ИСПАДА ДА МИ ПОЈМА НЕМАМО КО СУ ХРВАТИ: Запрепашћен сам због запрепашћења Владе Србије и њеног председника

ИСПАДА ДА МИ ПОЈМА НЕМАМО КО СУ ХРВАТИ: Запрепашћен сам због запрепашћења Владе Србије и њеног председника

12 априла 2016

ustase0981

Пише: Стеван Лазић

Хрватска је на првом конкретном кораку на путу ка Европској унији зауставила Србију. А српски званичници се чуде. Влада Србије је запрепашћена. Њен председник Александар Вучић је запрепашћен. И многи чије се речи могу чути и читати у медијима такође су запрепашћени хрватским поступком.

Наравно, има и оних који знају о чему се ту ради, који су знали шта се ће догодити, али се њихове речи ретко где могу чути и прочитати.

А има ли места било каквој и било чијој запрепашћености на српској страни?

Има је само код оних који не познају Хрвате или веома мало знају о њима.

Ових дана председник Владе на предизборним скуповима своје странке, чији је такође председник, говори, парафразирам, како он неће да враћа Србију у прошлост него ће све учинити да се она усмери ка будућности. Да гледа у будућност у којој ће јој бити боље. Ако се овим речима додају и његове речи о градњи добросуседских односа, за које ће се он на „западном Балкану“ и на читавом простору европског југоисточног региона најискреније борити и пружати руку свима…

Заиста лепо за чути. Али, каква корист од тога?

Одговор је једноставан: веома мала или готово никаква.

Јер на Вучићеве речи у Хрватској одмахују рукама, малко се љутну и раде оно што су вековима  радили: на свако пружено парче српског хлеба узвраћали су каменом, у најблажем смислу те речи. У Федерацији БиХ иста слика. О Албанцима и на Косову и Метохији и у Албанији да се и не прича.

Да је Александар Карађорђевић, пре сто и више година мало дубље и ученије погледао у прошлост, онда би у њој видео Старчевића и Франка. Онда би и он и остали српски челници знали како би и о чему требало да разговарају са Трумбићем, Супилом и осталим хрватским преговарачима, тобожњим заговорницима југословенске идеје о стварању заједничке државе. За сваки случај. Због Хрвата. Јер да су Срби тада… онда не би правили ни Краљевину СХС ни Краљевину Југославију.

Али, Срби су веровали… Срби увек верују. И не само да верују – има тога још.

Да су се српски комунисти окренули ка прошлости и дубље се и ученије загледали у њу, видели би и убијенога краља Александра, и речене Трумбића, Супила, затим Штросмајера, Мештровића, Радића, Мачека, усташе у мађарској Јанко Пусти и у Италији, видели би Анту Павелића, али и „Цара Шћепана Малог“ у лику однекуд приспелог и 1937. године наметнутог им Јосипа Броза за генералног секретара Комунистичке партије Југославије.

И зна се шта је било: Бела Црква, Рудо, Јасеновац, Стара Градишка, Јадовно, Крагујевац, Краљево, Козара, глинска црква, Госпић, Јастребарско, Сисак, Новосадска рација, Неретва, Сутјеска, Сремски фронт…

И не погледаше Срби у прошлост – опростише. Потече помирење варљивим рекама меда и млека. Уз песме од Триглава до Ђевђелије највећем сину свих наших народа и народности.

А онда протутња и 1971. и претеће „Хрватско пролеће“. Повероваше српски комунисти и у Устав из 1974. године. И повероваше и Брозу, и Кардељу… И својима повероваше. Па дођоше деведесете. А Срби никако да се окрену ка својој прошлости, да науче нешто у њој и од ње. И деси се што се деси: сецесионисти и агресори на своју суверену државу издаше све што је могло да се од заједничке државе изда, прогласише своју агресију на Србе, СФРЈ и ЈНА српском агресијом на себе, протераше више од пола милиона Срба, конститутивног народа, починише најмонструозније злочине над Србима (а би им негде, нажалост, и узвраћено, што се злочина тиче) и добише државе.

„Светска правда“ покажњава само Србе који су чинили злочине, али и готово све највише српске руководиоце. Српска правда у Србији покажњава Србе који су чинили злочине над другима. За злочине над Србима: Хрвати, Бошњаци и Албанци – ништа. А и српске жртве вапе за правдом.

Хрвати су (а о њима је овде реч, они су закочили почетак преговора Србији) на прошлости, испуњеној злочинима, геноцидом, и уз свесрдну помоћ фашиста и нациста, које су монструзношћу и превазилазили кад је у питању истребљење Срба, градили управо то своје гледање у будућност. И најмање 150 година знали су шта су хтели. И апсолутна већина хрватског народа, и њихова католичка црква, и припадници ЈНА и милиције из њихових редова… знали су како стићи до циља: газити преко моста који се зове Срби и Србија, прећи преко њега, из дна душе мрзети их, отети им поједине територије, језик и историју (антифашизам, на пример)… И дошли су. Е, сад, какав је тај циљ, шта их је на том циљу снашло, то је већ друга ствар.

Повлачењем кочнице Србији у тако „брзом возу“ ка Европској унији запрепашћени су само они Срби и српски руководиоци који су готово оберучке пристали да дају благослов Хрватима при њиховом одласку у Европску унију како су нам добросуседски односи на таквом нивоу да Хрватска може слободно да буде примљена. Верујући да ће нам бити узвраћено на исти начин.

Па, ето нам га сад! Баш нам је узвраћено.

Уместо што су запрепашћени, и Влада Србије и њен председник, као и неки други руководиоци, да не спомињем Александра Ранковића, Петра Стамболића, Кочу Поповића и многе друге из оних сада давних времена, па да не спомињем Милошевића, Коштуницу, Ђинђића, Тадића… било би боље да су се окружили квалитетним саветницима и врхунским безбедносним органима. Да је у прошлости било тако, запрепашћења данашњег не би било. Тада би они знали да се властима Хрватске, Федерације БиХ, властима Алабанаца на Косову и Метохији и у Албанији не може и не сме веровати – због свог народа, своје државе и због себе. А у исто време никад им се освећивати и мрзети их. То – не! Него: из руке у руку! Размена у исти тренутак: ти код мене на помен мојим жртвама, ја код тебе твојим, твој председник говори у мом парламенту, мој у твом, твоја предузећа код мене, моја код тебе… и тако даље.

Јер, међу осталим вештинама и знањима, сваки предводник странке, партије, коалиције… у изборним тркама требало би да веома добро познаје наше суседе. И на том познавању да прича о добросуседским односима и помирењу. И да ради на њима. Једнако као што о њима причају и на њима раде и наше комшије.

Хрватска ће се и даље, у то нема сумње, условљавати и кочити Србију на путу ка Европској унији. А у Србији ћемо се, бојим се, и даље запрепашћивати. Јер не познајемо ни Хрватску ни Хрвате. Бар неки међу нама.

Уколико Европска унија у међувремену нешто не предузме… Ако може и сме. Јер и над попом има поп. Који се, вероватно, запрепашћује због тога што се у Србији запрепашћују.

А у прошлост се мора гледати, ка њој се окретати и од ње и из ње учити. Без обзира колико је поштујемо и волимо и колико јој верујемо као учитељици живота.

У супротном – запрепашћиваћемо се још и више. И то погледа упереног у будућност. Плашим се: могуће је и у све празнију будућност.

(Интермагазин)

KOMENTARI42 коментара

 1. Baja says:

  Pa zasto nas vise neostavite na miru!!!!

 2. Portopranco says:

  Ima i u EU dobrih stvari.TV kanal Arte iz EU koji možemo gledati na satelitu već je nekoliko puta prikazao odličan dokumentarac o neofašizmu u današnjoj Evropi,gdje je u glavnoj ulozi,pogađate svi,hrvatski fašizam.Dok su u drugim državama fašisti marginalci u opoziciji,zagrebačkim ulicama protutnjao je nedavno fašistički marš kojem je na čelu bio potpredsjednik hrvatskog sabora Ivan Tepeš.

 3. Sremac says:

  Ostavi ti nas bajo na miru i kuckaj po hrvatskim sajtovima svoje dubokomisaone stavove, koji stanu u prostu rečenicu, prostu i po formi, prostu i po sadržini.

 4. Kulak says:

  Potpredsjednik hrvatskog sabora predvodio fašistički marš u Zagrebu!Istina je,iza njega je marširala kolona od oko 5000 ustaških mračnjaka.Komedija je što je taj Ivan Tepeš zapravo salonski desničar,koji bi se,da zapuca,sakrio u prvu rupu!

 5. kosovac says:

  Интермагазин, Упропастио си толико добар чланак ставивши Милошевића у исту групу са оним осталима поменутим. Као да си заједно ставио Дражу Михајловића и Павелића, како је твој Тата комуњара радио. Само је на крају чланка фалила Мантра „никако Повратак у Деведесете“. Где си то живео па ниси видео да је Милошевић једини покушај прекида са кроатоцентричном идилом. То што није успео, а за критику увек има места, није у реду да га стављаш у исту врећу са осталим шљамом.

  • milovan says:

   Osmom sednicom KP Srbije Milosevic i tadasnji komuniati gurnuli su prst u oko KPJ i rekli:-Ne odlukama iz Drezdena-!Tada je raskrinkano BRATSTVO I JEDINSTVO SVIH PROTIV SRBA.

  • v1adimir says:

   Jeste proslo mnogo vremena od objavljivanja clanka... Ali, mislis da bilo ko u Srbiji zna sta je Milosevic ucinio (za nas)?.. Svi, sve, najcrnje misle - pa, velika vecina je lupala u serpe (neki, neznani, ritual da se dozovu bombe, LOL). Ti, isti, sto danas nemaju pare (ni) da kupe (novu) serpu. Trose neki, poslednji, dinar od prodaje dedinog stana; a, posle ce se pitati zasto su glasali - za koga. Ni na pamet im nece pasti kolika je zabluda "demokratija" u kojoj zivimo. Nece nikada shvatiti -ni- da smo porobljeni. Daleko smo mi, jos, od (opsteg) sasnanja "sta se dogodilo" pre ~20 godina (tesko je i znati, kad bolje razmislim :)). Mozda, jos, za koju generaciju. Heh. xD

 6. Kulak says:

  Bujanec,džepni fašist od 151 cm i Tepeš,džepni fašist od 161 cm dva su trenutno glavna fašista u Zagrebu.Veličaju fašizam,prijete i vrijeđaju našu poštovanu gospođu Mirjanu Rakić,veličanstvenu Srpkinju,najbolju novinarku svih vremena u zagrebačkom novinarstvu.

 7. kosovac says:

  Још из времена Бориса Тадића, па у бољем наставку издајника I класе Томислава Николића, уз секундирање југоносталгичара евроунијата, а на силу од стране Европске Уније, Србија успоставља пријатељске односе са Хрватском. А све више личи на молбу остављеног љубавника Србије (љубавнице свеједно) да се врате на старо, али остављеном се постављају услови које треба испунити да би љубав цветала. На радост дебилних Хрвата. Требало би ипак послушати мишљење већине грађана Србије и тако престати на дуже време загађивање ове земље хрватским шљамом. Не верујем да је тешко откачити та говна.

  • v1adimir says:

   ^^ Ej, dodje i meni -cesto- da napisem tako nesto. Tuzno je sto je *istina* to sto kazes; stvarno je neverovatno koliko je evidentno (da je tako). Jedan narod, koji su velikim delom poreklom (neki) Srbi, koji govore istim jezikom, gde mnogo nas (?) ima neku familiju - i neke veze sa njima (i oni sa nama), gde se stvorio neki JAZ izmedju nas... Tasko je, bar meni, razumeti kako je nesto tako moguce (mislim, jednostavno ako se gleda istorija); nego, kako i dan danas vodimo jedni-druge u propast... Koliko god da oni, u stvari, vuku nas na dole (dosta, vise, LOL; jbt). Ne znam, malo je -ipak- neshvatljivo, ako uzmemo da smo svi Bozija deca - na primer. Treba to imati na umu, pre nego sto covek krene da prica i dela (na "njih" mislim, na politicare, na uticajne, pisce, istoricare, sve "zle jezike" koji i prave - i odrzavaju - situaciju, zna se "ko")

 8. El Capitano says:

  Bajo, bosanski brabonjce, ustaski zlotvore, tebe i tvoju bolesnu bracu poznatu celom svetu po krvlju umazanom do lakata, vama koljacima dojencadi, dece, zena trudnica, starih i nemocnih, vas kojih srama i hrabrosti nemate, vas i vasih zlodela opisanih od pruskih do francuskih generala, niko vas ne dira. Vas se samo treba cuvati. Vi ste izmet ljudskog roda! BBBB??? Evo jedna mozgalica za tebe.

  • v1adimir says:

   To je -pravi- pakao: kroz blisku i dalju istoriju *zna* se "kakvi su" Hrvati - jednostavno, ubijali su Srbe gde god im se ukaze prilika; sa Nacistima su (ruku-pod-ruku) prosli kroz rat. Isto su i u poslednjim (nasim) ratovima. Evo, nemacka centralna banka je kuda svi Evri prolaze... Najjaca ekonomija, u srcu Evrope. Da ne objasnjavam mnogo i da ne spominjemo kako je Nemacka prekrsila (ali, bukvalno) sve sporazume potpisane posle WW2, kada je nastupila ofanzivno pod svojom autonomnom komandom i napala Srbiju (nije smesno). Mi treba da im se "pridruzimo", je l'. Pa, u grobu nam se prevrcu dede i ocevi, majke placu - ko ih, jos, ne cuje...

   • v1adimir says:

    Stavio sam kao odgovor, umesto na kraj - gore, jer ova tekst-kutija nece da odvoji paragrafe iz nekog razloga - sa Googla, za (jednu, samo) nemacku banku; ako neko ne moze da poveruje sta sam napisao (odnosno, ko ne zna. :)): The German Federal Bank, known in German as the Deutsche Bundesbank, is the central bank of the Federal Republic of Germany and as such part of the European System of Central Banks (Founded: July 26, 1957). Wikipedia

 9. Aloysius Saint says:

  Gospodin Stevan Lazić je ignorant. Srbija nije imala instrumente za blokadu hrvatskih pristupnih pregovora o članstvu u EU. Samo zemlje članice EU-a imaju pravo donositi svoje odluke o zemlji kandidatkinji za članstvo, a Srbija nije članica. Prema tome, Srbiju nitko nije ništa pitao povodom hrvatskog učlanjenja u EU i takve tvrdnje su teška fantazija.

  • Mi says:

   Имала је на другој страни механизме, није ли било прилично, реципроцитивно одговорити у трговини??? Па тако у другим областима... Цивилизован и нецивилизован свет познаје такву праксу, и свугде се примењује, осим на жалост код нас....

  • v1adimir says:

   Naravno, sve ce uraditi da ovaj (jadni, eh) narod ubede u to da smo mi "relevantni" i dalje u nekim tokovima (svetskim). Niko, na primer, nece pisati - govoriti - o tome kako je U.S. Steel dosao da unisti i pretopi citavu (preostalu) vojnu tehniku i onda "pobegne" iz zemlje, pre nego sto nasi sudovi budu mogli da ih dohvate. Stvari koje su *stvarno* relevantne. Jedino sam video kod Milomir Marica, bas za ovaj celik, pre par meseci diskusiju - ne secam se ko su bili gosti (verovatno i Seselj) i ko je pricao o tome (neki bivsi ministar, verovatno, koji bi danas trebalo da vodi nasu zemlju - a kojeg su zauvek smenili). Blah. :-/

 10. Kulak says:

  Nema spora o hrvatskom demografskom,ekonomskom,kulturološkom i moralnom sunovratu poslije ulaska u bezveznu EU. Tu sirotinju koja kopa po kontejnerima svi vidimo, tu zastrašujuću kreditnu zaduženost iz koje hrvatski "stručnjaci" neće izaći dok ne izumru svi vidimo.I kad to sve znamo,postavlja se jasno pitanje: što će državi Srbiji ta i takva EU?

  • v1adimir says:

   Previse vremena sam zaglavljen ovde, u komentarima, na ovoj stranici... Verovatno ce neko ko cita da me svrsta u ludake (hehe); ali, jedini je ludak onaj koji misli da je Evropska Unija buducnost Srbije - i najveci mentol bi trebalo da moze da shvati to sto govoris; nego, kod nas na selu, u gradu - ljudi su zapaceni, uplaseni, cak i neozbiljni (na neki nacin, starija generacija - ona, izmedju ratova) i neuki... Mislim da bi neka studija glasaca otkrila da se velika vecina, koja glasa, sastoji od neobrazovanih ljudi i njih "ciljaju" sa svim, tim, glupostima "o bolje sutra". Island je, recimo, neki model (modernih) reformi koji bi mogao da se prati. Donesenje zakona o isto-polnim brakovima i drugim "uskladjivanjima" sa EU su tesko stvari koje ce nam pomoci. ;)

 11. Parteinkamerad says:

  Hvala bogu pa zaustaviše ljigavi plan da postanemo britansko roblje.

  • Milica Stepandić says:

   To ste potpuno u pravu, treba još hrvatima i da se zahvalimo što su blokirali otvaranje tih poglavlja kad ovi naši uvaženi političari-BUDALETINE nisu svesni ili su prodane duše zarad njima znanog. Gde nas to guraju u demokratsku evropu LOPOVSKU, ko su prvi osnivači evropske unije: englezi, nemci, francuzi, holandjani, danci, belgijanci a amer neču ni da pominjem! Pa to su belosvetske LOPUŽE koje su opljačkale ceo vaskoliki svet i dovukli sve što se moglo dovući,ukrasti, opljačkati u svoje DEMOKTATSKI TRULE države. I ti će da nam pričaju o demokatiji i o pravu ti koji su prekrojili istoriju Srbskog naroda kad oni nisu ni postojali, kada su bili divljačka plemena, vašljivi i smrdljivi a Srbija imala DUŠANA I NEMANJIĆE. Ali nisu oni nama krivi nego mi sami, a zašto? zato što smo uvek birali pogrešne ljude koji će odlučivati o nama, našoj državi, našem postojanju i opstanku, koje su mogli da kupe ili ucene. Ali oni nemaju pravo na to da nam više rade i ugržavaju bitisanje i opstanak Srbskog naroda greh je i sramota prema našim dedovima-pradedovima koji su ostavili svoje živote-kosti na Kajmačalanu, albaniji, Vidu, Ceru, Kolubari, ako to neznaju neka uzmu da pročitaju koju je Srbija i Srbski narod žrtvu podnela a da ne pominjem sve ratove posle Prvog Svetskog Rata. Jer smo tu demonizovani,satanizovani, uniženi i poniženi. Da li naši poliičari razmišljaju da se istorija piše, doduše pobednici pišu i kroje kapu kako njima odgovara ali uvek se nadje i neko ko napiše istinu. Da li razmišljaju da će njihovi unuci, praunuci nekada to čitati, E zarad toga nesmemo da dozvolimo da nas izbrišu, istrebe sa naše dedovine, pradedovine, jer Srbi su tu od pamtiveka samo što to evropske lopuže sve prekrajaju a naše BUDALETINE od političara zevaju i gutaju sve ko rečne ribe. Nema više vremena da se čeka sve ih treba počistiti i to lopatom i poziciju i opoziciju, Makni te se već jednom, dvadeset godina ste čas gore čas dole i to jedni te isti. Ja hoću da verujem da u ovoj Srbiji postoji još pametnih, poštenih, patriota, vrednih mladih ljudi koi bi upotrebili svoju pamet, znanje,energiju za dobrobit svoga naroda i svoje države ali nemogu da dodju na pozicije od korumpiranih LOPUŽA, KRIMINALACA,HOKŠTAPLERA koji su zajašili ovu državu i narod i isprali im mozak, E zato narode moj Srbski ako imamo još imalo pameti nema više vremena za čekanje i dokle više da nam drže lekcije i to ko. PROBUDI SE OSVESTI SE SRBINE I SRBIJO!!!!!!!!!!!!!!!!

   • v1adimir says:

    E, Boze. Postoje, naravno - nego, gde su... Ja, isto - ponekad, mislim da smo u manjini - dok ne naidjem, ovako, na komentar (i tekst i clanak) na Internetu i vidim da ima (i dalje) zdravih i razumnih ljudi.

 12. Don Hihot says:

  Hvala braci Hrvatima sto nas brane od ulaska u EU :)

 13. oko says:

  vucicu sta se bunis ti si dao vlast da hrvati komanduju srbuji izdo si karadzica i mladica i ostale postene oficire JNA hrvati sude njima u hagu a ne hag ni amerika tadic ubija pristalice radikala na mitingu a ti nisi digo ustanak da se karadzic ne izruci u hag sad je srbija klekla pred hrvatskom

 14. don says:

  Hrvatska blokada ne znaci nista.U Eu odlucuju najbogatije zemlje ostali slusaju.I stvarno sta vam je baja skrivio?Nisu svi hrvati losi,a nisu ni svi srbi losi.Ima nas svakakvih.A sto se tice Jasenovca to je stvarno zlocin.Tu nema sta da se kaze.Bice tu jos mnogo jakih reci izmedju Hrvata i Jevreja.Jevreji su mnogo jaki u svakom smislu.Najjaca finansijska sila na svetu!A zlocine nikad ne oprastaju!

 15. Dražen Jovan Petrović says:

  I tako je Vučić opet IZNENADJEN i UVREDJEN kad su mu u pitanju hrvatski "prijatelji".Čini se da njega iznenađuje i Jasenovac i Jadovno i pokolj u glinskoj crkvi i ustaški koncentracioni logori za djecu i etnička čišćenja i paljevine u Oluji. Mogao bi on biti još koji put IZNENADJEN i UVREDJEN kad su mu hrvatski "prijatelji" u pitanju ako tako slabo pamti i zna dalju i bližu historiju.

 16. s@ša says:

  Ja sam zaprepašćen stepenom Vučićeve gluposti i bezobrazluka !

  • Mi says:

   Саша, бојим се ја да је ово још једна фарса типа бившег министра споњних послова Вука Јеремића, који се правдао белосветском олошу, "ја морам да реагујем због Срба"....

 17. kosovac says:

  Када сам рекао да није тешко откачити Хрватска говна, мислио сам – откачити тај тендер који држава Србија вуче. Нисам мислио на откачивање хрватских гована са овог сајта, они повремено добро дођу као предмет сексања, па и то треба одсексати, видим то неке колеге добро раде. Али не треба претерано добро, да не би они као сада поново долазили по још. На појаву хрватске гамади треба ипак упозоравати.

 18. Portopranco says:

  Čini se da i dementni starci bolje pamte nego Vučić!

 19. tigar says:

  E baš tako,kamenom nas,vratiš kamen,prodaju ovde čokoladicu,prodamo mi tamo,samo proporcionalno,i nema glava da te boli,pogani je to ustaški soj,i darove kada nosi,neverovati,a ovaj Bajo neka laprda,to mu muki ostalo,jer ko ga sluša drugde,nego ovde na našem portlu sere,ali smrdi bato moj da ni Provansa ne može odagnati smrad!Ništa ustašama moj Vučiću neverovati,pobiše ti porodicu u Jasenovcu,a ti se čudiš Zlotvori su to!

 20. trigav says:

  zaprepašćeni, nikad nisu posetili koncentracioni logor jasenovac.

 21. Milutin says:

  Hrvati se drze primitivnog gesla DRZTE LOPOVA!NajgenOcidnija etno- fasisticka grupa koja se naziva ustasama ucinila je najgroznije zlocine nad srpskim narodom od kojih je u vecini i potekla.Takvog primera kao sto je KKADOVNO, jASENOVAC, DECJI LOGORI SMRTI, PA I ONAJ NAJNOVIJI ZVANI ‚‚OLUJA‚‚NE POSTOJE u istoriji sveta.Hrvatskih zlocina su se gadili i grozili i nemacki i italijanski fasisti,a to dovoljno govori o tome da od ovog trenutka treba usadjivati u svesti naseg naroda da se mane sklonosti da sve oprasta, jer kad je rec o Hrvatima ,prastanja nikada vise nema.STO SE GRBAVO RODI NE ISPRAVI SE DOVIJEKA-KAZE NARODNA POSLOVICA.

 22. Vučić says:

  A šta se drugo moglo očekivati od hrvata? Pobiše nožem sikirom i maljom 2 000 000 Srba u prošlom vjeku! Zar ste mislili da će vas dočekati sa hlebom i medom? Ustaša samo kamu ima i mržnju u srcu i duši!

 23. Vasilije says:

  krvatska zedj za klanjem male srpske djece epigeneticki je usadjena

 24. dusko says:

  TI VERUJES ONOM GOVORU AV ; KOJI JE PUN LAZI I KONTRADIKTORNOSTI; OBICNO SELJACKO FOLIRANJE ! CIM GA POZOVU IZ BRISELA OTRCACE KAO PAS I POSLE CE IH HVALITI KAKO SU KOOPERATIVNI ! IZA OVI ZAHTEVA HRVATSKE STOJI NEMACKA ! AKO AV DA NEMACKOJ VOJVODINU ODMAH CE NAS PRIMITI U EU BEZ IKAKVIH USLOVA ! A RUSIJA GA JE DEFINITIVNO OTKACILA I ZBOG TOGA CE IZGUBITI VLAST ! NIJE NI SVESTAN TOGA ! PA ONI SU SKLONILI HILARI A DA NE SKLONE AV !!!

 25. milena nikšić says:

  Milice Stepandić vama čestitam na vašem komentaru, tako treba pisati, a ne ovde se prepucavati i psovati, muškarčine da im bude lakše, sve ja to stalno pišem, ali izgleda da su naši muškarci samo cizuelne muškarčine, a u srcu miševi. Zašto to kažem lepe mlade devojke koje bi trebalo da drže bebe u rukama, a ne puške, žene koje imaju decu mnogo za 1000% su hrabrije od muškarčina"šta oni znaju? ma neznaju ništa, bar da sede kući i uče decu istinitu istoriju, ma baš njih briga, ako su im i deca gladna, ne mare oni a dali rade? dali imaju dovoljno para da ishrane tu decu? zašto nam deca umiru? ja to svaki dan postavljam pitanje lično Vučiću, nije me strah oružja nemam da dodju da me hapse, bar da jedem svoje na budžetu što su nam oteli naše pare. MILICE JOŠ JEDNOM VELIKO HVALA DOKAZALI STE OVIM "MUŠKARČINAMA"ŠTO SAMO SE PREPUCAVAJU, A NIŠTA OZBILJNO NISU NAPISALI HZVALA VAM MILICE I ZDRAVI BILIPOZDRAV MILENA NIKŠIĆ <3

 26. A. V. Pavlovic says:

  Evropa mozda bi, al' Vatikan ne da da kurbati stanu. Biskupi sa halterima su uspaljeni dok gledaju Franjo jugend defilee, posvednevno.

 27. M.N says:

  Cuj spominjete hrvate u globalu? Pa ne slazem se bas u potpunosti sa vasom osudom! Politika je jedno a narod je drugo! I u besmislenim ratovima su ginuli svi! Vise vera,nacionalnosti i narodnosti nebitno za ciju stranu se borili!

 28. Luka says:

  Ono što je propušteno i što je možda i najzanimljivije je hrvatsko vlasništvo nad delovima privrede Srbije po granama i u okviru privatizovanih " subjekata privatizacije " a to je tekovina ovof "novijeg" postjugoslovenskog vremena . Gledanje ( očigledno izostalo u istoriju da, analiziranje svega da , ali pozitivan "skor" Hrvata bez ikakvog reciprociteta na tom polju je direktna posledica delovanja i Srba ili možda sprovođenje nekog plana zacrtanog ko zna gde u kome su Srbi "u minusu" a Hrvati programirano "u plusu ". Kada će doći do nekog u tom osvešćivanja i pokušaja izlaska iz procesa započetog pre nešto manje od dvadeset godina.U protivnom ni naknadne analize prošlosti neće biti ništa drugo nego samo naknadne analize.

 29. Luka says:

  Izvinite zbog izvesnih slovnih grešaka prilkom kucanja.

 30. v1adimir says:

  Strasno je da je Srbija, koja je okruzena NEPRIJATELJIMA - kao retko koja zemlja, stvarno - i dalje u svetu predstavljena kao neki "krivac" u nasim CIVILNIM ratovima, koji su ilegalnom agresijom NATO i Amerike prekategorisani u nesto sto *nisu* bili, niti su mogli -ikada- biti. Jedno STRASNO stradanje naseg (maltene celokupnog) naroda, kulture, bastine... Potpuno ignorisano od strane istorije. Bukvalno, krici nasih zrtava su zagluseni od strane njihovog kokodakanja - da ne bih bio melodramatican, necu vise (mislim da se razumemo). Elem, pitanje je zasto i kako je moguce da (svi) ti, odvratni, lazovi mogu da imaju glas - danas. Ko im to omogucava i ko ih UOPSTE slusa. Da li je moguce da "oni" 'ne vide' sta rade... Ti, tamo, stranci - koji hoce da vode kolo. Zasto bi mi i igrali sa njima je jos vece pitanje. Stalno kazem, svih ovih godina, kakva *crna* Evropska Unija, pobogu, ljudi. Da li cete prestati - da lazete sebe, narod... Neki "uslovi" da mi "udjemo u Uniju". Pa zasto, sta bi mi i radili tamo... Medju pederima, transvestitima, lazovima, lopovima, itd. Nasa, srpska, kultura (pa i istorija, sem -nekih- crnih trenutaka) je *daleko* iznad njih... Kako je moguce da toliko godina imamo na vlasti "takve" politicare, koji nas vode u propast. Pogledajte dugove, standard, devalvaciju dinara i opstu prodaju - i sve drugo; inostrane banke, smrt privrede i industrije, vojske (pa i policije). Sta JOS treba da se dogodi... Kosovo (je davno otislo), sta jos. Kakva Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, gore konjusari... KAKVE veze oni, vise, imaju sa nama (nikakve). Prosli su ratovi, nece (valjda) jos sa Albanijom. Te "drzave", koje nas okruzuju, imaju toliko veze sa nama koliko Danska i Svedska. Sta treba da se desi, da bi to shvatili; ja ne znam, stvarno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u