„Исламска држава побеђује“

„Islamska država pobeđuje“

14 septembra 2015

islamska-drzava-dzihadisti__620x0Na desetogodišnjicu napada na Njujork i Vašington činilo se da je terorizam na kolenima, a danas, četiri godina kasnije, vreme je da se prizna da teroristi, ili bar jedan poseban ogranak, pobeđuju, objavio je danas Politiko.

U tekstu pod naslovom „Islamska država pobeđuje“, Brus Hofman – direktor Centra za bezbednosne studije Univerziteta Džordžtaun i stručni savetnik Centra za borbu protiv terorizma na američkoj Vojnoj akademiji – navodi da je „vreme da priznamo da je naš odgovor na tzv. Islamsku državu bio užasan promašaj“.

Hofman, koji je bio i član komisije koja je radila na izveštaju o napadima na Kule bliznakinje u Njujorku, 11. septembra 2001, podseća da je prošlo 15 meseci otkako su borci Islamske države zauzeli pola Iraka i proglasili kalifat i ističe da se otada nihov uticaj samo pridružio.

Islamskoj državi, grupi koja je nekada bila deo iste organizacije odgovorne za napade 11. septembra, svakodnevno se pridružuju novi džihadisti iz oko 50 zemalja širom sveta.

Hofman ukazuje da ne treba odbaciti Islamsku državu kao „lokalni fenomen“, koji se zadržava samo na teritoriji Bliskog istoka. Ta organizacija sada ima baze u najmanje šest zemalja i pokrivao oblast od zapada i severa Afrike do Arapskog poluostrva, kao i do Sinaja, južne Azije i Kavkaza.

Samo u poslednjih godinu dana, Islamska država je inspirisala napade u SAD, Australiji, Kanadi, Francuskoj i Belgiji, podsetio je Hofman.

„Suočavajući se sa geografski sve širom i demografski sve različitijom pretnjom, jasno je da je naša trenutna strategija promašena“, naveo je Hofman.

On je dodao da je to pokazala i anketa sprovedena na proleće među ucesnicima konferencije na američkoj Vojnoj akademiji, među kojima su bili najviši vojni zvaničnici, visoki predstavnici vlada, naučnici, humanitarci i novinari. Čak 97 posto njih složilo se da SAD gubi u ratu protiv Islamske države.

Hofman je upozorio da pretnju kakvu predstavlja Islamska država svet još nije video i da su veličina, naoružanje boraca Islamske države, u kombinaciji sa njihovom sposobnošću da osvoje i zadrže teritoriju, verovatno jedinstveni u analima terorizma.

Prema njegovim rečima, ratu protiv terorizma je hitno potrebna nova strategija koja mora da počne priznanjem da je Islamska država ozbiljna pretnja koja neće nestati sve dok džihadisti ne budu vojno poraženi.

Neophodno je urušiti logističku infrastrukturu Islamske države, koja drži pod kontrolom naftna polja i od toga dnevno zarađuje dva miliona dolara, naveo je Hofman.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *