ISLAMISTIČKI TEROR: Hrišćani plaćaju danak ako ne pređu u islam

ISLAMISTIČKI TEROR: Hrišćani plaćaju danak ako ne pređu u islam

28 juna 2014

fatah-islam-terror HamasŽene ne smeju da napuštaju kuće, a hrišćani i Jevreji plaćaju harač od 250 dolara mesečno. To je danas život u iračkom gradu Mosulu.

Sunitski ekstremisti iz Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), koji su prošle nedelje zauzeli ovaj drugi po veličini grad u Iraku, sastavili su “ugovor sa gradom” u 16 tačaka koji predstavlja radikalnu primenu šerijatskog zakona.

„Probali ste sve svetovne sisteme vlasti – monarhiju, republiku, Sadama Huseina – i u svima ste bili žrtve: sada je stiglo vreme da prihvatite islamsku državu“, piše u “ugovoru”.

Svi hrišćani i Jevreji označeni su starim izrazom “dimi” koji je nekada važio za nemuslimane i prisiljeni su da plaćaju džiziju, posebni porez kakav je postojao i u Otomanskom carstvu. Tahir Esa, 35-godišnji hrišćanski sveštenik iz Bagdada, kaže da zbog ovih mera pokušavaju da iz Mosula izvuku poslednjih 500 preostalih hrišćana.

– Džizija je bukvalno bila kap koja je prelila čašu. Traže najmanje 250 dolara po odrasloj osobi. Neverovatna suma kada se ima na umu da prosečna plata jedva prelazi 500 dolara, a pogotovo kada se zna da danas praktično niko i ne radi. Kako onda mogu to da plate? – uznemireno navodi Esa i dodaje da je hrišćanima u Mosulu alternativa ili da pređu u islam i ih čeka progon, a svakome ko se pobuni islamisti će oduzeti celokupnu imovinu.

Iz Abu Graiba, grada na oko 20 kilometara zapadno od prestonice Bagdada, ekstremisti su već prognali četrdesetak hrišćanskih porodica.

“Ugovora sa gradom”, koji ne važi samo u Mosulu već i drugim mestima pokrajine Ninive, mora da se pridržava svako ko namerava da tu živi, a u njemu, između ostalog, stoji i obaveza javnog pokajanja za sve policajce i vojnike koji su bili pod komandom vlade šiitskog premijera Nurija al Malikija. Žene su doslovce dobile naredbu da “moraju da ostanu u kući i izlaze samo ako je neophodno jer je njihova uloga da obezbede stabilnost porodičnog doma”.

Pored toga, predviđene su surove kazne za lopove u vidu odsecanja udova, a još surovija u vidu razapinjanja za teža krivična dela. Smrtna kazna preti svakome ko odbaci islam kao religiju ili promoviše politeizam. Upotreba alkohola i droga je zabranjena.

(Blic)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *