ИСПЛИВАЛИ ДОKАЗИ ИЗБОРНЕ KРАЂЕ, ТРАМП ЈЕ БИО У ПРАВУ?! У Порторику пронађено више од 150 кутија са непребројаним гласовима! (ВИДЕО)

ИСПЛИВАЛИ ДОKАЗИ ИЗБОРНЕ KРАЂЕ, ТРАМП ЈЕ БИО У ПРАВУ?! У Порторику пронађено више од 150 кутија са непребројаним гласовима! (ВИДЕО)

11 новембра 2020

Изборна комисија Порторика саопштила је у уторак да је открила више од 100 кутија са небројаним гласачким листићима недељу дана након што су на тој територији САД одржали опште изборе, изазивајући критике и презир бирача који сада сумњају у ваљаност исхода.

Франциско Росадо, нови председник комисије, рекао је да су кутије пронађене у заштићеном трезору и да је за то криви недовољне финансије и мали број особља у телу одговорном за бројање гласова.– Утврдили смо, на нашу жалост, неорганизованост у руковању материјалом у трезорима – рекао је он на конференцији за новинаре. „Нестало. Лоше организовано. Морамо то признати“.

Росадо је рекао да још не зна колико је укупно гласова у више од 170 кутија, напомињући да су неки садржали три гласачка листића, а други 500 гласачких листића. Званичници су у почетку рекли да постоје 182 кутије, али су касније ревидирали број.

– Сваки глас ће бити пребројан – рекао је. „Морам да кажем становницима Порторика да верују транспарентности процеса.“

Откриће је најновији погрешан корак комисије која је у августу толико лоше упропастила предизборне острва да је одржан други круг гласања, ситуација без преседана која је довела до тога да је претходни председник комисије месец дана касније поднео оставку. Тада је комисија критикована због рекорда четири дана након 3. новембра за финализирање пребројавања готово свих гласова, да би у уторак објавили да су открили још актовки. Традиционално, комисија објављује коначна бројања гласова у ноћи избора.

Роберто Иван Апонте, изборни повереник Странке независности Порторика, рекао је у телефонском интервјуу да очекује да ће сви гласови у новооткривеним кутијама бити пребројани најкасније до четвртка. Рекао је да би ти гласови могли утицати на расе попут оне за градоначелника Цулебре, популарног туристичког острва источно од Порторика. Према прелиминарним резултатима, изабрани градоначелник победио је са само два гласа.

Апонте и други званичници за текуће проблеме криве нови закон који је гувернер Ванда Васкуез одобрила је у јуну само два месеца пре избора, што је довело до неколико промена, укључујући ублажавање ограничења за одсуство и превремено гласање и укидање одељења и високих позиција у изборној комисији, што је довело до одласка дугогодишњих званичника. Ове године Порторико је добио више од 220.000 гласова у одсуству и привремених гласова, што је рекорд за званичнике који су били преплављени папирологијом.

Апонте је упозорио да текући проблеми комисије сеју сумњу међу гласаче.

– Након ових избора, мора се озбиљно проценити како ће се поступати с тим гласовима – рекао је, мислећи на гласање у одсуству и превремени глас.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u