ИСПЛИВАЛИ ШОКАНТНИ ПОДАЦИ: Британци финансирали злочине у ИЗРАЕЛУ!?

ISPLIVALI ŠOKANTNI PODACI: Britanci finansirali zločine u IZRAELU!?

21 januara 2020

Britanski univerziteti uložili su gotovo 600 miliona dolara u kompanije koje su učestvovale u izraelskim zločinima protiv Palestinaca, otkriva izveštaj objavljen na britanskom veb portalu Middle East Eye (MEE).

Više od 100 britanskih univerziteta ima 454 miliona britanskih funti ulaganja u kompanije koje su učestvovale u izraelskom kršenju međunarodnog prava, pokazalo je višegodišnje istraživanje Kampanje solidarnosti s Palestinom (PSC).U izveštaju se ističe da je objavljivanje ovih podataka razljutilo aktiviste koji izražavaju solidarnost s Palestincima.

PSC je krajem prošle godine otkrio javno dostupnu bazu podataka koja sadrži 117 od 151 univerziteta u Velikoj Britaniji s ulaganjima u kompanije za koje ova grupa smatra da su učestvovale u izraelskim ratnim zločinima nad Palestincima.

PSC vjeruje da ove kompanije pomažu u održavanju sistema institucionalizovane rasne diskriminacije u Izraelu, što seže do zločina aparthejda… (kroz) oružje, tehnologiju i druge oblike podrške koju dobija od kompanija širom sveta.

U izveštaju se navodi da je kampanja počela kada je Huda Amori, predvodnica kampanje, predstavila ogranak propalestinskog pokreta BDS (Boycott, Divestment, Sanctions / Bojkot, neinvestiranje, sankcije) na Univerzitetu u Mančesteru tokom svojih studentskih dana.

Portal MEE dodaje da je Huda u to vreme sumnjala da su mnogi univerziteti, kao i onaj na kojem je studirala, umešani u takve prakse, što ju je potaknulo da počne prikupljati podatke za bazu podataka PSC-a .

– Bila sam besna zbog toga, kao i drugi studenti, posebno palestinski studenti, koji moraju plaćati školarine institucijama koje ulažu u kompanije koje omogućuju ova kršenja prava – kazala je Amori.

PSC napominje da univerziteti u Velikoj Britaniji ulažu u niz kompanija koje snabdevaju izraelsku vojsku oružjem i pomažu izgradnji izraelskih ilegalnih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

(balkans.aljazeera.net)

KOMENTARI3 komentara

  1. Pera says:

    Sta treba da nas cudi iz ovog clanka ? Prva jevrejska, rotsildova kolonija je engleska, a sa englezima kao topovskim mesom, napravila komonvelt ili bolje receno, prvu zajednicu jevrejskih kolonija !

  2. Pera says:

    Hoce li i ovi podaci uci u ceremoniju holokausta ? Verovatno su i vise Palestinaca pobili ovi krvozderni mucenici !

  3. sas says:

    Britanska dinastija Vindzor je 101 godinu na čelu Velike Britanije. Umesto dinastije Sakson-Koburg-Gota kraljevski tron menja ime u dinastija Vindzor. Prezime Vindzor je inače uzeto zbog života Goldštajna pored istoimenog zamka i dobro marketinško ime u Velikoj Britaniji i britanskom komonveltu i bivšim kolonijama. Zvanično objašnjenje za promenu prezimena je antinemačka tendencija u britanskom društvu – Goldštajn je Britancima zvučalo isuviše nemački. Goldštajn je zapravo hazarska (jevrejska) porodica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *