Исидора Жебељан међу светским композиторима у пројекту 150 псалама

Исидора Жебељан међу светским композиторима у пројекту 150 псалама

23 новембра 2017

Композиторка и чланица Српске академије науке и уметности (САНУ) Исидора Жебељан једна је од девет композитора који су учествовали у интернационалном пројекту под називом „150 псалама“ који обухвата све библијске псалме, саопштила је данас САНУ.

Концерт је изведен у Линколн центру у Њујорку, у оквиру међународног музичког фестивала „The White Light Festival“ (Фестивал беле светлости), а псалме, међу којима и композицију Псалм 78 Исидоре Жебељан, извео је Холандски камерни хор под диригентском палицом Петера Дејкстра.

Исидора Жебељан је за „Њујорк тајмс“ рекла да је њен псалм преведен на португалски због „веома специфичне мелодије у том језику“ и да су се речи природно уклапале у тонове њеног дела, које је описала као лагани плес.

Она је рекла да се њена музика односи на реченицу у којој Бог каже да су људи „лахор који се не враћа“ и да је покушала да ухвати тај поветарац као „кратки плес промене и пролазности“.

САНУ је навела да је Исидора Жебељан у протеклих месец дана остварила велике успехе и да је ове године канадски ансамбл „Turning Point“ извео њену композицију „Клин чорба“ за инструментални октет на светском фестивалу савремене музике који организује Међународно друштво за савремену музику.

Шпански кларинетиста Ђоан Енрик Љуна и Терпсихора квартет из Женеве извели су „Песму путника у ноћи“ Исидоре Жебељан на фестивалу Медwоменфест у Мадриду, који је посвећен стваралаштву жена из свих уметничких области, на концерту под називом „Велике композиторке 21. века“.

KOMENTARI2 коментара

  1. goran says:

    Pametna zena i dobar kompozitor, ali njena muzika ne greje srce.

  2. Mi says:

    Честитке Исидори Жебељан!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u