IRANSKI VRHOVNI VOĐA: SAD su Satana

IRANSKI VRHOVNI VOĐA: SAD su Satana

11 januara 2014

iran-vs-u.s.Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei rekao je juče da su pregovori njegove zemlje sa svetskim silama razotkrili neprijateljstvo koje Sjedinjene Američke Države gaje prema Islamskoj Republici.

Hamnei se obratio nekoliko sati pre ponovljenih pregovora između Irana i Evropske unije u Ženevi.

Neprijateljstvo Amerike

– Još ranije smo objavili da ćemo o određenim pitanjima, ako procenimo da je to korisno, pregovarati sa Satanom (SAD), da bismo zaustavili njegovo zlo, rekao je Hamnei, a prenela agencija IRNA.

Iranski vrhovni lider je, međutim, dodao da su pregovori pokazali „neprijateljstvo Amerike prema Iranu, Irancima i muslimanima“.

Pregovori između Irana i EU počeli su u u četvrtak u Ženevi, a tiču se praktičnih detalja sprovođenja nuklearnog sporazuma postignutog u tom gradu u novembru, saopštila je portparol Unije.

U međuvremenu, iranski pregovarač Abas Arakči rekao je u Ženevi za državnu televiziju da se nada da će tokom dvodnevnih pregovora biti rešena tehnička pitanja, zasnovana na različitim interpretacijama teksta sporazuma sklopljenog u novembru, preneo je Rojters.

Stručnjaci iz Irana i takozvane grupe 5+1 – SAD, Britanija, Francuska, Rusija i Kina, plus Nemačka, vode tehničke razgovore o primeni sporazuma postignutog 24. novembra u vezi sa spornim iranskim nuklearnim programom.

Privremeni sporazum predviđa da Iran „zamrzne“ sve nuklearne aktivnosti na period od šest meseci u zamenu da pojedine sankcije budu ukinute ili ublažene do momenta kada će pregovaračke strane usvojiti sveobuhvatan sporazum.

Zapad i Izrael godinama unazad sumnjaju da Teheran pod maskom civilnog nuklearnog programa proizvodi nuklearno oružje, ali iranske vlasti to uporno negiraju i tvrde da je program namenjen isključivo za miroljubive svrhe.

Putin podržao Iran

Ruski predsednik Vladimir Putin je pre par dana sa svojim iranskim kolegom Hasanom Rohanijem telefonski razgovarao o pregovorima zvaničnog Teherana i svetskih sila na temu iranskog nuklearnog programa, kao i o predstojećim pregovorima o prekidu sukoba u Siriji, saopštio je Kremlj.

Dvojica lidera su razgovarala o „aktuelnim međunarodnim pitanjima, uključujući situaciju u Siriji u kontekstu priprema za konferenciju Ženeva 2, kao i primenu sporazuma o iranskom nuklearnom programu“, stoji u saopštenju Kremlja, ne navodeći ko je uputio telefonski poziv, prenela je agencija AFP.

Rusija je jedna od zemalja koje podržavaju uključivanje Irana u mirovne pregovore o Siriji, koji bi trebalo da budu nastavljeni posle više od godinu dana, 22. januara u Švajcarskoj.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun pozvao je 30 zemalja na konferenciju, ali poziv nije uputio Iranu.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer je rekao da podržava iransko učešće na konferenciji, čiji je cilj da se susretnu i direktno po prvi put razgovaraju predstavnici sirijskog predsednika Bašara al Asada i predstavnici opozicije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *