ИСЛАНД УСТАО: Смењују премијера! (ВИДЕО)

ISLAND USTAO: Smenjuju premijera! (VIDEO)

5 aprila 2016

protests 54tNekoliko hiljada građana Islanda protestovalo je na ulicama Rejkjavika pozivajući premijera da podnese ostavku zbog “Panama pejpersa”.

Procureli su podaci da su on i njegova supruga koristili of-šor kompanije kako bi sakrili investicije vredne milion dolara.

Građani su napunili trg ispred zgrade parlamenta u Rejkjaviku, odazvavši se pozivu opozicionih partija da demonstriraju protiv premijera Zigmundura Davida Gunlaugsona.

„Preuzmi odgovornost“ i „Gde je novi ustav?“, neki su od transparenata koje su nosili demonstranti.

Premijer Islanda, međutim, odbija da podnese ostavku.

„Ostavku nisam uzeo u razmatranje niti nameravam da podnesem ostavku zbog ovoga“, rekao je premijer Zigmundur David Gunlaugson za islandsku televiziju, prenela je agencija AFP.

 

Na spisku Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara, koji je na osnovu dosijea procurelih iz panamske firme „Mosak fonseka“ sproveo istragu o ofšor poslovanju svetske elite, našao se i islandski premijer za koga se navodi da je 2007. na Britanskim Devičanskim ostrvima osnovao ofšor kompaniju Vintris radi sakrivanja nekoliko miliona dolara tokom finansijske krize na Islandu.

Islandska opozicija najavila je da će tražiti glasanje o poverenju u parlamentu, koje će verovatno biti održano ove sedmice, prenosi BBC.

Gunlogson je odbacio tvrdnje iz panamskih dokumenata, nazivajući ih lovom na veštice protiv njega i njegove supruge.

Tokom dana je počela istraga povodom curenja miliona dokumenata koji razotkrivaju da su svetski bogataši, državnici, FIFA, 140 istaknutih političara, skrivali novac u poreskim oazama preko advokatske firme koja objavljivanje dokumenata „Panama Papers“ naziva „zločinom“ i „napadom“ na Panamu.

Istraga u kojoj učestvuje novinarski konzorcijum od 100 dnevnih listova odnosi se na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. i pokazuje da su neke firme registrovane u poreskim oazama korišćene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza.

KOMENTARI2 komentara

  1. Uf says:

    Tako to radi odgovoran narod ! Hoće li se ikad probuditi Srbi i oterati izdajnike ?

  2. N. says:

    Saće da im instaliraju nekog jazavca na fer i demokratskim izborima, i zbogom prosperitetu a dobar dan proteranom MMF-u!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *