ИСПАДА ДА МИ ПОЈМА НЕМАМО КО СУ ХРВАТИ: Запрепашћен сам због запрепашћења Владе Србије и њеног председника

ISPADA DA MI POJMA NEMAMO KO SU HRVATI: Zaprepašćen sam zbog zaprepašćenja Vlade Srbije i njenog predsednika

12 aprila 2016

ustase0981

Piše: Stevan Lazić

Hrvatska je na prvom konkretnom koraku na putu ka Evropskoj uniji zaustavila Srbiju. A srpski zvaničnici se čude. Vlada Srbije je zaprepašćena. Njen predsednik Aleksandar Vučić je zaprepašćen. I mnogi čije se reči mogu čuti i čitati u medijima takođe su zaprepašćeni hrvatskim postupkom.

Naravno, ima i onih koji znaju o čemu se tu radi, koji su znali šta se će dogoditi, ali se njihove reči retko gde mogu čuti i pročitati.

A ima li mesta bilo kakvoj i bilo čijoj zaprepašćenosti na srpskoj strani?

Ima je samo kod onih koji ne poznaju Hrvate ili veoma malo znaju o njima.

Ovih dana predsednik Vlade na predizbornim skupovima svoje stranke, čiji je takođe predsednik, govori, parafraziram, kako on neće da vraća Srbiju u prošlost nego će sve učiniti da se ona usmeri ka budućnosti. Da gleda u budućnost u kojoj će joj biti bolje. Ako se ovim rečima dodaju i njegove reči o gradnji dobrosusedskih odnosa, za koje će se on na „zapadnom Balkanu“ i na čitavom prostoru evropskog jugoistočnog regiona najiskrenije boriti i pružati ruku svima…

Zaista lepo za čuti. Ali, kakva korist od toga?

Odgovor je jednostavan: veoma mala ili gotovo nikakva.

Jer na Vučićeve reči u Hrvatskoj odmahuju rukama, malko se ljutnu i rade ono što su vekovima  radili: na svako pruženo parče srpskog hleba uzvraćali su kamenom, u najblažem smislu te reči. U Federaciji BiH ista slika. O Albancima i na Kosovu i Metohiji i u Albaniji da se i ne priča.

Da je Aleksandar Karađorđević, pre sto i više godina malo dublje i učenije pogledao u prošlost, onda bi u njoj video Starčevića i Franka. Onda bi i on i ostali srpski čelnici znali kako bi i o čemu trebalo da razgovaraju sa Trumbićem, Supilom i ostalim hrvatskim pregovaračima, tobožnjim zagovornicima jugoslovenske ideje o stvaranju zajedničke države. Za svaki slučaj. Zbog Hrvata. Jer da su Srbi tada… onda ne bi pravili ni Kraljevinu SHS ni Kraljevinu Jugoslaviju.

Ali, Srbi su verovali… Srbi uvek veruju. I ne samo da veruju – ima toga još.

Da su se srpski komunisti okrenuli ka prošlosti i dublje se i učenije zagledali u nju, videli bi i ubijenoga kralja Aleksandra, i rečene Trumbića, Supila, zatim Štrosmajera, Meštrovića, Radića, Mačeka, ustaše u mađarskoj Janko Pusti i u Italiji, videli bi Antu Pavelića, ali i „Cara Šćepana Malog“ u liku odnekud prispelog i 1937. godine nametnutog im Josipa Broza za generalnog sekretara Komunističke partije Jugoslavije.

I zna se šta je bilo: Bela Crkva, Rudo, Jasenovac, Stara Gradiška, Jadovno, Kragujevac, Kraljevo, Kozara, glinska crkva, Gospić, Jastrebarsko, Sisak, Novosadska racija, Neretva, Sutjeska, Sremski front…

I ne pogledaše Srbi u prošlost – oprostiše. Poteče pomirenje varljivim rekama meda i mleka. Uz pesme od Triglava do Đevđelije najvećem sinu svih naših naroda i narodnosti.

A onda protutnja i 1971. i preteće „Hrvatsko proleće“. Poverovaše srpski komunisti i u Ustav iz 1974. godine. I poverovaše i Brozu, i Kardelju… I svojima poverovaše. Pa dođoše devedesete. A Srbi nikako da se okrenu ka svojoj prošlosti, da nauče nešto u njoj i od nje. I desi se što se desi: secesionisti i agresori na svoju suverenu državu izdaše sve što je moglo da se od zajedničke države izda, proglasiše svoju agresiju na Srbe, SFRJ i JNA srpskom agresijom na sebe, proteraše više od pola miliona Srba, konstitutivnog naroda, počiniše najmonstruoznije zločine nad Srbima (a bi im negde, nažalost, i uzvraćeno, što se zločina tiče) i dobiše države.

„Svetska pravda“ pokažnjava samo Srbe koji su činili zločine, ali i gotovo sve najviše srpske rukovodioce. Srpska pravda u Srbiji pokažnjava Srbe koji su činili zločine nad drugima. Za zločine nad Srbima: Hrvati, Bošnjaci i Albanci – ništa. A i srpske žrtve vape za pravdom.

Hrvati su (a o njima je ovde reč, oni su zakočili početak pregovora Srbiji) na prošlosti, ispunjenoj zločinima, genocidom, i uz svesrdnu pomoć fašista i nacista, koje su monstruznošću i prevazilazili kad je u pitanju istrebljenje Srba, gradili upravo to svoje gledanje u budućnost. I najmanje 150 godina znali su šta su hteli. I apsolutna većina hrvatskog naroda, i njihova katolička crkva, i pripadnici JNA i milicije iz njihovih redova… znali su kako stići do cilja: gaziti preko mosta koji se zove Srbi i Srbija, preći preko njega, iz dna duše mrzeti ih, oteti im pojedine teritorije, jezik i istoriju (antifašizam, na primer)… I došli su. E, sad, kakav je taj cilj, šta ih je na tom cilju snašlo, to je već druga stvar.

Povlačenjem kočnice Srbiji u tako „brzom vozu“ ka Evropskoj uniji zaprepašćeni su samo oni Srbi i srpski rukovodioci koji su gotovo oberučke pristali da daju blagoslov Hrvatima pri njihovom odlasku u Evropsku uniju kako su nam dobrosusedski odnosi na takvom nivou da Hrvatska može slobodno da bude primljena. Verujući da će nam biti uzvraćeno na isti način.

Pa, eto nam ga sad! Baš nam je uzvraćeno.

Umesto što su zaprepašćeni, i Vlada Srbije i njen predsednik, kao i neki drugi rukovodioci, da ne spominjem Aleksandra Rankovića, Petra Stambolića, Koču Popovića i mnoge druge iz onih sada davnih vremena, pa da ne spominjem Miloševića, Koštunicu, Đinđića, Tadića… bilo bi bolje da su se okružili kvalitetnim savetnicima i vrhunskim bezbednosnim organima. Da je u prošlosti bilo tako, zaprepašćenja današnjeg ne bi bilo. Tada bi oni znali da se vlastima Hrvatske, Federacije BiH, vlastima Alabanaca na Kosovu i Metohiji i u Albaniji ne može i ne sme verovati – zbog svog naroda, svoje države i zbog sebe. A u isto vreme nikad im se osvećivati i mrzeti ih. To – ne! Nego: iz ruke u ruku! Razmena u isti trenutak: ti kod mene na pomen mojim žrtvama, ja kod tebe tvojim, tvoj predsednik govori u mom parlamentu, moj u tvom, tvoja preduzeća kod mene, moja kod tebe… i tako dalje.

Jer, među ostalim veštinama i znanjima, svaki predvodnik stranke, partije, koalicije… u izbornim trkama trebalo bi da veoma dobro poznaje naše susede. I na tom poznavanju da priča o dobrosusedskim odnosima i pomirenju. I da radi na njima. Jednako kao što o njima pričaju i na njima rade i naše komšije.

Hrvatska će se i dalje, u to nema sumnje, uslovljavati i kočiti Srbiju na putu ka Evropskoj uniji. A u Srbiji ćemo se, bojim se, i dalje zaprepašćivati. Jer ne poznajemo ni Hrvatsku ni Hrvate. Bar neki među nama.

Ukoliko Evropska unija u međuvremenu nešto ne preduzme… Ako može i sme. Jer i nad popom ima pop. Koji se, verovatno, zaprepašćuje zbog toga što se u Srbiji zaprepašćuju.

A u prošlost se mora gledati, ka njoj se okretati i od nje i iz nje učiti. Bez obzira koliko je poštujemo i volimo i koliko joj verujemo kao učiteljici života.

U suprotnom – zaprepašćivaćemo se još i više. I to pogleda uperenog u budućnost. Plašim se: moguće je i u sve prazniju budućnost.

(Intermagazin)

KOMENTARI42 komentara

 1. Baja says:

  Pa zasto nas vise neostavite na miru!!!!

 2. Portopranco says:

  Ima i u EU dobrih stvari.TV kanal Arte iz EU koji možemo gledati na satelitu već je nekoliko puta prikazao odličan dokumentarac o neofašizmu u današnjoj Evropi,gdje je u glavnoj ulozi,pogađate svi,hrvatski fašizam.Dok su u drugim državama fašisti marginalci u opoziciji,zagrebačkim ulicama protutnjao je nedavno fašistički marš kojem je na čelu bio potpredsjednik hrvatskog sabora Ivan Tepeš.

 3. Sremac says:

  Ostavi ti nas bajo na miru i kuckaj po hrvatskim sajtovima svoje dubokomisaone stavove, koji stanu u prostu rečenicu, prostu i po formi, prostu i po sadržini.

 4. Kulak says:

  Potpredsjednik hrvatskog sabora predvodio fašistički marš u Zagrebu!Istina je,iza njega je marširala kolona od oko 5000 ustaških mračnjaka.Komedija je što je taj Ivan Tepeš zapravo salonski desničar,koji bi se,da zapuca,sakrio u prvu rupu!

  • vlada says:

   Tepes je Rumun,nije kroasan !

 5. kosovac says:

  Intermagazin, Upropastio si toliko dobar članak stavivši Miloševića u istu grupu sa onim ostalima pomenutim. Kao da si zajedno stavio Dražu Mihajlovića i Pavelića, kako je tvoj Tata komunjara radio. Samo je na kraju članka falila Mantra „nikako Povratak u Devedesete“. Gde si to živeo pa nisi video da je Milošević jedini pokušaj prekida sa kroatocentričnom idilom. To što nije uspeo, a za kritiku uvek ima mesta, nije u redu da ga stavljaš u istu vreću sa ostalim šljamom.

  • milovan says:

   Osmom sednicom KP Srbije Milosevic i tadasnji komuniati gurnuli su prst u oko KPJ i rekli:-Ne odlukama iz Drezdena-!Tada je raskrinkano BRATSTVO I JEDINSTVO SVIH PROTIV SRBA.

  • v1adimir says:

   Jeste proslo mnogo vremena od objavljivanja clanka... Ali, mislis da bilo ko u Srbiji zna sta je Milosevic ucinio (za nas)?.. Svi, sve, najcrnje misle - pa, velika vecina je lupala u serpe (neki, neznani, ritual da se dozovu bombe, LOL). Ti, isti, sto danas nemaju pare (ni) da kupe (novu) serpu. Trose neki, poslednji, dinar od prodaje dedinog stana; a, posle ce se pitati zasto su glasali - za koga. Ni na pamet im nece pasti kolika je zabluda "demokratija" u kojoj zivimo. Nece nikada shvatiti -ni- da smo porobljeni. Daleko smo mi, jos, od (opsteg) sasnanja "sta se dogodilo" pre ~20 godina (tesko je i znati, kad bolje razmislim :)). Mozda, jos, za koju generaciju. Heh. xD

 6. Kulak says:

  Bujanec,džepni fašist od 151 cm i Tepeš,džepni fašist od 161 cm dva su trenutno glavna fašista u Zagrebu.Veličaju fašizam,prijete i vrijeđaju našu poštovanu gospođu Mirjanu Rakić,veličanstvenu Srpkinju,najbolju novinarku svih vremena u zagrebačkom novinarstvu.

 7. kosovac says:

  Još iz vremena Borisa Tadića, pa u boljem nastavku izdajnika I klase Tomislava Nikolića, uz sekundiranje jugonostalgičara evrounijata, a na silu od strane Evropske Unije, Srbija uspostavlja prijateljske odnose sa Hrvatskom. A sve više liči na molbu ostavljenog ljubavnika Srbije (ljubavnice svejedno) da se vrate na staro, ali ostavljenom se postavljaju uslovi koje treba ispuniti da bi ljubav cvetala. Na radost debilnih Hrvata. Trebalo bi ipak poslušati mišljenje većine građana Srbije i tako prestati na duže vreme zagađivanje ove zemlje hrvatskim šljamom. Ne verujem da je teško otkačiti ta govna.

  • v1adimir says:

   ^^ Ej, dodje i meni -cesto- da napisem tako nesto. Tuzno je sto je *istina* to sto kazes; stvarno je neverovatno koliko je evidentno (da je tako). Jedan narod, koji su velikim delom poreklom (neki) Srbi, koji govore istim jezikom, gde mnogo nas (?) ima neku familiju - i neke veze sa njima (i oni sa nama), gde se stvorio neki JAZ izmedju nas... Tasko je, bar meni, razumeti kako je nesto tako moguce (mislim, jednostavno ako se gleda istorija); nego, kako i dan danas vodimo jedni-druge u propast... Koliko god da oni, u stvari, vuku nas na dole (dosta, vise, LOL; jbt). Ne znam, malo je -ipak- neshvatljivo, ako uzmemo da smo svi Bozija deca - na primer. Treba to imati na umu, pre nego sto covek krene da prica i dela (na "njih" mislim, na politicare, na uticajne, pisce, istoricare, sve "zle jezike" koji i prave - i odrzavaju - situaciju, zna se "ko")

 8. El Capitano says:

  Bajo, bosanski brabonjce, ustaski zlotvore, tebe i tvoju bolesnu bracu poznatu celom svetu po krvlju umazanom do lakata, vama koljacima dojencadi, dece, zena trudnica, starih i nemocnih, vas kojih srama i hrabrosti nemate, vas i vasih zlodela opisanih od pruskih do francuskih generala, niko vas ne dira. Vas se samo treba cuvati. Vi ste izmet ljudskog roda! BBBB??? Evo jedna mozgalica za tebe.

  • v1adimir says:

   To je -pravi- pakao: kroz blisku i dalju istoriju *zna* se "kakvi su" Hrvati - jednostavno, ubijali su Srbe gde god im se ukaze prilika; sa Nacistima su (ruku-pod-ruku) prosli kroz rat. Isto su i u poslednjim (nasim) ratovima. Evo, nemacka centralna banka je kuda svi Evri prolaze... Najjaca ekonomija, u srcu Evrope. Da ne objasnjavam mnogo i da ne spominjemo kako je Nemacka prekrsila (ali, bukvalno) sve sporazume potpisane posle WW2, kada je nastupila ofanzivno pod svojom autonomnom komandom i napala Srbiju (nije smesno). Mi treba da im se "pridruzimo", je l'. Pa, u grobu nam se prevrcu dede i ocevi, majke placu - ko ih, jos, ne cuje...

   • v1adimir says:

    Stavio sam kao odgovor, umesto na kraj - gore, jer ova tekst-kutija nece da odvoji paragrafe iz nekog razloga - sa Googla, za (jednu, samo) nemacku banku; ako neko ne moze da poveruje sta sam napisao (odnosno, ko ne zna. :)): The German Federal Bank, known in German as the Deutsche Bundesbank, is the central bank of the Federal Republic of Germany and as such part of the European System of Central Banks (Founded: July 26, 1957). Wikipedia

 9. Aloysius Saint says:

  Gospodin Stevan Lazić je ignorant. Srbija nije imala instrumente za blokadu hrvatskih pristupnih pregovora o članstvu u EU. Samo zemlje članice EU-a imaju pravo donositi svoje odluke o zemlji kandidatkinji za članstvo, a Srbija nije članica. Prema tome, Srbiju nitko nije ništa pitao povodom hrvatskog učlanjenja u EU i takve tvrdnje su teška fantazija.

  • Mi says:

   Imala je na drugoj strani mehanizme, nije li bilo prilično, reciprocitivno odgovoriti u trgovini??? Pa tako u drugim oblastima... Civilizovan i necivilizovan svet poznaje takvu praksu, i svugde se primenjuje, osim na žalost kod nas....

  • v1adimir says:

   Naravno, sve ce uraditi da ovaj (jadni, eh) narod ubede u to da smo mi "relevantni" i dalje u nekim tokovima (svetskim). Niko, na primer, nece pisati - govoriti - o tome kako je U.S. Steel dosao da unisti i pretopi citavu (preostalu) vojnu tehniku i onda "pobegne" iz zemlje, pre nego sto nasi sudovi budu mogli da ih dohvate. Stvari koje su *stvarno* relevantne. Jedino sam video kod Milomir Marica, bas za ovaj celik, pre par meseci diskusiju - ne secam se ko su bili gosti (verovatno i Seselj) i ko je pricao o tome (neki bivsi ministar, verovatno, koji bi danas trebalo da vodi nasu zemlju - a kojeg su zauvek smenili). Blah. :-/

 10. Kulak says:

  Nema spora o hrvatskom demografskom,ekonomskom,kulturološkom i moralnom sunovratu poslije ulaska u bezveznu EU. Tu sirotinju koja kopa po kontejnerima svi vidimo, tu zastrašujuću kreditnu zaduženost iz koje hrvatski "stručnjaci" neće izaći dok ne izumru svi vidimo.I kad to sve znamo,postavlja se jasno pitanje: što će državi Srbiji ta i takva EU?

  • v1adimir says:

   Previse vremena sam zaglavljen ovde, u komentarima, na ovoj stranici... Verovatno ce neko ko cita da me svrsta u ludake (hehe); ali, jedini je ludak onaj koji misli da je Evropska Unija buducnost Srbije - i najveci mentol bi trebalo da moze da shvati to sto govoris; nego, kod nas na selu, u gradu - ljudi su zapaceni, uplaseni, cak i neozbiljni (na neki nacin, starija generacija - ona, izmedju ratova) i neuki... Mislim da bi neka studija glasaca otkrila da se velika vecina, koja glasa, sastoji od neobrazovanih ljudi i njih "ciljaju" sa svim, tim, glupostima "o bolje sutra". Island je, recimo, neki model (modernih) reformi koji bi mogao da se prati. Donesenje zakona o isto-polnim brakovima i drugim "uskladjivanjima" sa EU su tesko stvari koje ce nam pomoci. ;)

 11. Parteinkamerad says:

  Hvala bogu pa zaustaviše ljigavi plan da postanemo britansko roblje.

  • Milica Stepandić says:

   To ste potpuno u pravu, treba još hrvatima i da se zahvalimo što su blokirali otvaranje tih poglavlja kad ovi naši uvaženi političari-BUDALETINE nisu svesni ili su prodane duše zarad njima znanog. Gde nas to guraju u demokratsku evropu LOPOVSKU, ko su prvi osnivači evropske unije: englezi, nemci, francuzi, holandjani, danci, belgijanci a amer neču ni da pominjem! Pa to su belosvetske LOPUŽE koje su opljačkale ceo vaskoliki svet i dovukli sve što se moglo dovući,ukrasti, opljačkati u svoje DEMOKTATSKI TRULE države. I ti će da nam pričaju o demokatiji i o pravu ti koji su prekrojili istoriju Srbskog naroda kad oni nisu ni postojali, kada su bili divljačka plemena, vašljivi i smrdljivi a Srbija imala DUŠANA I NEMANJIĆE. Ali nisu oni nama krivi nego mi sami, a zašto? zato što smo uvek birali pogrešne ljude koji će odlučivati o nama, našoj državi, našem postojanju i opstanku, koje su mogli da kupe ili ucene. Ali oni nemaju pravo na to da nam više rade i ugržavaju bitisanje i opstanak Srbskog naroda greh je i sramota prema našim dedovima-pradedovima koji su ostavili svoje živote-kosti na Kajmačalanu, albaniji, Vidu, Ceru, Kolubari, ako to neznaju neka uzmu da pročitaju koju je Srbija i Srbski narod žrtvu podnela a da ne pominjem sve ratove posle Prvog Svetskog Rata. Jer smo tu demonizovani,satanizovani, uniženi i poniženi. Da li naši poliičari razmišljaju da se istorija piše, doduše pobednici pišu i kroje kapu kako njima odgovara ali uvek se nadje i neko ko napiše istinu. Da li razmišljaju da će njihovi unuci, praunuci nekada to čitati, E zarad toga nesmemo da dozvolimo da nas izbrišu, istrebe sa naše dedovine, pradedovine, jer Srbi su tu od pamtiveka samo što to evropske lopuže sve prekrajaju a naše BUDALETINE od političara zevaju i gutaju sve ko rečne ribe. Nema više vremena da se čeka sve ih treba počistiti i to lopatom i poziciju i opoziciju, Makni te se već jednom, dvadeset godina ste čas gore čas dole i to jedni te isti. Ja hoću da verujem da u ovoj Srbiji postoji još pametnih, poštenih, patriota, vrednih mladih ljudi koi bi upotrebili svoju pamet, znanje,energiju za dobrobit svoga naroda i svoje države ali nemogu da dodju na pozicije od korumpiranih LOPUŽA, KRIMINALACA,HOKŠTAPLERA koji su zajašili ovu državu i narod i isprali im mozak, E zato narode moj Srbski ako imamo još imalo pameti nema više vremena za čekanje i dokle više da nam drže lekcije i to ko. PROBUDI SE OSVESTI SE SRBINE I SRBIJO!!!!!!!!!!!!!!!!

   • v1adimir says:

    E, Boze. Postoje, naravno - nego, gde su... Ja, isto - ponekad, mislim da smo u manjini - dok ne naidjem, ovako, na komentar (i tekst i clanak) na Internetu i vidim da ima (i dalje) zdravih i razumnih ljudi.

 12. Don Hihot says:

  Hvala braci Hrvatima sto nas brane od ulaska u EU :)

 13. oko says:

  vucicu sta se bunis ti si dao vlast da hrvati komanduju srbuji izdo si karadzica i mladica i ostale postene oficire JNA hrvati sude njima u hagu a ne hag ni amerika tadic ubija pristalice radikala na mitingu a ti nisi digo ustanak da se karadzic ne izruci u hag sad je srbija klekla pred hrvatskom

 14. don says:

  Hrvatska blokada ne znaci nista.U Eu odlucuju najbogatije zemlje ostali slusaju.I stvarno sta vam je baja skrivio?Nisu svi hrvati losi,a nisu ni svi srbi losi.Ima nas svakakvih.A sto se tice Jasenovca to je stvarno zlocin.Tu nema sta da se kaze.Bice tu jos mnogo jakih reci izmedju Hrvata i Jevreja.Jevreji su mnogo jaki u svakom smislu.Najjaca finansijska sila na svetu!A zlocine nikad ne oprastaju!

 15. Dražen Jovan Petrović says:

  I tako je Vučić opet IZNENADJEN i UVREDJEN kad su mu u pitanju hrvatski "prijatelji".Čini se da njega iznenađuje i Jasenovac i Jadovno i pokolj u glinskoj crkvi i ustaški koncentracioni logori za djecu i etnička čišćenja i paljevine u Oluji. Mogao bi on biti još koji put IZNENADJEN i UVREDJEN kad su mu hrvatski "prijatelji" u pitanju ako tako slabo pamti i zna dalju i bližu historiju.

 16. s@ša says:

  Ja sam zaprepašćen stepenom Vučićeve gluposti i bezobrazluka !

  • Mi says:

   Saša, bojim se ja da je ovo još jedna farsa tipa bivšeg ministra sponjnih poslova Vuka Jeremića, koji se pravdao belosvetskom ološu, "ja moram da reagujem zbog Srba"....

 17. kosovac says:

  Kada sam rekao da nije teško otkačiti Hrvatska govna, mislio sam – otkačiti taj tender koji država Srbija vuče. Nisam mislio na otkačivanje hrvatskih govana sa ovog sajta, oni povremeno dobro dođu kao predmet seksanja, pa i to treba odseksati, vidim to neke kolege dobro rade. Ali ne treba preterano dobro, da ne bi oni kao sada ponovo dolazili po još. Na pojavu hrvatske gamadi treba ipak upozoravati.

 18. Portopranco says:

  Čini se da i dementni starci bolje pamte nego Vučić!

 19. tigar says:

  E baš tako,kamenom nas,vratiš kamen,prodaju ovde čokoladicu,prodamo mi tamo,samo proporcionalno,i nema glava da te boli,pogani je to ustaški soj,i darove kada nosi,neverovati,a ovaj Bajo neka laprda,to mu muki ostalo,jer ko ga sluša drugde,nego ovde na našem portlu sere,ali smrdi bato moj da ni Provansa ne može odagnati smrad!Ništa ustašama moj Vučiću neverovati,pobiše ti porodicu u Jasenovcu,a ti se čudiš Zlotvori su to!

 20. trigav says:

  zaprepašćeni, nikad nisu posetili koncentracioni logor jasenovac.

 21. Milutin says:

  Hrvati se drze primitivnog gesla DRZTE LOPOVA!NajgenOcidnija etno- fasisticka grupa koja se naziva ustasama ucinila je najgroznije zlocine nad srpskim narodom od kojih je u vecini i potekla.Takvog primera kao sto je KKADOVNO, jASENOVAC, DECJI LOGORI SMRTI, PA I ONAJ NAJNOVIJI ZVANI ‚‚OLUJA‚‚NE POSTOJE u istoriji sveta.Hrvatskih zlocina su se gadili i grozili i nemacki i italijanski fasisti,a to dovoljno govori o tome da od ovog trenutka treba usadjivati u svesti naseg naroda da se mane sklonosti da sve oprasta, jer kad je rec o Hrvatima ,prastanja nikada vise nema.STO SE GRBAVO RODI NE ISPRAVI SE DOVIJEKA-KAZE NARODNA POSLOVICA.

 22. Vučić says:

  A šta se drugo moglo očekivati od hrvata? Pobiše nožem sikirom i maljom 2 000 000 Srba u prošlom vjeku! Zar ste mislili da će vas dočekati sa hlebom i medom? Ustaša samo kamu ima i mržnju u srcu i duši!

 23. Vasilije says:

  krvatska zedj za klanjem male srpske djece epigeneticki je usadjena

 24. dusko says:

  TI VERUJES ONOM GOVORU AV ; KOJI JE PUN LAZI I KONTRADIKTORNOSTI; OBICNO SELJACKO FOLIRANJE ! CIM GA POZOVU IZ BRISELA OTRCACE KAO PAS I POSLE CE IH HVALITI KAKO SU KOOPERATIVNI ! IZA OVI ZAHTEVA HRVATSKE STOJI NEMACKA ! AKO AV DA NEMACKOJ VOJVODINU ODMAH CE NAS PRIMITI U EU BEZ IKAKVIH USLOVA ! A RUSIJA GA JE DEFINITIVNO OTKACILA I ZBOG TOGA CE IZGUBITI VLAST ! NIJE NI SVESTAN TOGA ! PA ONI SU SKLONILI HILARI A DA NE SKLONE AV !!!

 25. milena nikšić says:

  Milice Stepandić vama čestitam na vašem komentaru, tako treba pisati, a ne ovde se prepucavati i psovati, muškarčine da im bude lakše, sve ja to stalno pišem, ali izgleda da su naši muškarci samo cizuelne muškarčine, a u srcu miševi. Zašto to kažem lepe mlade devojke koje bi trebalo da drže bebe u rukama, a ne puške, žene koje imaju decu mnogo za 1000% su hrabrije od muškarčina"šta oni znaju? ma neznaju ništa, bar da sede kući i uče decu istinitu istoriju, ma baš njih briga, ako su im i deca gladna, ne mare oni a dali rade? dali imaju dovoljno para da ishrane tu decu? zašto nam deca umiru? ja to svaki dan postavljam pitanje lično Vučiću, nije me strah oružja nemam da dodju da me hapse, bar da jedem svoje na budžetu što su nam oteli naše pare. MILICE JOŠ JEDNOM VELIKO HVALA DOKAZALI STE OVIM "MUŠKARČINAMA"ŠTO SAMO SE PREPUCAVAJU, A NIŠTA OZBILJNO NISU NAPISALI HZVALA VAM MILICE I ZDRAVI BILIPOZDRAV MILENA NIKŠIĆ <3

 26. A. V. Pavlovic says:

  Evropa mozda bi, al' Vatikan ne da da kurbati stanu. Biskupi sa halterima su uspaljeni dok gledaju Franjo jugend defilee, posvednevno.

 27. M.N says:

  Cuj spominjete hrvate u globalu? Pa ne slazem se bas u potpunosti sa vasom osudom! Politika je jedno a narod je drugo! I u besmislenim ratovima su ginuli svi! Vise vera,nacionalnosti i narodnosti nebitno za ciju stranu se borili!

 28. Luka says:

  Ono što je propušteno i što je možda i najzanimljivije je hrvatsko vlasništvo nad delovima privrede Srbije po granama i u okviru privatizovanih " subjekata privatizacije " a to je tekovina ovof "novijeg" postjugoslovenskog vremena . Gledanje ( očigledno izostalo u istoriju da, analiziranje svega da , ali pozitivan "skor" Hrvata bez ikakvog reciprociteta na tom polju je direktna posledica delovanja i Srba ili možda sprovođenje nekog plana zacrtanog ko zna gde u kome su Srbi "u minusu" a Hrvati programirano "u plusu ". Kada će doći do nekog u tom osvešćivanja i pokušaja izlaska iz procesa započetog pre nešto manje od dvadeset godina.U protivnom ni naknadne analize prošlosti neće biti ništa drugo nego samo naknadne analize.

 29. Luka says:

  Izvinite zbog izvesnih slovnih grešaka prilkom kucanja.

 30. v1adimir says:

  Strasno je da je Srbija, koja je okruzena NEPRIJATELJIMA - kao retko koja zemlja, stvarno - i dalje u svetu predstavljena kao neki "krivac" u nasim CIVILNIM ratovima, koji su ilegalnom agresijom NATO i Amerike prekategorisani u nesto sto *nisu* bili, niti su mogli -ikada- biti. Jedno STRASNO stradanje naseg (maltene celokupnog) naroda, kulture, bastine... Potpuno ignorisano od strane istorije. Bukvalno, krici nasih zrtava su zagluseni od strane njihovog kokodakanja - da ne bih bio melodramatican, necu vise (mislim da se razumemo). Elem, pitanje je zasto i kako je moguce da (svi) ti, odvratni, lazovi mogu da imaju glas - danas. Ko im to omogucava i ko ih UOPSTE slusa. Da li je moguce da "oni" 'ne vide' sta rade... Ti, tamo, stranci - koji hoce da vode kolo. Zasto bi mi i igrali sa njima je jos vece pitanje. Stalno kazem, svih ovih godina, kakva *crna* Evropska Unija, pobogu, ljudi. Da li cete prestati - da lazete sebe, narod... Neki "uslovi" da mi "udjemo u Uniju". Pa zasto, sta bi mi i radili tamo... Medju pederima, transvestitima, lazovima, lopovima, itd. Nasa, srpska, kultura (pa i istorija, sem -nekih- crnih trenutaka) je *daleko* iznad njih... Kako je moguce da toliko godina imamo na vlasti "takve" politicare, koji nas vode u propast. Pogledajte dugove, standard, devalvaciju dinara i opstu prodaju - i sve drugo; inostrane banke, smrt privrede i industrije, vojske (pa i policije). Sta JOS treba da se dogodi... Kosovo (je davno otislo), sta jos. Kakva Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, gore konjusari... KAKVE veze oni, vise, imaju sa nama (nikakve). Prosli su ratovi, nece (valjda) jos sa Albanijom. Te "drzave", koje nas okruzuju, imaju toliko veze sa nama koliko Danska i Svedska. Sta treba da se desi, da bi to shvatili; ja ne znam, stvarno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *