Ирански министар открива одакле Хутима ракете за напад на Саудијску Арабију

Iranski ministar otkriva odakle Hutima rakete za napad na Saudijsku Arabiju

23 septembra 2019

Ministar inostranih poslova Irana Muhaed Džavad Zarif smatra da bi Huti mogli sami da povećaju domet raketa koje su bile iskorišćene prilikom napada na saudijske naftne objekte.

„Jemenci su nasledili oružje od Ali Abdulaha Salaha koji ga je kupovao za saudijski novac za vreme svog dugog boravka na vlasti. Slušao sam da se jemensko oružje razlikuje od toga šta mi proizvodimo. Oni imaju tehnologije uz pomoć kojih su mogli da povećaju domet raketa koje su nasledili od Saleha“, objasnio je Zarif u intervjuu američkoj televiziji Si-Bi-Es.Po njegovim rečima, Rijad je nije dao nikakve dokaze umešanosti Teherana u napade.

„Saudijci su pokazali predstavu, ali ništa nisu mogli da dokažu“, naglasio je ministar.

U intervjuu istoj toj televiziji državni sekretar SAD Majk Pompeo je utvrdio da Huti ne poseduju granate takvog dometa.

Podsetimo, nekoliko postrojenja naftne i gasne kompanije „Saudi Aramko“ napadnuto je 14. septembra bespilotnim letelicama i raketama. Odgovornost za napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, protiv kojih se Saudijska Arabija bori u koaliciji arapskih država. Uprkos tome, američki državni sekretar Majk Pompeo za napad je optužio Iran. Teheran je ove optužbe nazvao lažima.

KOMENTARI2 komentara

  1. teoretičar says:

    Hahaha...Ja se malo šalio malo ozbiljno da su ameri umešani, ali sam izgleda ubo "premiju". Pa ako je Musa kupovo oružje za Saudijce, odnosno sa saudijskim novcem(pa nije kupovao meni, nego Saudijcima i to uglavnom meričko oružje) a onda malo ostavio ušpajz za zlu netrebalo, onda je normalno... Naravno da su ameri znali šta Musa ima u magacinu i strpljivo čekali. Ipak, sve su to teorije i sve dok ne vidimo šta su to tako veliko Saudijcima srušili Huti ili Iranci ili Amerikanci ili sami Saudijci, ja im više uopšte ne verujem da je bilo šta srušeno. Lažu kao i uvek. Naročito me pogodilo kada je direktor tog najvećeg centra za proizvodnju nafte na svetu(koji lažljivi naziv), plačući nad ruševinama sodome i gomore ponosno izjavio "NAS 70000(valda mene ne računa u tih 70000) SMO SA PONOSOM I NELJUDSKIM NAPOROM..."sve valda to jope opravili i jope NAJVEĆI CENTAR NA SVETU radi!? Pa nema više niko ništa najveće na svetu pored Kineza.(tu se polni organi ne računaju) Sve najveće je danas u kini, čak i broj stanovnika na planeti a ovi 70000 je komunističko patriotska izmišljotina. Mada sam ja voleo komunističke izmišljotine gotovo četvrt veka, eto, svi znamo da ljubav nije večna. Ostaje samo kao neka tuga, seta, šta li je. Ali ostaje. Uostalom, znate ako ste bili zaljubljeni u životu pa vas devojka ostavila.

  2. teoretičar says:

    Pošto je ova laž bila kratkog veka, a koristi imaju samo američke teorije(čak ni moje teorije nisu prošle glatko) i niko više, pa čak ni nafta nije bila u usponu više od jednog sata, aj da se vratim na patriotsku ljubav. Ima njih koji se nikad nisu razočarali, nikad ih devojka nije ostavila i uvek su imali kereći odanu ljubav. To more biti samo u jednom slučaju. Ako su oženili ono što niko "neće"(pod znacima navoda, jer takvo ono ne postoji)ili najmanje po principu "Nemo se ženiš sa devojkom koju ti voleš, nego sa devojkom koja tebe vole" jel tako? To je stara mudros. E, pa u komunizmu smo stvarno tako bili oženjeni, pa ipak nas ljubav napustila. Znači, komunizam je dokaz da nije važno skim se ženiš, jer u braku je tanka linija između verstva i neverstva i uvek možeš biti ostavljen. Oko ovog, manje više nevidljivog cirkusa se svašta izdogađalo za samo par sati, ko da su svi bili unapred upoznati sa nevidljivim događajem. Tako je i Tramp zagrmeo ko Ilija gromovnik "Ima da sada oma koristim sve američke rezerve i da sačuvam tržište nafte na najnižem nivou zainat Sunoku, Konoku, Gaspromu i Nisu..." Ali niko nije video munje niti čuo groma. A kada sam shvatio da niko sa Zapada nije spomenuo Ruse kao krivce uopšte, oma mi sve to bilo nekako isprazno. Nije uspelo, jer na Zapadu ništa ne uspeva ako ne spomeneš Ruse kao krivce. Neko je napravio propust i iz proračuna ispustio glavnog aduta Zapada. Pa nisu to bili ni teroristi...i da ne dužim. Neverna Komunistička ljubav, pa to ti je. E sad se opet možemo vratiti na najvažnije i najinteresantnije teme - Hoće li i kada će Amerika pod komandom cionista ili tako nešto slično, napasti izdaleka Iran? Ali ako nastave ko sa nosačima aviona prema Severnoj Koreji...onda ništa. Predviđam sledeće. Kada CIJA pročita molj komentar, oma će shvatiti da su propustili korpus delikti i moraće brzo da ga smisle. Znači, slike tragedije i neviđenih razaranja još od kada su Rusi spalili Moskvu što je Napoleona duboko uvredilo, pojaviti u svim sveckim medijima. Uostalom, imali su čak i previše vrmena da naprave slike i verujem da će biti bolje nego slike planete Zemlje iz svemira(koje uostalom, uopšte i nisu nikad objavljene. Ja još uvek ima samo slike davinčija) E, sad pošto sam lepo uspeo da stavim gotovo celu svetcku istoriju u komentar, nadam se ponudama za dalji rad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *