ИСПЛИВАЛА СВЕДОЧЕЊА И ДОКАЗИ: Незамисливи, монструозни злочини „најелитнијих“ америчких командоса! ХАОС У АМЕРИЦИ

ISPLIVALA SVEDOČENJA I DOKAZI: Nezamislivi, monstruozni zločini „najelitnijih“ američkih komandosa! HAOS U AMERICI

24 aprila 2019

Ubadanje bespomoćnog tinejdžera do smrti. Ciljanje devojčice i starca iz snajperskog gnezda. Nasumično zasipanje čitavih naselja raketama i rafalima. Ovako izgleda običan dan komandanta američkih „Foka“.

U šokantnom svedočenju u „Njujork tajmsu“ opisani su detalji zločina koje su pripadnici specijalnih snaga američke vojske počinili tokom operacija u Iraku. Za ove konkretne primere odgovoran je Edvard Galager, vođa voda „Alfa“ iz Tima 7 komandosa mornaričkih „Foka“.O ovim zlodelima svedočili su njegovi podređeni, o čemu su u više navrata skretali pažnju oficirima. Međutim, kako su prolazili meseci, nikakvih posledica nije bilo.

Sedmorica članova voda organizovali su u martu 2018. privatni sastanak sa svojim komandantom u bazi Koronado kod San Dijega. Prema podacima istražnog izveštaja u koji je „Njujork tajms“ imao uvid, oni su izneli krvave detalje iz ratnih operacija i zahtevali su formalnu istragu.

Umesto istrage svog komandanta i njegovog pomoćnika, dobili su poruku da bi ih ova inicijativa mogla koštati karijera. Poruka je bila jasna: „Tišina!“.

Opsežni izveštaj na 439 strana detaljno je opisao način ponašanja u „Fokama“, koji je nagrađivao agresiju i štitio počinioce, piše „Njujork tajms“.

Brajan Alazavi, pomoćnik optuženog komandanta, rekao je da bi posledice ove istrage mogle da udare mnoge druge pripadnike „Foka“.

„Foke“ važe za najelitniju jedinicu komandosa američke vojske, ali tokom poslednjih nekoliko godina isplivali su izveštaji o njihovim brojnim nepočinstvima: prebijanja, ubistva, krađe, drogiranje…

Dok su specijalci pod Galagerovom komandom podizali uzbunu zbog ubistava u Iraku, njegovi nadređeni su ga obasipali pohvalama. U ocenjivanju rezultata američkih specijalaca Galager je proglašen najboljim komandantom od 12 timova na terenu. „Ovo je čovek kojeg ja želim da vidim kao predvodnika ’Foka‘ u borbama“, navodi se u izveštaju.

„Sloboda za Edija“

Samo nekoliko dana nakon sastanaka iz marta 2018, Galager je odlikovan Bronzanom zvezdom zbog pokazane „hrabrosti pod paljbom“.

Ipak, mesec dana kasnije, Galager je uhapšen na osnovu velikog broja optužbi, među kojima su ubistvo i pokušaj ubistva. Ako bude proglašen krivim, mogao bi da dobije doživotnu robiju.

Njegov advokat Timoti Parlatore je rekao da istražni izveštaj o onome što se dešavalo u Iraku nije tačan i da postoje „stotine drugih dokumenata“ koji navode da mnogi specijalci tvrde da njihov komandant nije ubio nikog.

Edvard Galager

Među optuženima su se našli i Galagerov neposredni nadređeni pukovnik Džejkob Portijer, koji se sumnjiči za uništavanje dokaza. Istraga je pokazala i da je veliki broj drugih visokih oficira znao za optužbe, ali da ih nisu prijavili. Međutim, niko drugi nije optužen u ovom slučaju.

A onda je počela kampanja. Usledila je serija gostovanja članova Galagerove porodice na televiziji „Foks“, u kojima je on opisan kao heroj, kojem podmeću nesposobni podređeni. U onlajn kampanji, za njegovu odbranu je prikupljeno 375.000 dolara, a pojavile su se i majice „Sloboda za Edija“.

Čak 40 članova Kongresa iz Republikanske stranke potpisali su pismo u martu kojim su tražili oslobađanje Galagera, a uskoro je i predsednik SAD Donald Tramp preko Tvitera zatražio prebacivanje Galagera u „manje strog pritvor“. To se uskoro i desilo, pa je Galager trenutno smešten u medicinskom centru u San Dijegu.

Galager, poznat i pod nadimkom Blejd (Oštrica), pre objavljivanja ovog izveštaja važio je za „legendu“ među specijalcima, ali su njegovi saborci ubrzo nakon pristizanja u Irak mogli da se uvere u drugačiju istinu.

„Super priča, sredio sam ga lovačkim nožem“

Galager ih je, recimo, terao da ispaljuju rakete na kuće bez ikakvog razloga, parkirali bi oklopna vozila na mostu na Tigru, pa bi nasumično pucali po čitavim naseljima… Galagerov posao bio je da planira i nadgleda misije, ali on je često sam uzimao snajper i pucao po svemu što se mrda. Često bi se hvalio koliko je ljudi tog dana pobio, uključujući i žene.

Snajperisti su istražiteljima rekli da je Galager jednom prilikom iz snajpera upucao devojčicu u šarenom hidžabu, koja je šetala pored reke s drugaricama. Ostali snajperisti su rekli da su kroz nišan gledali kako je druge devojčice odvlače dok se ona drži za stomak.

U drugom slučaju, on je iz čista mira iz snajpera ubio nenaoružanog muškarca s belom bradom.

Treći primer desio se 4. maja 2017, kada su irački vojnici doveli pripadnika DAEŠ-a koji je ranjen u borbi, da bi Galager preko radija poručio kratko: „Moj je.“ Prema procenama pripadnika „Foka“, uhapšeni terorista je imao oko 15 godina i bio je ranjen. Dok mu je lekar pružao pomoć, Galager je prišao pripadniku DAEŠ-a i bez reči ga izbo nekoliko puta po vratu i grudima.

Nakon toga, Galager i još nekoliko pripadnica „Foka“ su se slikali iznad leša.

Nedelju dana kasnije, Galager je poslao fotografiju vojniku iz Kalifornije, uz komentar: „Super priča, sredio sam ga lovačkim nožem.“

Kada su iskusniji vojnici pitali Galagera zašto je to uradio, on je odgovorio: „Ne brini o tome, oni nama rade mnogo gore stvari.“

(Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. Ljubinka says:

  Najzverskiji nacisti od kada je sveta i veka i ti bi drugima solili pamet.

 2. Pravda says:

  Kakva drzava takvi su im i specijalci.

 3. Velika Metla says:

  Od sotoninih slugu imena naci-amerikanci ništa ljudsko ne očekujte,pa shodno tome nikada nećete biti iznenađeni!

 4. Kuznjecov says:

  Ne razumem zasto ih zovete FOKE... Akronim SEAL znaci Sea, Air and Land... nikakve Foke, molim vas...

  • test01 says:

   U pravu ste, foke su lepe i plemenite zivotinje a ne idioti i zveri !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *