ISKLJUČENJE STRUJE – Crvena koverta EPS ide na 300.000 adresa

ISKLJUČENJE STRUJE – Crvena koverta EPS ide na 300.000 adresa

5 aprila 2014

eko-Iskljucenje-struje_620x0-620x330Svaki deseti potrošač struje u Srbiji je na spisku dužnika! „Crvene koverte“, koje prete isključenjem zbog duga preko 10.000 dinara, stigle su na adrese 140.000 domova i firmi u zemlji, a još toliko dobilo je opomenu za neplaćeni račun od 5.000 do 10.000 dinara. Ova cifra uskoro bi mogla da se uveća nekoliko puta jer u distribucijama kažu da više od pola potrošača koji su lane sklopili ugovore o reprogramu za stari dug – ne plaća rate!

Uz brojne usijane opomene, informacije i obaveštenja koje „EPS snabdevanje“ i distribucije šalju građanima, kako bi ih primorali da plate potrošene kilovate, uskoro će biti dodati još jedan apel za naplatu. Koji, naravno, preti – tužbom.

„U prošloj godini oko 13.000 potrošača potpisalo je ugovor o reprogramu duga, a uslov da to uradi imalo je skoro duplo više korisnika“, kaže direktor „Elektrošumadije“ Nebojša Obradović.

„Ipak, oko 60 odsto od 600 domaćinstava i 100 preduzeća koji su u aprilu prošle godine potpisali ugovor o reprogramu duga ne otplaćuje rate, dok oko 20 odsto od oko 13.000 korisnika ne izmiruje obaveze po osnovu ugovora o reprogramu potpisanog krajem prošle godine.“

Obradović upozorava da će ovi korisnici u narednom periodu dobiti opomene. Ukoliko to ne urodi plodom, ugovori će biti raskinuti, a neodgovorni potrošači tuženi.

Među onima koji su potpisali reprogram a oglušuju se o plaćanje su i gradovi, javna preduzeća, veliki industrijski pogoni, škole, bolnice, vrtići… Statistika pokazuje da prvi put posle dužeg vremena građani duguju više nego preduzeća, čak i kada se uporede ukupni iznosi neplaćenih komunalija. Tako u Vojvodini od 30.000 neplatiša, čak 26.314 su domaćinstva, a svega 5.992 firme nisu platile utrošene kilovate.

Ipak, brojke mogu da zavaraju. Naime, stvar je u tome da je većina privrednih subjekata koji imaju merenja na 10 kilovolti ili više od 50 zaposlenih, sada ima posebne ugovore sa „EPS snabdevanjem“, a nije na evidenciji distribucija.

Računi sa 23 stavke

Račun za struju, koji će potrošači dobiti narednih dana ima 23 stavke, što je najviše u odnosu na račune koji dobijaju potrošači u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Najmanje stavki na računu za struju ima „Elektroprivreda Crne Gore“ osam, dok u Bosni imaju 13, a „Elektra Zagreb“ 15 stavki, kažu u Asocijaciji potrošača Srbije.

Prema mišljenju Evropske komisije, računi za gas i struju treba da budu jasni i da sadrže korisne informacije. Oni treba da pružaju jasne i nedvosmislene informacije o utrošku energije i kako je taj iznos izračunat. Evropska praksa je da na računu stoje i podaci na pravo promene dobavljača, koje će uskoro i srpski potrošači imati kao mogućnost.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *