ИРИНЕЈ СЕ ОБРАТИО НАРОДУ и до сржи објаснио ситуацију у Црној Гори!

IRINEJ SE OBRATIO NARODU i do srži objasnio situaciju u Crnoj Gori!

27 januara 2020

BLAGOSLOVOM Njegove svetosti Patrijarha srpskog Irineja održani su još jedna litija i moleban sveštenstva i vernog naroda Zemuna i Novog Beograda za narod u Crnoj Gori.

Moleban i litiju je organizovalo Arhijerejsko namesništvo zemunsko-novobeogradsko na čelu sa arhijerejskim namesnikom protojerej-stavroforom Božom Bakajlićem.Sveštenstvo i verni narod iz Zemuna su se okupili kod manastira Sv. Arhangela Gavrila u Zemunskom parku, odakle su bulevarom Mihajla Pupina došli do crkve Sv. Dimitrija na Novom Beogradu, gde su ih sačekali Novobeograđani sa Njegovim preosveštenstvom Episkopom remezijanskim g. Stefanom.

U bratskoj slozi i molitvi su se svi zajedno uputili ka crkvi Sv. Simeona Mirotočivog na Novom Beogradu, gde ih je sa sveštenstvom i vernim narodom dočekao Njegova svetost Patrijarh srpski g. Irinej koji je načalstvovao molebanom za spas Srpske pravoslavne crkve i naroda u Crnoj Gori uz sasluženje sveštenstva iz svih hramova arhijerejskog namesništva zemunsko-novobeogradskog.

„Na ovaj sveti vaskršnji dan smo se sabrali pred hramom Sv. Simeona Mirotočivog koji je celog sebe posvetio službi Bogu i svome narodu. Njemu pribegavamo danas kao što su i naši preci prilazili svetima“, rekao Svjatješi u besedi kojom je poučio sveštenstvo i verni narod okupljen na molebanu za spas SPC i naroda u Crnoj Gori.

„Sabrali smo se da se obratimo Bogu jer je problem toliko veliki da mi našim silama ne možemo da ga rešimo“, istakao je Svjatjejši i dodao da nerešive problema, kako uče Sveti Apostoli, treba prepustiti Bogu jer: „nema problema koji Bog ne može rešiti. I svetinje u Crnoj Gori može odbraniti samo Bog. Jer iza leđa poglavara Crne Gore se nalazi jedna velika paklena sila, a oni samo sprovode njeno delo razbijanja i razjedinjavanja srpstva“.

„Niko nije verovao da ćemo doći u situaciju da Srbe branimo od Srba“, rekao je Svjatjejši upozoriviši da je vlast u Crnoj Gori digla ruke na velike svetinje našeg naroda – na Sv. Vasilija Ostroškog i na manastir Sv. Petra Cetinjskog. Da svetinje izbace iz Crne Gore i da „prihvate neku nazovi „crkvu“ koju vodi raščinjeni pop“.

Tog raspopa su neki iz Crne Gore predstavili kao vođu nazovi crkve.

„A naša Crkva jeste Crkva Hristova, Crkva Duha Svetoga koju Hristos vodi od početka“, naglasio je Patrijarh Irinej.

„Hoće da svetinje liše imovine, a zaboravljaju da je Crkva u Crnoj Gori stvorila Crnu Goru. A oni joj danas sude i hoće da joj gospodare i da je unište. To im je cilj. Takvo bezakonje svet nije video“, rekao je Svjatjejši ističući da naša Crkva u Crnoj Gori ima podršku ne samo ostalih pomesnih Pravoslavnih crkava već i Rimokatoličog Vatikana.

Na kraju svoje besede Svjatjejši je istakao da je naša snaga možda mala, ali da naše molitve nisu male, jer „mi sve svoje probleme Bogu prepuštamo. A niko borbu protiv Boga nije dobio“.

KOMENTARI4 komentara

 1. Za Srbiju says:

  "podrška rimokatoličkog Vatikana"???? Pa Vatikan je ta paklena sila!

  • Milan says:

   Zasad zvanično Vatikan nije odobrio ovaj zakon. Papa Francisko ne prihvata podržavljenje bilo koje crkvene imovine, pa tako ni imovine pravoslavne crkve. ... Iza sprovodjenja tog zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori spolja i direktno stoji SAD i NATO.

  • Milan says:

   Vatikan zbog svoje Rimokatoličke crkve ne sme javno da podrži takav Zakon. Katolička crkva postoji u 179 ili u 180 zemalja sveta. U nekim zemljama ona postoji više simbolično, ali zamislite kad bi po svetu slično ovome počeli da podržavljuju imovinu rimokatoličkih crkava. Ili u pretežno katoličkom Brazilu neki njihov "milo" ako bi pokrenuo podržavljenje rimokatoličkih crkava?!

 2. Zoran says:

  Normalno da ce Vatikan sada da nam "pomogne". Nece on sa nama da se zamera, on gadja Rusiju. Inace ovo nije nikakva pomoc, ce da zavrste proterivanjem iz CG.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *