ИСЛАНД НОКАУТИРАO АМЕРИКУ! Исланђани протерали ФБИ из земље!

ISLAND NOKAUTIRAO AMERIKU! Islanđani proterali FBI iz zemlje!

2 novembra 2016

gty_fbi_ferguson_ml_141121_12x5_1600

Island je izbacio FBI iz zemlje nakon što su saznali da su ih vlasti SAD-a lagali o svrsi njihove posete i da su bili tamo samo da bi prikupili informacije o WikiLeaks-u.

Ogmudur Jonason, bivši ministar unutrašnjih poslova Islanda, kaže da je primio hitnu poruku od vlasti SAD-a u kojoj se kaže da je “došlo do neposrednog napada na baze podataka vlade Islanda“ od strane hakera, i da će oni poslati FBI agente da to istraže.

Međutim, po njihovom dolasku je postalo očigledno da nije bilo nikakvog napada i da su FBI agenti tu samo da bi tajno prikupili podatke o WikiLeaks-u i Džulijanu Asanžu. “Osmorici ili devetorici“ FBI agenata je tada naređeno da napuste zemlju.

WikiLeaks ima mnogo članova na Islandu, aktivista koje je zahvatio anti-establišment Piratske partije.

Brigita Jonsdotir, lider Pirata, je bivši član WikiLeaks-a koja je radila sa Asanžom na objavljivanju Kolateralnog ubistva 2010 godine.

FBI ima formu kada je u pitanju istraživanje WikiLeaks-a putem Islanda. U decembru 2010. godine, američki advokat za Istočni okrug Virdžinije je tražio informacije o Twitter nalogu Jonsdotirove. U sudskom pozivu su navedene određene odredbe zavere koje su usmerene na one za koje se smatra da su pomogli.

Herbert Snorason, bivši član WikiLeaks-a nekada blizak Asanžu, je napisao na svom sajtu da je dobio naređenja 2. maja, uključujući i nalog za pretres Google-a za “sve e-mejlove povezane sa Gmail nalogom, svakom informacijom koju su imali o njegovom identitetu i sve što je postavio na Google servis.“

Snorason kaže da je razlog za taj nalog za pretres bio “jer je imao poneki razovor sa australijskim momkom bele kose. Ova vrsta naloga je uručena ka još dosta ljudi.“

Još jedan mladi aktivista, Sigurdur Ingi Tordarson, je rekao na zatvorenoj sednici islandskog parlamenta 2013. godine da je sarađivao sa agentima SAD-a u istraživanju WikiLeaks-a.

“On se tada premišljao oko susreta sa Džulijanom. Oni su pokušavali da ga nateraju da ide tamo ozvučen,“ rekla je Jonsdotirova u intervjuu.

Naredba agentima FBI-a da napuste državu dokazuje da ostrvska zemlja koja je sama sebi dovoljna radi nešto više od deklarativne odbrane ideala transparentnosti i slobode. To je takođe moćan prikaz suvereniteta koji ukazuje da će biti iskreni kada je reč o planovima da odobre državljanstvo Edvardu Snoudenu.

Na pitanje novinara da li su zabrinuti da bi davanje državljanstva Snoudenu moglo da razbesni njihovog NATO saveznika, SAD, Jonsdotirova je rekala: “Pa, mi smo već radili stvari koje se ne sviđaju drugim nacijama. Ponekad treba raditi ono što je ispravno, a ne ono što je lako.“

Webtribune.rs

KOMENTARI4 komentara

 1. fantom says:

  Pa zar agenti FBI i ostalih sigurnosnih agencija nisu tipovi a'la Stiven Sigl i Silvester Stalone koji sve one koji im stanu na put u izvršenju njihovih zadataka začas "ha-hu", "zig-zak", "tup-tres", onako iz zajebancije uz šalu i smjeh, začas srede. Bar su nas tako ubjeđivali raznim holivudskim blokbasterima, a ovdje čak devetoricu potjeraše k'o pokisle mačiće.

 2. rabin smolej says:

  Samo tako, i mi smo te dzukce proterali iz Izraela. Samo pederuni tipa Vucka klece pred Amerikom.

  • Marko says:

   @rabin smolej tvoji izraelci klece i sene kao kucici pred americkim gospodarima sa vol strita i menhetna. Ili mozda zaboravljas ko finansira projekat vestacku ''veliku drzavu izrael"?

 3. padre says:

  Marko, da nije baš obrnuto, pa u vlasti SAD vrvi og židova!Ako jih nema 80 procenata, nema nijednog!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *