Iskopavaju i izmeštaju ubijene Srbe

Iskopavaju i izmeštaju ubijene Srbe

15 avgusta 2013

ekshumacijaPredsednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović smatra da bošnjačka strana u Federaciji BiH vrši ne samo opstrukciju, već i destrukciju procesa traženja nestalih Srba u BiH.

„Najveći broj srpskih grobnica u FBiH izmešten je na nepoznatu lokaciju, kao što je slučaj Ozrena, gde je 130 srpskih tela nakon rata izmešteno iz 11 masovnih grobnica“, rekao je Mitrović u sredu novinarima u Banjaluci.

On je podsetio i na slučaj „Gostović“, kada su mudžahedini zarobili 64 srpska borca, a zatim ih ubili na najsvirepiji način i njihova tela razmestili u nekoliko masovnih grobnica, od čega je 11 tela pronađeno u jednoj masovnoj grobnici u Krivaji kod Zavidovića.

Komentarišući ekshumaciju posmrtnih ostataka ubijenih Srba na sarajevskoj deponiji u naselju Buća potok, Mitrović je rekao da je procena porodica nestalih iz Srpske da je ovde reč o „svesnom navođenju na one lokacije gde nema srpskih tela“.

Mitrović je podsetio da je na ovoj lokaciji federalna komisija izvršila reekshumaciju 1997. i tela izmestila na nepoznatu lokaciju.

„Jedino što može biti korisno u ovom slučaju je ako se pronađu fragmenti ili ostaci koštanih uzoraka koji se mogu DNK analizom uporediti sa krvnim uzorcima porodica koje pretpostavljaju da se na toj lokaciji nalaze posmrtni ostaci njihovih najmilijih“, pojasnio je Mitrović.

On tvrdi da u Buća potoku neće biti pronađeni posmrtni ostaci Srba, a takav je slučaj bio i sa Alipašinim poljem i nestankom osam vojnika JNA u sarajevskom Velikom parku.

Kopanje i ručno

Na sarajevskoj deponiji u naselju Buća pPotok istim intenzitetom nastavljaju se radovi sa ciljem ekshumacije posmrtnih ostataka ubijenih Srba koji su tokom proteklog rata ostali u Sarajevu. – Iskopavanja se vrše pod teškim uslovima, kaskadno, sa tri bagera i ručno na dubini oko 30 metara – potvrdila je portparol Instituta za nestala lica BiH Lejla Čengić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *