Island neće u EU: Ko još normalan želi da pristupi EU?

Island neće u EU: Ko još normalan želi da pristupi EU?

24 maja 2013

Iceland_wideweb__430x320,0Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Edmund Felps upozorio je na opasnosti od članstva u EU, u vreme kada Island razmatra pristupanje ovom bloku koji je zahvaćen ekonomskom krizom.

Nova Vlada Islanda juče je saopštila da će obustaviti napore za ulazak u Uniju i odustati od plana prethodne vlasti da zemlja pređe na evro. Premijer Sigmundur Gunlaugson, čija je Progresivna stranka pobedila na izborima prošlog meseca zajedno sa Strankom za nezavisnost, rekao je da ne želi da zemlja uđe u blok koji je u krizi.

Felps smatra da će Island ovim potezom izbeći mnoge potencijalne rizike koji postoje u EU.

„I dalje učimo o tom evropskom eksperimentu i o tome do koje će mere on biti uspešan. Nije isključena mogućnost da će taj eksperiment biti nefunkcionalan i neuspešan“, rekao je ovaj ekonomista agenciji Blumberg.

Island, koji je 2008. godine bio prva zemlja koja je podlegla globalnoj finansijskoj krizi, sada beleži brži ekonomski rast od proseka EU.

„Ne mogu da vjerujem da bilo ko trenutno ozbiljno razmatra pridruživanje Uniji. To je kao da kažete: Evo jedne divne kuće. Ona se zapali, a vi kažete: Treba da je kupimo!“, rekao je Felps.

On smatra da članstvo u EU ne bi predstavljalo zaštitu za odliv kapitala, što se trenutno dešava u nekim zemljama evropskog bloka.

Felps je rekao da bi dalje približavanje Islanda Uniji u ovom trenutku bilo pogrešno i da bi za tu zemlju bilo bolje da kurs svoje valute veže za kanadski dolar i norvešku krunu, umesto za evro.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *