ИСПЛИВАЛЕ НАЈЦРЊЕ ТАЈНЕ: Транскрипти разговора агената МИ-6 и ЦИА откривају ко је убио Ђинђића!

ИСПЛИВАЛЕ НАЈЦРЊЕ ТАЈНЕ: Транскрипти разговора агената МИ-6 и ЦИА откривају ко је убио Ђинђића!

4 новембра 2018

Стране обавештајне службе, пре свега енглески МИ-6 и америчка ЦИА, умешане су у атентат на премијера Србије Зорана Ђинђића 2003. године!

Оваква сазнања директно произлазе из транскрипата разговора двојице обавештајаца – Ендрјуа Монктона из МИ-6 и Дејвида Блека из ЦИА уочи убиства и непосредно након тога. Из разговора које су пресреле српске службе види се да су МИ-6 и ЦИА планирале у Србији операцију „Мач“ и да су њихови оперативци правили спискове за хапшења у акцији „Сабља“ која је уследила после атентата. Открива се и због чега је Ђинђић изгубио наклоност Запада па су Американци и Енглези морали да пређу на план Б и још много тога…Први транскрипт

како преноси Република, неколико дана пре сусрета Блек се вратио из Беча где се састао са својим надређеним Строубом Талботом који му је пренео инструкције из Вашингтона о покретању операције „Мач“. У питању је обрачун са организованим криминалом у Србији и политичким противницима тадашње владајуће гарнитуре. Из овог пројекта касније проистиче полицијска акција „Сабља“. У „Мажестику“ се 7. марта среће са Монктоном.

М: Како је било?

Б: Лепо. Био сам два дана тамо, али време ме није послужило. Падала је киша. Строуб баш није био расположен за неке необавезне приче, а Дојч се појавио накратко… Обезбедио нам је место састанка, рекао да има неких неодложних обавеза и изгубио се.

М: Шта су одлучили?

Б: Крећемо са операцијом „Мач“. Значи, све како је договорено. Циљ акције уклонити препреке… Политичке, пре свега… Значи ДСС, радикали и социјалисти. Као што знаш, операција је подељена на три сегмента, с тим што ћемо се сада концентрисати само на план А. План Б и Ц засад нису у нашем фокусу јер, ако све буде ишло како треба са планом А, ове друге две варијанте неће ни бити потребне.

М: У реду. Ми смо спремни за сваку акцију, али боље је да операцију носе ови из Државне безбедности, а да ми само логистички делујемо, односно да повежемо активности на терену. Како војску искључити из свега?

Б: Жандармерија ће операционализовати акцију. Сугерисало се да Гури и Сретен Лукић буду ударне игле. Они су погодни за овакву врсту посла, јер им је за вратом Хаг. „Поскок“ не треба много експонирати јер тамо има много непоузданих и сумњивих. Михајловића ћеш ти упознати са основним смерницама операције, док је Бил (амерички амбасадор Вилијам Монтгомери) добио задатак да о свему обавести премијера Ђинђића.

М: Ако ово завршимо како треба, имаћемо стабилност у Србији на дужи рок. Треба се припремити и на евентуалне протесте грађана на улицама… Срби су чудни, буне се кад то нико од њих не очекује. После последњих иступа не можемо више бити сигурни ни у Ђинђића.

Други транскрипт: Овако је изгледао наставак разговора двојице агената

Б: Сви су разочарани у Вашингтону, највише Стејт департмент. Не верују да је неко у стању да се тако неповољно изјашњава о нашој политици. Видећемо, можда ћемо, ако његов одговор буде… Од Ђинђићевог одговора зависи да ли ћемо морати да пређемо на варијанту Б или Ц.

М: Не треба искључити ни опцију ванредног стања. Председница Скупштине неће правити проблеме. Ако не буде све ишло глатко, не можемо искључити ни крајњу опцију…

Б: Ја ћу нашима наложити да направе спискове и, ако је маса обезглављена, неће бити проблем и јавно мњење ће се брзо помирити са учињеним. Наравно, медије такође треба припремити за новонастале догађаје. Мислим да ту наши људи држе ствари под контролом. Михајловић неће правити проблем, али ми смо ти који ћемо морати да проценимо када смо постигли ефекат и када је крај репресивним мерама. Морамо интензивирати праћење кључних људи са списка. Ускоро ће нам стићи и додатна појачања из Мађарске, Аустрије и Белгије… И тимови за логистичку подршку… Све ће бити спремно до 10. марта.

М: За специјалне задатке ангажоваћемо и Марка из Сурчина. Његови знају да буду ефикасни и сурови кад затреба.

Б: У првом удару морамо елиминисати сваку могућност да се на нашу акцију одговори. Сви људи који нису под контролом у службама безбедности морају бити склоњени. Не сме се тактизирати или бити селективан. Списак постоји и по њему се може радити, али брзо и енергично. Треба заузети све осетљиве позиције у граду и радити без пардона. Ђинђић није хтео да смири Србију и сада ћемо ми то учинити, али на дужи период.

М: Непознаница је једино Црква. Нисам сигуран како ће они реаговати… Наравно, постоји стална опасност од могућег насиља, пошто у Србији постоји много нерегистрованог оружја код грађана. А имамо и много људи који имају борбено искуство на ратиштима. То може представљати проблем. Југ Србије може бити незгодан због близине Косова.

Б: Команда НАТО је добила упутства како да реагују њене јединице у земљама у окружењу. Борбена готовост на Косову већ је подигнута на виши ниво. Србија ће бити херметички затворена и зато треба ограничити кретање страних новинара који неповољно извештавају о нашим потезима. Посебно треба надзирати дипломате у Београду, а нарочито Русе.

Трећи транскрипт

Разговор двојице страних агената снимљен је 8. март 2003. године – дакле само четири дана пре атентата.

М: Како ће Чедомир Јовановић прихватити уклањање својих пријатеља? Неће му бити лако јер мора да направи заокрет од 180 степени. Треба преусмерити и токове трговине дрогом кад склонимо екипу из Земуна. Не би било лоше да ови из Сурчина преузму те послове.

Б: Све ће доћи на своје место кад се оконча ова деликатна операција. Замишљена је перфектно, а на нама је да је изведемо како треба. Сви ће прихватити чишћење политичких противника, у то не треба имати сумње. Војска се мора у потпуности изоловати из ових догађаја.

М: Знамо ли друге варијанте акције јер се мора на време предвидети. Војску ћемо лако затворити по касарнама, пошто су се многи официри већ декларисали за нашу страну, али је велика непознаница Кула. „Црвене беретке“ су добро наоружане и трениране. Легија је изгубио место команданта јединице, али су његови корени ту дубоко међу људством. Не постоји формација која им се у Србији може супротставити. Видео сам и досијее Легије и Маричића које су радили наши стручњаци, анализа личности.

Б: Да, ради се о опасним људима, али помало недораслим ситуацији.

М: Када сам разговарао с Вилијамом Вокером, увек је истицао да је био импресиониран овом формацијом на терену. Каже да су добри!

Б: Он их је видео на Косову. Мало сам размишљао о бази Бондстил на Косову и, евентуално, са базама на Копаонику и Старој планини. Како бисмо онда доминирали! У праву су наши стратези кад кажу да је Србија кључ истока.

М: Да, тако добра земља на тако добром месту. Али, нажалост, сами су криви. Највише ме погодило у Ђинђићевом интервјуу у Бањалуци када је рекао да му сметају честе посете наших амбасадора и људи из обавештајних служби. А није рекао да смо ми у Владу Србије углавном долазили на позив његових министара. Ми смо им организовали власт и државу. Каква незахвалност!

Б: Без нас би стали за десет дана.

М: Ми смо им организовали све послове. Полиција и Државна безбедност су реформисане под нашом контролом и сад сасвим пристојно функционишу. Душан се у почетку није најбоље сналазио, али је он једини који и сада слуша шта да ради. Ови други су дигли носеве и глуме неке експерте. Чеда је најгори од свих јер је превише отишао на другу страну.

(Republika)

KOMENTARI15 коментара

 1. Ivan Grozni says:

  Ko je ovo snimao odmah treba da ide u zatvor zbog ne cinjenja i ne izvrsenja duznosti po saznanju za pretnju. Pretpostavljam da je ovo snimila drzavna agencija, koja je morala hitno da reaguje,uhapsi; prvo doticne pa onda Mihailovica pa Cedu i njegove pajtase,pa onda sve druge koji su pomenuti u operaciji. Nisam ljubitelj Djindjica ali da su postuoili kako je trebalo jedan zivot bi bio spasen i bruka Srbije nebi se desila.

 2. Vesko says:

  Pa zar te sluzbe koje su ih snimale nisu bile pod njihovom kontrolom?? Tako bar oni pricaju u tim razgovorima. Po njima sve sluzbe, vojska, policija, kriminalne bande, politicari na vrhu i mediji su pod njihovom direktnom kontrolom. Ovu sramotu Srbija mora da spere sa svog lica kako zna i umije. Jer ovo sto su nam neprijatelji uradili nije bilo moguce bez dobrovoljne kolaboracije. Kakva je situacija sada? Da li su ti njihovi elementi jos uvijek na pozicijama kao i tada? Vidjecemo uskoro za par sedmica.

  • test01 says:

   Pa Vesko ako su vec tada infiltrirari sve institucije Srbije sta mislite kakva je situacija sada? Da vam pomognem, oni su stvorili i SNS i doveli ih na vlast - narod NIJE NIKADA glasao za SNS !!!

   • Raspućin says:

    Naša šansa sada je Boško Obradović i Dveri! Ne vidim nikog drugog a ozbiljnijeg igrača od njega, sve ostalo je sitna boranija i zamajavanje.Problem je u tome što ogromnu većinu ove stvari suštinski ne interesuju i što je ogromna većina nesvesna srži problema, a dok ne otkloniš uzrok uvek ćeš se baviti posledicama i trpećeš dejstva tih istih posledica. Ovo bolesno stanje rešava izgleda jedino neki veliki ( svetski ) potres!

 3. raikkonen says:

  ovo ko da je sastavljao ona drvesija i dunster marko nicovic..ili onaj prevarant yugoslav petrusic,,ali najvise sumnjam u buzatog polutana..hahahaha..price iz nepricave !

 4. Miroslav says:

  Ovo je samo delic snimljenih razgovora koje sam ja u celosti citao pre oko 10 godina. Nasa sluzba nije snimala ove razgovore, vec je kasnije dobila od jedne druge sluzbe, malo jace, inace, treba pustiti transkripte u kompletu, da se vidi sve ko je umesan, osim brke Mihajlovica i Cedije. Interesantan je detalj u razgovoru kojeg ovde nema, ZORAN umesto ZORANA, misli se na novog premijera, a stari je jos ziv. Interesantno je kako su kriminalci iz Zemuna povezani sa stranim sluzbama kroz trgovinu drogom...kako su Legija i JSO uvuceni kao sarani...

  • Raspućin says:

   Brate, meni je ovo bilo jasno čim se dogodilo. Agenti Imperije zla su to majstorski odradili uz pomoć domaćih alavih i pohlepnih poltrona i domaćih izdajnika. Jednim udarcem rešili su se previše ojačalih kriminalaca sa jedne strane, vrlo nezgodne, opasne i uvek spremne specijalne jedinice ( JSO ) pod komandom sposobnih i nepodkupljivih ljudi kakav je Legija i njegovi saradnici sa druge strane, kao i sve nezgodnijeg i u narodu sve popularnijeg "nemačkog čoveka" Đinđića! Sve te tri muve JEDNIM udarcem! Nakon toga, dobili su i četvrtu muvu na tacni a to je stihijska i u bescenje rasprodata prethodno uništena i totalno obezvređena SRPSKA PRIVREDA! Sve ostalo su trice i kučine za nivne glupake i sluđeni i ojađeni narod!

   • Mišo says:

    Sjajno.To je istina samo su bezbednosne poltronske agencije,iako su znale šta sledi ćutale.Znalo se da "nemački čovek" ne može dalje.

   • Nina says:

    Meni je odmah bilo sumnjivo da je atentat organizovao neko iz inostranstva. Pratila sam TV prenos sahrane i samo to me je interesovalo kako će se ponašati i kad će se pojaviti predstavnici stranih ambasada na toj sahrani. Onaj ko se pojavi poslednji taj je glavni i odgovorni. Poslednji, sa velikim kašnjenjem i u malte ne smušenom stanju pojavio se predstavnik SAD.

 5. padre says:

  I za to me zabole, ili je to "STRAŠNO I UŽASNO"?

 6. punca says:

  Srpske ruke su najkrvavije …

  • Raspućin says:

   Začepi ustašo!Krvavijih zlotvora od vas Crvata na planeti nema! U rupu!!!

 7. marko says:

  ivan grozni says koja drzavna agencija kad zapdnajci provode plan sve isplaniraju kupe policjace vojsku sudce drzavnu sluzbu bia i ostale i sve njih uvuku u igru ubijanja pa nece netko tko ubije re ci ubijao sam

 8. Mišo says:

  Ovakvi transkripti koji se objavljuju posle 15 godina nisu verodostojni.Zamislite službu i čoveka koji godinama čuvaju ovakvu tajnu.Koja je služba u to vreme mogla raditi obveštajni zadatak a da to bude tajna do danas.Vrlo dobro se znalo da Đinđić kao školovani „obaveštajac“ u SR Nemačkoj ima sve važne podatke o stanju u Srbiji a njegova strategija je bila najuža saradnja sa bundestagom.To se nikako nije sviđalo SAD i Englezima. Državne bezbedonosne službe su bile upoznate sa Đinđićevom aktivnostima i očekivale su najgori scenario i bezbednosna služba je došla do saznanja da će se pokušati atentat na Đinđića o čemu je bio obavešten Mihajlović. Iz trnskripta se jasno vidi šta su strani ambasadori poručili kao i naredbu američke obaveštajne službe: "Treba zauzeti sve osetljive pozicije u gradu i raditi bez pardona. Đinđić nije hteo da smiri Srbiju i sada ćemo mi to učiniti, ali na duži period." Ova vest je bila pročitana javno uoči atentata a kasnije je poslužila u optužnici protiv generala Momčila Perišića.Srbija nije smela biti u jakoj političkoj i ekonomskoj saradnji sa Berlinom,nije smela svojatati Kosovo i morala je imati usaglašenu međunarodnu politiku sa SAD.Američki ambasador Vilijam Montgomeri javno je istakao da mu se nimalo ne sviđa srbijanska (jugoslovenska)politička naklonjenost Nemačkoj.Pošto su stvari već bile isplanirane do u tančine bilo je samo pitanje dana.Dan D se dogodio.Nespremnost državnih sigurnosnih službi i danas kao i onda je evidentna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u