Iranski špijuni u BiH prerušeni u profesore i diplomate

Iranski špijuni u BiH prerušeni u profesore i diplomate

29 oktobra 2013

189865_vehabije_fPripadnici iranske obaveštajne službe tokom ove godine izrazito često su prelazili granicu BiH na gotovo svim postojećim graničnim prelazima koristeći se lažnim identitetima, a ovim kretanjem proveravali su propusnost tih prelaza.

Navodi se to u podacima bezbednosnih službi u koje je „Glas Srpske“ imao uvid. Prema ovim informacijama, mnogi od iranskih špijuna u BiH ulaze sa lažnim identitetima koristeći čak libanska, iračka i izraelska identifikaciona dokumenta, ali i dokumenta BiH, što dodatno otežava kontrolu i praćenje.

Iz tih podataka vidljivo je i da bezbednosne službe komparacijom dostupnih informacija o identitetima i iz različitih nacionalnih izvora, prate postupke i onih iranskih obaveštajaca koji imaju lažne identitete.

Zbog sumnjivih identiteta pod posebnom pažnjom je više lica koja su u ovoj godini uz diplomatske i građanske pasoše u nekoliko navrata letjela na relacijama Istanbul – Sarajevo, Beč – Sarajevo, i obrnuto.

„Vrlo česti su ulasci u BiH pripadnika iranske obaveštajne službe kao uglednih profesora, naučnika i kulturnih radnika. Taj način rada i vojno-obaveštajnog prisustva posebno praktikuju pripadnici Iranske revolucionarne garde (IRCG). Nadzorom nad kretanjem pojedinaca otkrivamo strukturu i tehnike koje koriste pripadnici iranskih službi u drugim zemljama“, rekao je naš izvor blizak bezbednosnim krugovima.

Glas Srpske

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *