ISLAMSKA DRŽAVA TRPI PORAZE: Džihadiste napušta ratna sreća

ISLAMSKA DRŽAVA TRPI PORAZE: Džihadiste napušta ratna sreća

12 novembra 2014

Islamic state Iraq 9833Sudeći po poslednjim vestima, sukobi između pripadnika Islamske države i njihovih protivnika, bez obzira na to da li je reč o Kurdima ili iračkoj vojsci, ulazi u novu fazu u kojoj ratna sreća okreće lice od džihadista.

Tako su kurdski borci napredovali u oslobađanju južnog dela grada Kobanea od džihadista Islamske države, saopštili su juče kurdski zvaničnici. Oni su rekli agenciji da kurdski borci napreduju „ulicu po ulicu“ i izneli su očekivanje da će ekstremisti uskoro da budu isterani iz grada.

Taj izveštaj potvrdila je i opoziciona sirijska organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sedištem u Londonu koja je dodala da su kurdske snage granatirale položaje Islamske države i u drugim delovima Kobanea, koji se nalazi blizu granice s Turskom. Grad je pod opsadom džihadista od sredine septembra.

Sirijski Kurdi potpomognuti su iračkim pešmergama i sirijskim pobunjenicima u zajedničkoj težnji da ponovo preuzmu punu kontrolu nad Kobaneom.

Više od 1.000 ljudi ubijeno je u borbama za Kobane, mahom džihadista.

Sa druge strane, iračka vojska naterala je džihadiste na povlačenje iz centra grada Beidži, u kojem se nalazi najveća iračka rafinerija nafte, izvestila je juče iračka državna televizija. Komandant vojnih snaga u tom gradu, general Abdul Vahab al Sadi, izjavio je da su vojne jedinice zauzele zgradu lokalne vlade i sedište policije.

Grad Beidži, udaljen 250 kilometara severno od Bagdada, zauzeli su tokom leta pripadnici IS u sklopu invazije na sever Iraka i područja zapadno od prestonice provincije Anbar.

Vlada u Bagdadu zasad nije potvrdila navode državne televizije, ali je general Al Sadi još u subotu rekao da su njegove snage preuzele kontrolu nad većim delom Beidžija.

Džihadisti Islamske države kontrolišu znatne delove sirijske i iračke teritorije, gde su počinili brutalna dela nad lokalnim stanovništvom i rivalskim grupama.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *