Ископавање руде на Месецу почиње до 2025. године

Iskopavanje rude na Mesecu počinje do 2025. godine

29 januara 2019

Evropska svemirska agencija (ESA) planira da počne sa iskopavanjem ruda na Mesecu do 2025. godine. ESA je zato potpisala ugovor s proizvođačem raketa Ariane, koji bi trebalo da obuči i pripremi misiju za vađenje regolita, Mesečevog kamena.

Regolit prekriva celu Mesečevu površinu do dubine od najmanje tri i po metra i mogao bi da se preradi kako bi se dobio kiseonik, voda i potrebno gorivo.

Mnoge svemirske agencije veruju da je iskopavanje ruda na Mesecu ključno za uspostavljanje stalnih lunarnih baza ili kolonija.

„Upotreba svemirskih resursa može biti ključ održivog lunarnog istraživanja i ova studija je deo sveobuhvatnog plana ESA-e da Evropu učini partnerom u tom istraživanju“, rekao je jedan od direktora agencije Dejvid Parker.

ArianeGroup, evropski konzorcijum za svemirska istraživanja i razvoj raketa, objavio je da u misiju neće biti uključeno slanje ljudi na Mesec, nego robotske opreme.

„Ove godine obeležavamo 50. godišnjicu prvih ljudskih koraka na Mesecu i ArianeGroup će stoga podržavati sve postojeće i buduće evropske projekte kako bi Evropa imala nezavisan i suveren pristup svemiru“, rekao je prvi čovek kompanije Andre-Hubert Rasel (Andre-Hubert Roussel).

KOMENTARI3 komentara

 1. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Tako je :-)))

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   ...a hrvati će da kopaju pošto su se pokazali na kontejnerima da su najbolji kopači u celoj EU, čak su i rome izbacili iz "biznisa" :-)))

 2. Budi Bog s nama says:

  I na kraju ako je to pre pola veka bio mali korak za čoveka i velik za čovečanstvo, ovo da je bilo veliko za čovečanstvo uopšte se nije dokazalo kao tavko. Bio je to velik korak za čovečanstvo amerike i to u laži. Oni su navodno sletali 11 puta na mesec, ali zašto se onda dokazalo da ni sa spejs šatlom ne mogu da lete već samo eksplodiraju ili izgore pri povratku? Čak i sa tako jednostavnim sistemom nisu uspeli i sve je obustavljeno, šta onda reći za sletanja na mesec? Zašto Rusi i Kinezi to nisu ni uspeli ni pokušavali, na primer danas kada je sva tehnologija otišla na bolje? Kjubrik je lepo objasnio da oni samo snimaju naučno fantastične filmove o kosmosu i sletanju na mesec, ali toga zapravo ni tada nije bilo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *