЕРИЦИ

IRAN SPREMA ODGOVOR AMERICI

9 aprila 2019

Vrhovni verski vođa Irana ajatolah Ali Hamnei, predsednik Hasan Ruhani i komandant Iranske revolucionarne garde Mohamad Ali Džafari su se obratili javnosti povodom odluke predsednika SAD da Gardu proglasi za terorističku organizaciju, nazivajući taj potez „opakim“, ali i „smešnim“, i obećali su reakciju Teherana.

Predsednik SAD Donald Tramp proglasio je juče Iransku revolucionarnu gardu za terorističku organizaciju, što je čin koji će podići tenzije na Bliskom istoku, piše Rojters.Hamnei, koji kontroliše Gardu, izjavio je da Amerikanci, uprkos svim pritiscima u poslednjih 40 godina, nisu uspeli ništa da urade, te da ni ovaj njihov „opaki potez“ neće uroditi plodom.

Predsednik Irana Rohani takođe je stao u odbranu Garde, nazvavši njene pripadnike braniocima Irana koji su žrtvovali svoje živote kako bi zaštitili iranski narod i Revoluciju.

Komandant Revolucionarne garde Mohamad Ali Džafari je potez SAD nazvao „smešnim“ jer se garda „nalazi u srcima ljudi“ i dodao da će u narednoj godini pojačati svoje ofanzivne i defanzivne kapacitete.

Trampov potez je nastavak pogoršanja odnosa Teherana i Vašingtona, koje je počelo u maju prošle godine, kada je predsednik povukao SAD iz nuklearnog sporazuma između Irana i drugih šest svetskih sila i kada je Vašington ponovo uveo sankcije Iranu, prenosi Rojters.

Teheran je na najnoviji potez američkog predsednika uzvratio tako što je Centralnu komandu SAD, koja nadgleda vojne operacije na Bliskom istoku, u Centralnoj i Jugozapadnoj Aziji (CENTKOM), proglasio za terorističku organizaciju, a američku vlast za sponzora terorista.

Iz glavnog štaba Oružanih snaga Irana, najvišeg vojnog tela u zemlji koje nadgleda i Revolucionarnu gardu, saopšteno je da će iskoristiti sva svoja sredstva u borbi protiv CENTKOM-a, a stariji oficir Garde Mohsen Rezai upozorio je mornaricu SAD da svoje ratne brodove drži na distanci od iranskih patrolnih brodova u Persijskom zalivu.

„Gospodine Tramp, recite vašoj mornarici da ne prilazi blizu brodova Revolucionarne garde“, objavio je Rezai na Tviteru, prenosi Rojters.

Iranski rival Saudijska Arabija pozdravila je akciju SAD protiv Garde, dok je Francuska pozvala na izbegavanje bilo kakve eskalacije tenzija na Bliskom istoku, preneo je Tanjug.

Komandanti Revolucionarne garde su nekoliko puta ponovili da su baze SAD na Bliskom istoku i američki nosači aviona u Persijskom zalivu u dometu iranskih raketa.

KOMENTARI2 komentara

  1. samostalan says:

    Narucilac radova, Izrael. Izvodjaci radova, americki zlikovci.

  2. milorad2 says:

    iranci su GLUPI ako ne nastave nuklearni program.Oni su veoma blizu efikasnim bojevim glavama sa velikim dometom i tO je jedino što će odvratiti ameriku da ih ne SRAVNE SA ZEMLJOM.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *