IRSKA PORUČILA MMF-u: Ne treba nam vaš novac

IRSKA PORUČILA MMF-u: Ne treba nam vaš novac

1 decembra 2014

MMF-Vasington-vIrska će do kraja godine vratiti dug od devet milijardi evra Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Na taj način će se pre roka osloboditi 40 odsto duga MMF-u, odobrenog u okviru plana pomoći kreditorske trojke.

Evropska Unija, Evropska centralna banka i MMF su 2010. godine odobrili Irskoj ukupnu pomoć od 85 milijardi evra, od čega je kredit MMF-a iznosio 22,5 milijardi evra.

Program pomoći je spasao irski bankarski sistem od bankrotstva usled kraha na tržištu nekretnina posle međunarodne finansijske krize 2008, preneli su belgijski mediji.

Irska je posle odobrene pomoći počela da se oporavlja i ona je u decembru prošle godine izašla iz međunarodnog plana pomoći i nametnutih mera štednje.

Zahvaljujući unapred isplaćenim delom duga MMF-u, Irska će uštediti 750 miliiona evra.

Irska je u septembru dobila zvanično odobrenje o ranijoj otplati duga MMF-u, od međunarodnih kreditora i svih članica EU.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Miško says:

    Juče Madžarska , danas Irska, a naše rukovodstvo hrli u nova zaduživanja(aranžman) sa MMF i poslušno sluša a ekonomija nam rapidno propada . Problem je višegodišnji dug prema Gaspropmu od strane Vlade Srbije koji iznosi 180 miliona evra, a nije problem što MESEČNO plaćamo na ime kenih trulih dugova po 200 miliona evra????? i još se zadužujemo!? A skidamo plate i penzije, nezaposlenost raste! Ova bezalternativna i bezglava politika ovog režima nas je uvela u propast, nažalost, možda to oni i ne vide , opijeni su svojim foteljama i izobiljem i pohvalama od strane briselaca i Triletaralaca koji sve ovo rade po planu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *