ИСЛАМИЗАЦИЈА БАЛКАНА: Турци се вратили, а Европа ћути

ISLAMIZACIJA BALKANA: Turci se vratili, a Evropa ćuti

30 juna 2017

Austrijski ministar odbrane Hans-Peter Doskocil upozorio je na opasnost od rastućeg uticaja islama na zemlje jugoistočne Evrope.

– Vidimo islamizaciju na Balkanu od koje nas podilaze žmarci – kaže ovaj uticajni političar iz redova austrijskih socijaldemokrata za nemački dnevnik „Velt“ i dodaje da je takav razvoj situacije vrlo zabrinjavajući.

– Snaga i uticaj EU na Balkanu bledi, dok sa druge strane Turska i Saudijska Arabija šire svoj uticaj – kaže Doskocil i dodaje da je zvanična Ankara sve uticajnija na Kosovu, u Albaniji i u Srbiji.

Zaustavimo Turke!

– Po mom mišljenju, Turskoj se više ne bi smelo dozvoliti da šalje svoje nove trupe u okviru NATO misija na Balkanu – navodi austrijski ministar smatrajući da njihovo preveliko grupisanje nije u interesu Evropljana.

– Nemačka i druge zemlje ne smeju da posustanu u svojoj posvećenosti Balkanu jer to može da uznemiri i poremeti krhku demokratiju i ravnotežu snaga u regionu – napominje Doskocil.

Austrija, koja nije članica NATO-a, trenutno u okviru programa Partnerstva za mir ima oko 700 svojih vojnika u NATO misijama na Balkanu. Međutim, pošto je Ankara blokirala dalje učešće Austrije u ovom programu zbog oštrih kritika Beča na račun turske vlade, taj broj bi na duži rok mogao da se smanji.

Ima nagoveštaja da bi upravo Turska mogla da popuni tu prazninu.

Kosovo je greh Evrope

Balkan već više decenija za EU predstavlja prirodnu sferu uticaja. Međutim, Evropa je sve slabija. Postojeći sistem se polako raspada, a novi igrači imaju praktično već jednu nogu u polju balkanskog regiona i šire svoj uticaj sve više i više, objavljuje nemački „Velt“.

„Ni Vašington ni Brisel ne vide Kosovo kao ono što jeste – MEĐUNARODNOPRAVNI GREH EVROPE.“

List podseća da Turska pokušava da osvoji srca stanovnika regiona masovnim obnavljanjem džamija u Bosni i na Kosovu, u Sarajevu i Banjaluci, kao i u Prizrenu i Prištini, dok istovremeno njeni investitori ulažu u Bosni i na jugu Srbije. Na Kosovu su turske kompanije snažno prisutne u prehrambenoj industriji, izgradnji puteva i energetskom sektoru. U Albaniji se takođe širi uticaj Turske.

Tu su i Rusi

„Velt“ dodaje da pored Turske, svoj uticaj dodatno širi i Rusija i tu tvrdnju potkrepljuje izveštajem ruske agencije Sputnjik koja je u martu objavila da „Balkan više ne sluša Brisel“. Podseća se da je Moskva obezbedila šest migova 29 za srpsku vojsku, da su ruski oligarsi kupili veliki deo zemlje na jadranskoj obali u Crnoj Gori, a da su bosanski Srbi svoje rafinerije u Bosanskom Brodu i Modriči „ostavili ruskim kompanija“.

Milijarde iz EU su nevidljive

Istovremeno, finansijska pomoć u milijardama dolara, godinama iz EU stiže u region Balkana. Iako je Unija ubedljivo najveći donator, to nije tako i u svesti stanovnika regiona, piše nemački list koji podseća da je EU još 2003. godine zemljama Zapadnog Balkana obećala da će postati članice EU, jednog dana.

„Mnoge zemlje su razočarane jer je proces pregovaranja vrlo težak tamo gde ga uopšte ima. S druge strane, iz Brisela stalno ponavljaju da Balkan mora efikasnije da se bori s korupcijom i da izvrši kredibilne reforme“, zaključuje „Velt“.

(vesti-online.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *