ИРАН УЗВРАЋА УДАРАЦ: Војска на ногама дуж Ормуског мореуза!

IRAN UZVRAĆA UDARAC: Vojska na nogama duž Ormuskog moreuza!

26 februara 2017

327119_401 iran 720

Iran je počeo vojne vežbe u Ormuskom moreuzu, u trenutku kada tenzije sa SAD eskaliraju nakon što je američki predsednik Donald Tramp upozorio Teheran da se „poigrao s vatrom“ kada je testirao balističku raketu 29. januara.

Godišnje vojne vežbe Irana biće održane u Ormuskom moreuzu, Omanskom zalivu, Bab el Mandebu i severnim delovima Indijskog okeana, radi obuke u borbi protiv terorizma i piratstva, rekao je komandant iranskih pomorskih snaga Habibolah Sajari, preneli su državni mediji.

Vojni brodovi, podmornice i helikopteri učestvovaće u vežbama širom te oblasti od oko dva miliona kvadratnih kilometara, a pripadnici mornarice će pokazati svoje sposobnosti duž jugoistočne obale Irana, javila je državna iranska agencija IRNA.

U tom regionu je bazirana Peta flote američke mornarice, koja štiti špediterske trase u tim vodama, navodi Rojters.

Milioni barela nafte prevezu se dnevno do Evrope, SAD i Azije kroz Bab el Mandeb i Ormuski moreuz, pored obala Jemena i Irana, podseća britanska agencija.

Rojters navodi i da je prošlog meseca američki razarač ispalio hice upozorenja na četiri iranska vojna broda za brzi napad u blizini Ormuskog moreuza nakon što su mu se oni približili velikom brzinom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *