Islamistički ratnici iz celog Balkana odbijaju povratak iz Sirije

Islamistički ratnici iz celog Balkana odbijaju povratak iz Sirije

18 januara 2014

764966-120305-syrian-rebelsPosle objavljivanja informacije o pogibiji Albanca iz Skoplja Alima Osmanija (22) u Siriji, četvrte žrtve iz Makedonije u redovima pobunjeničkih grupacija u sukobima sa regularnim snagama Bašara el Asada, apelom za zaustavljanje dobrovoljačkog pohoda oglasio se poglavar Islamske verske zajednice (IVZ) u ovoj zemlji Sulejman Redžepi.

Zatražio je da dobrovoljci iz Makedonije ne učestvuju u konfliktu u Siriji, uz verovanje da mladi Albanci ne odlazi u rat iz verskih pobuda. Otkrio je da nijedan od dobrovoljaca u pobunjeničkim redovima pre odlaska u Siriju nije konsultovao IVZ, već su putovanja pod velom tajni.

– To je interni problem. Naša poruka od početka ovog fenomena je da smo mi kao IVZ bili protiv i dan-danas smo protiv toga. Tamo je pravi međubratski teror – izjavio je Redžepi, uz konstataciju da se fenomen učešća u ratu ne može kontrolisati.

Za sve poginule Albance u redovima pobunjenika u Siriji, potvrda o smrti je stizala isključivo iz njihovih porodica, dok nijedna od državnih instituicija u Skoplju nema bilo kakvih podataka o islamističkim ratnicima sa državljanstvom Makedonije. Zvaničnih podataka o tome nema. Stručnjaci pretpostavljaju da u „globalnoj mreži“, koja ostaje enigma i za same bezbednosne službe, u redovima pobunjenika u Siriji ratuje oko 750 dobroboljaca iz zemalja Balkana, među kojima je više desetina i iz Makedonije.

Procenjuje se da u Siriji među „stranim borcima“, kako je objavljeno, sa Balkana ratuju mladi muslimani iz Albanije, BiH, sa Kosmeta, juga Srbije, iz Raške oblasti, Makedonije… Stručnjaci tvrde da su mahom otišli iz verskih pobuda. Bore se za Alaha, za svoju veru, a ako poginu dosežu status šahida, Alahovih mučenika… No, plaćenički status u krvavom ratu potvrđuje se i visokim finansijskim nadoknadama.

Uprkos zvaničnom apelovanju za povratak iz rata u Siriji, bezbednosni stručnjaci tvrde da se najčešće regrutovanje novih „Alahovih boraca“ iz regiona, sprovodi u džamijama, na teološkim fakultetima i u humanitarnim organizacijama. U IVZ Makedonije međutim izričito navode da u 650 džamija – nema regrutacije plaćenika, jer su im „svi objekti pod strogom kontrolom“.

U povratnim informacijama iz Sirije, islamistički plaćenici negiraju verske učitelje u „albanskim krajevima“. Ratnici poručuju islamskim teolozima u „albanskim krajevima“, da „ne šire dezinformacije porukama kako u Sirije nema džihada“.

– Mi ćemo se boriti do kraja, sve dok se u Šam i Irak ne vrati kalifat. Borićemo se do smrti – ističe u poruci sa ratišta u Siriji, preko Jutjuba Lavdrim Muhadžeri sa Kosmeta.

– Naš put je žrtvovanje. Ne verujte licemernim hodžama koji su se radovali kada je bio ubijen Osama – poračio je Muhadžeri, za kojeg se pretpostavlja da je komandant albanskih dobrovoljaca sa Balkana u redovima pobunjeničkih grupacija islamističkih fanatika u grotlu rata u Siriji.

ZAKON

Poput primera iz BiH, gde je zakonom zabranjeno ratovanje u inostranstvu, u makedonskom parlamentu u proceduri bi trebalo da se nađe predlog sličnog rešenja.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *