ИСПЛИВАЛА ИСТИНА КОЈА ЋЕ УЗДРМАТИ ХРВАТЕ: Модрићев ујак у Хагу сведочио против…

ISPLIVALA ISTINA KOJA ĆE UZDRMATI HRVATE: Modrićev ujak u Hagu svedočio protiv…

20 jula 2018

Ujak najboljeg fudbalera Hrvatske Luke Modrića Jovo Dopuđ svedočio je pred Haškim tribunalom protiv hrvatskog ratnog zločinca generala Ante Gotovine.

Jovo je bio major Vojske Republike Srpske Krajine i komandant 4. lake pešadijske brigade 7. severnodalmatinskog korpusa, a bliski je rođak Lukine majke Radojke Dopuđ i oboje su iz sela Kruševa pored Obrovca.Oni su bili jedina srpska familija u tom mestu, sve do ratova devedesetih, kada su morali da beže.

To su činjenice koje su krili od Luke roditelji i porodica, pre svih otac Stipe, ali i mediji u Hrvatskoj, koji nisu želeli da diskredituju jednog od svojih najboljih fudbalera.

Lukin ujak Jovo Dopuđ do početka devedesetih bio je direktor fabrike trikotaže “Trio” u Obrovcu, a tamo su se preko njega zaposlili Modrićeva majka Radojka i otac Stipe. Jovo je 1993. godine tražio da bude demobilisan, a posle pada Krajine 1995. preselio se u Srbiju i tu je živeo do 16. avgusta prošle godine, kada je iznenada preminuo.

On je 2008. godine svedočio pred Haškim sudom protiv Anta Gotovine. On je u svom iskazu govorio o tome da su Srbi napustili Krajinu zbog granatiranja civilnih ciljeva koje je naredio Gotovina, a ne po naređenju krajiških vlasti kako su tvrdili Hrvati.

Jovu je sa sudom za ratne zločine povezala organizacija “Veritas” i njen predsednik Savo Štrbac koji je naveo da je bilo teško ubediti Dopuđa da se pojavi u svojstvu svedoka.

– Prvo je pristao, a onda je rekao da ne može da svedoči. Kad sam ga pitao zašto, odgovorio mi je da ima sestru koja se udala za Hrvata i živi u Hrvatskoj, da ima i nećake. Rekao je da ih voli kao svoju decu i da nikada ne bi sebi oprostio ako bi im svojim svedočenjem napravio probleme. Dugo su trajali pregovori o njegovom svedočenju, ali je na kraju otišao u Hag, a čim je sleteo u Beograd, pozvao me je i rekao da oseća da je skinuo ogroman teret sa srca – kaže Štrbac.

Inače Hrvatsko državno tužilaštvo iz Splita 2015. godine podiglo je optužnicu protiv Dopuđa i još sedmorice srpskih oficira zbog navodnog ratnog zločina. Hrvati su Dopuđu i ostalima na teret stavljali smrt 214 civila u području Obrovca od 1991. do 1993. godine.

Pored toga, optuženi su da su kao komandanti dozvolili svojim vojnicima mučenje i silovanje civila, kao i uništavanje imovine.

KOMENTARI14 komentara

 1. Mate says:

  Gotovina oslobođen a Jovo ostao i mrtav zločinac.

  • Sekula says:

   Nije Gotovia oslobođen. Nije mu ni suđeno. Tek treba da ide pod mač..

   • Mate says:

    Pod čiji mač?

  • Nebeska Srbija says:

   Sram te bilo..

 2. Dragi says:

  O tome ste trebali pisati ranije, pre šampionata u Rusiji, te bi videli dokle bi "kockasti" stigli, a svakako da tada ne bi zvali Tompsnoa na proslavu, jer je ne bi ni bilo.

 3. Ivan Grozni says:

  Zasto ne ostavite jadnog momka na miru. Nije On kriv ni za zlocine ni politiku Franje Tudjmana a ne mogu se zakleti ni da smo mi Srbi bli sestre milosnice. Budite objektivni Svoje se meso ne jede. Otac je otac u svim narodima. U Indiji ocu ljube ruku kad god se sretnu otac i sin ili cerka. Ovim postupcima samo sticemo vise neprijatelja a omka necemo pridobiti svakako..

  • Miraš says:

   Rodjen je 1985 godine; tokom poslednjih sukoba bio je dete, a znamo da deca ne izazivaju ratove. Normalno je i da se u odrstanju kao muškarac više identigikuje sa ocem koji je Hrvat. Ali kao potpuno odrasla osoba neće ni da zna za sudbinu jednog dela svojih bliskih rodjaka, i ide čak dotle da se idenntifikuje i sa sirovinom kao što je Tompson - to je ono što začudjuje. U mnogim nezgodnim situacijama najpametnije je biti umeren i suzdržan, očigledno da ni to ne ume te moguće je da nije ni prirodno inteligentan. Po svoj prilici mi ćemo se iz Hrvatske najpre morati čuvati od onih koji imaju neko srpsko poreklo. Treba otkriti i istražiti Tompsonovo porodično stablo; slična iznenadjenja su moguća.

   • Velika Metla says:

    Miraš,znaš li šta je zajedničko košarkašu Draganu Tarlaću,vajaru Meštroviću,urlatoru Tompsonu,piscu Simi Matavulju? Svi su iz prečnika od 10-tak kilometara,Dalmatinska Zagora,iz Petrovo polje!

 4. Dušan says:

  Istina mora da se kaže

 5. Za Srbiju says:

  Kako oni mogu da žive sami sa sobom? Tako što pređu na stranu Sila Tame i postanu čisto zlo.

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   jednostavno ne razmišljaju o tome jer nemaju kapaciteta da razmišljaju i odlučuju a nemaju ni podsticaj jer su okruženi istim takvim ljudima u nacističkoj tvorevini Kromanjoniji, i to će tako da bude dok ponovo ne propadnu kao što su propali u NDH i A-U monarhiji; kad propadnu onda se "uključe".Srećom jugoslaviju ovaj put neće dobiti niti će nekakah hrvat tito da vlada njome, sada će da žive rasuti po EU a ko će da podeli teritoriju Kromanjonije još ćemo da vidimo.

 6. Dusan says:

  Znam da mu je ujak bio ljudina a luka je fudbaler koji guta kndle i nije mu lako kao i mnogim srbima katolicima jer se uvek od njih vise trazi lojalnost dzaba se nekad dokazuju opet im kazu znamo ko si.Ali Modric i ne zna da su mu u drugo svet.ratu cetri clana familije poklati u Jasenovcu.

 7. padre says:

  Vi ste,bre, opsednuti ovim Hrvatima!Ni oni ne pišu o sebi toliko!

  • Istina booli says:

   Tačno tako, zašto ta opsjednutost s komšijama?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *