ИСХРАНА ПРОТИВ РАКА др НЕСТОРОВИЋА: Ове намирнице су одбрана од канцера…

ISHRANA PROTIV RAKA dr NESTOROVIĆA: Ove namirnice su odbrana od kancera…

2 septembra 2021

Danas se pokazalo da određene namirnice poseduju izuzetan kapacitet u suzbijanju nastanka karcinoma, bilo u prevenciji ili u toku lečenja, tvrdi čuveni srpski lekar.Naš cenjeni lekar dr Branimir Nestorović na svom blogu se pozabavio ishranom za prevenciju i pomoć u lečenju karcionoma.

“Do 2035. godine 24 miliona ljudi u svetu će godišnje obolevati od karcinoma. Porast ovih bolesnika ukazuje na ono što ja smatram, da sadašnji način života i ishrane (bogat energijom u obliku fruktoze i masti), uz višak stresa i smanjenu fizičku aktivnost (uz sve ostale prateće faktore, kao što je zračenje električnih aparata i hemija) prevazilazi sposobnosti kompenzacije tela.

Jedna grupa ćelija (koju nazivamo karcinom) diže pobunu protiv takvog načina života (ili produženog samoubistva).

Danas se pokazalo da određene namirnice poseduju izuzetan kapacitet u suzbijanju nastanka karcinoma, bilo u prevenciji ili u toku lečenja.

Alkalna hrana

Hrana koja stvara kisele radikale pojačava sklonost ka širenju tumora. Ph organizma je inače blago alkalan (ispod 7,4). Trebalo bi uzimati od ukupnih kalorijskih 80% alkalnu hranu (sveže voće i povrće, orašaste plodove, leguminoze, semena.

Voće: Razne vrste bobičastog voća (borovnice, maline, kupine itd), jabuke, kajsije, jabuke, avokado, banane, limun, urme. Posebno alkalne su dinje i limun (kiselina boja dolazi od limunske kiseline).

Povrće: Artičoke, špargle, cvekla, brokoli, kelj, kupus, šargarepa, celer, krastavci, đumbir, luk, spanać, paradajz.

Integralne žitarice: Ovas, raž, pirinač.

Leguminoze/orašasti plodovi: Lešnici i orasi, soja, grašak.

Seme: Alfalfa, čia, susam.

Krucifere

Više puta sam pominjao sulforafen iz krucifera, sa odličnim antitumorskim efektima. Tu spadaju uz brokoli još kupus i kelj. Uz to sadrže indole i izocijanaje, takođe antikarcinogene supstance.

Zelena hrana

U našim uslvima se najlakše nalaze spanać, hlorela i spirulina. One sadrže velike količine hlorofila, koji je antikarcinogen, a li i podmlađuje. Postoje studije da ova vrsta hrane smanjuje veličinu tumora.

Crvena hrana

Istraživanja su pokazala da crvena hrana (jagode, paradajz i trešnje deluju dobro u lečenju karcinoma. Likopen i karoten su antitumorske supstance. Uz to su jaki antioksidansi.

Vlakna

Ona nisu hrana, ali se nalaze u voću i povrću. Procena je da je potreban unos najmanje 30 g dnevno vlaknaste hrane (većina stanovnika Zapadne Evrope ne uzima ni polovinu te količine).

Maslinovo ulje

Ima brojne antitumorske materije. Oleokanteni iz maslinovog ulja selektivno se ugrađuju u membranu tumorskih ćelija, čineći je osetljivom na delovanje drugih antitumorskih agenasa. Ipak, treba imati na umu da jedna kašika maslinovog ulja ima 120 kalorija, pa ne treba uzimati prevelike količine.

Sokovi

Sveže isceđeno voće i povrće ima dobra antioksidativna i antitumorska dejstva. Šargarepu uvek treba malo razblažiti vodom (ima visok sadržaj šećera, što može biti opasno kod dijabetičara).

Zeleni čaj

Zeleni čaj prevenira karcinome kože, pluća, jednjaka i želuca, pankreasa i bešike. Usporava razvoj nekih vrsta leukemije.

Pečurke

Maitake pečurke povećavaju aktivnost T limfocita, povećavajući ubijanje tumorskih ćelija. Šitake i reši imaju jaka antitumorska dejstva kod životinja. A naš prosti šampinjon inhibira aromatazu, smanjujući nivo estrogena (dobro dejstvo kod karcinoma dojke), ali pomaže i muškarcima sa niskim teststeronom.

Alge

One se hiljadama godina korisre u kineskoj medicini za lečenje tumora.

Začini

Začini imaju brojna povoljna dejstva, a crni biber i seme crnog kima se izdvajaju po antitumorskim efektima. U sredinama gde se biber koristi u velikim kolčinama, nema mnogo karcinoma debelog creva. Ruzmarin sprečava oštećenje DNK koje izazivaju karcinogeni agensi. Kapsaicin iz ljute paprike ili čilija ubija ćelijekarcinoma prostate. Peršun ima dobro dejstvo kod karcinoma pluća i dojke.”

(banenestorovic.blogspot.com)

KOMENTARI4 komentara

 1. Rista says:

  Prejo sam se u međuvremenu. Od onoga što je preporučio, ja počo sve što mi bilo pri ruci i što imam da jedem oma, ali do kraja sam odustao. Previše brate a alge baš i ne obožavam. Sva sreća pa nisam ih ni imao niti znam gde se one prodaju. Ali šalu na stranu. Sviđa mi se ponovo iako sam malo bio antiprotivan. Neka priča, bar pametno priča. Ja neke stvari regularno upotrebljavam, kao što su crni biber i ljuta paprika, ali ima nekih stvari koje sam batalio i ponovo se vratio na njih posle njegovih saveta. Na primer - voda! Ja se toliko zaneo da više nisam pio vode posle jela, nego sokove, kojekakve čajeve i kojekakve andrmoljke. Čak sam i čaj prestao da pijem redovno svaki dan i sve to zamenio vodom. Pa nisam se baš podmladio, ali zaista Dr Nestorović daje dobre savete i mislim da ga narod rado sluša i dosta usvaja. Zarazan je, brate mili. Ebemti, za čega ostali doktori žive kad nikada ništa ne objašnjavaju narodu? Za pare, jel tako? Ili su završili mega fakultet pa nesmu ni da se oglase.

  • Kosovac says:

   @ Rista, …..Opet praviš grešku u koracima. kakva voda kakvi bakrači. Doduše, i voda je dobra ako nemaš ništa drugo. Posle ručka se preporučuje kao lek i preventiva tanak šprajcer, može tamnjanika, rizling, mah.0,50ℓ do 1,00ℓ. ……………Inače, ovog puta me je dr. Nestorović razočarao, dao je samo protiv raka, ništa nije dao protiv kandićitisa.

  • Rista says:

   Nemo bre tako Kosovac! Lepo sam i davno reko da sam ostavio sva pića pa tako i špricer. Mene možeš slobodno dovesti kao gosta u kuću a da ne sakrivaš tvoje dragocene rizlinge. To ja pio kao lemunadu kad sam bijo mlađan momak ja...a sad više neeee...To pesma, ako se sećaš. Nego, ti i ja ćemo u duetu pitati Nestorovića, ali da nam odgovori brez licencu. Onako ljudski. Imal lek za kandićitis i sorošitis i koja je bolest gora? Moje je lokalno i nemo se razočaraš kada ti kaže da je tvoje generalno oboljenje od koga ti nema spasa. Osim da sedneš u moj voz dok još imaš vremena i da ti održim par lekcija ko je na ovom svetu važan a ko su nevažni Soroši. Beznačajni SorošI su učitelji Micotakisa i Orbana(a najnoviji pobačaj Sorošista je Krivokapićis. On je pre dobio sorošitis od tebe), dakle ljudi koji su premazani svim mastima, ali oni imaju uticaj taman kao i Soroš. Nula. Doduše, Orban je potomak nacista i zato je tek malo nešto bolje pozicioniran u EU i ima veću šamlicu u EU od Micotakisa. E sad jel ima i neki Cipras, nemam pojma. Ja ta imena grčkih NATO naci političara drobim sve zajedno i na jedno mesto. Oduvek. Orban ne skriva ko je i šta je. On pravi karte velike ugarske, ali Merkelova to neće oprostiti. I nemo da mi diraš tvog Nestorovića, molem te lepo.

 2. rade says:

  Ovaj je postao strucnjak za sve,a u pocetku je bio samo pulmolog.Sve sto on "preporucuje" vec je odavno poznato.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *