Islamisti spremaju napad na olimpijske igre u Rusiji

Islamisti spremaju napad na olimpijske igre u Rusiji

3 јула 2013

slikacitava-3-674984294Lider islamističke pobune na ruskom severnom Kavkazu Doku Umarov pozvao je danas svoje sledbenike da upotrebe „maksimalne snage“ da bi sprečili da ruski predsednik Vladimir Putin održi Zimske olimpijske igre 2014. u Sočiju.

U video-poruci, objavljenoj na sajtu kavkazcenter.com, glasilu kavkaskih militanata koji traže islamističku državu na Kavkazu, lider pobunjenika Umarov je poručio da je naredba da se ne napadaju ruski ciljevi van severnog Kavkaza povučena.

Zimske olimpijske igre treba da se održe u Sočiju na Crnom moru, u blizini severnog Kavkaza.

– Oni (Rusija) planiraju da održe Olimpijadu na kostima naših predaka, na kostima mnogih mrtvih muslimana, sahranjenih na toj teritoriji naše zemlje na Crnom moru i mi, kao mudžahedini, u obavezi smo da to ne dozvolimo, koristeći sve metode koje nam dozvoljava svemogući Alah – rekao je Umarov u video-poruci čija se autentičnost nije mogla odmah ustanoviti.

Umarov, koji je vođa terorističke organizacije Kavkaski Emirat, takođe je rekao da je njegovu raniju odluku o prestanku terorističkih napada na teritoriji Rusije „Moskva shvatila kao slabost, a ne kao akt božije volje.

– Zato će militanti morati uzvratiti udarac – navodi Umarov u nastavku svoje poruke.

U maju prošle godine ruski Nacionalni komitet za protivterorizam je naveo da su ruske i abhazijske snage sprečile pripreme za napad koje je Umarov najverovatnije planirao da izvede u Sočiju tokom održavanja Olimpijskih igara.

Agenti su tada u Abhaziji otkrili deset sanduka sa oružjem, eksplozivom i municijom. Tom prilikom su uhapšena i tri Umarova saradnika. Autentičnost video-snimka se ne može utvrditi, ali se Umarov i ranije na ovaj način obraćao svojim pristalicama.

Doku Umarov se nalazi na samom vrhu liste ljudi koje traže ruske vlasti i na listi je deset najtraženijih kriminalnih vođa na svetu.

Podrška iz Gruzije

Gruzijski premijer Bidžina Ivanišvili obećao je juče saradnju sa Rusijom na većoj bezbednosti na Olimpijskim igrama 2014. godine u Sočiju, nakon što je Umarov pozvao džihadiste na napade tokom tog događaja.

– Daćemo sve od sebe da obezbedimo da Olimpijada, koja je veoma važna za nju (Rusiju), bude održana u miru – rekao je Ivanišvili.

(Glas Srpske)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u