Исламска држава уништава древну асирску престоницу!

Islamska država uništava drevnu asirsku prestonicu!

6 marta 2015

kul-posle-maljeva-buldozeri_620x0 67868Na udaru buldožera i bezumlja ekstremističke grupe Islamska država ponovo se našao drevni Nimrud. U četvrtak je iračka vlada saopštila kako su džihadisti u ovom napadu na drugi glavni grad asirskog carstva, koji je 879. godine pre naše ere osnovao Ašurnasipral Drugi, koristili i teška vozila, sa namerom da ovo svetski važno arheološko nalazište sravne sa zemljom.

Jedan irački zvaničnik potvrdio je da je uništavanje počelo posle podnevne molitve i da su kamionima odvlačeni umetnički predmeti. Većina neprocenjivih artefakata iz Nimruda je, inače, prebačena u muzeje u Mosulu, Bagdadu, Parizu i Londonu, ali su velike lamasu statue – figure krilatih bikova sa ljudskim glavama i reljefi ostali u gradu.

Nimrud se našao na udaru ekstremista još prošlog leta, kada su posle prodora u severni Irak, sa dvoraca stare prestonice motornom testerom odvaljivali reljefe sa prikazima ratova, dvorskih svečanosti, religijskih obreda, svakodnevnog života Asiraca. Tada se svaki trag gubi i čuvenoj glavi krilatog demona, jednoj od najznačajnijih rezbarija sa ovog lokaliteta.

Uništenje jednog od dragulja asirske ere, usledilo je samo nedelju dana nakon što je Islamska država objavila video-snimak na kom ekstremisti, divljački, maljevima i bušilicama razaraju neprocenjive eksponate iz muzeja u Mosulu. Nimrud, koji se u Bibliji pominje kao Kalah, leži na reci Tigar, oko 30 kilometara jugoistočno od Mosula, drugog po veličini iračkog grada i uporišta ID u ovoj zemlji. Mosul je i dom raznih manjina uključujući i asirske hrišćane koji se smatraju starosedeocima ovog regiona.

U džihadističkoj interpretaciji islama, statue, idoli i svetilišta smatraju se predmetima obožavanja i zbog toga moraju biti uništeni. ID je sistematski uništavala sva mesta kulturnog nasleđa u oblastima koje kontrolišu, uključujući i sunitska svetilišta koja takođe smatraju jeretičkim.

– Nažalost, svi su ovo očekivali. Njihov plan je da unište iračko nasleđe, nalazište po nalazište – rekao je irački arheolog Abdulamir Hamdani.

Ovaj stručnjak smatra da će sledeća biti Hatra, očuvani grad u Ninivi koji je star više od 2.000 godina i nalazi se na Uneskovoj listi svetskog nasleđa. Direktor Uneska u Iraku Aksel Plat uništenje Nimruda nazvao je „još jednim groznim napadom na iračko nasleđe“.

NASLEĐE ČOVEČANSTVA

Generalna direktora Uneska Irina Bokova ocenila je da je uništavanje kulturnog nasleđa, poput drevnog grada Nimurd u Iraku jednako ratnom zločinu. Ona je osudila taj „kulturni haos“ i dodala da je alarmirala i generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i tužioce Međunarodnog krivičnog suda.

Bokova je u saopštenju pozvala ljude širom sveta, „naročito mlade“ da zaštite „nasleđe celog čovečanstva“.

BLAGO NIMRUDA

Kada su arheolozi 1988. pronašli kolekciju dragulja i dragog kamenja, Nimrud je nazivan jednim od najvećih arheoloških nalazišta 20. veka. Dragulji su nakratko bili izloženi u Iračkom muzeju pre nego što su sklonjeni. Preživeli su pljačke koje su usledile posle invazije SAD 2003. godine i sada se nalaze u trezoru Centralne banke. Ova jedinstvena zbirka sadrži 670 komada zlatnog asirskog nakita, ukupne težine 70 kilograma.

(Večerwe novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *