ИСПЛИВАЛИ ШОКАНТНИ ПОДАЦИ: Британци финансирали злочине у ИЗРАЕЛУ!?

ИСПЛИВАЛИ ШОКАНТНИ ПОДАЦИ: Британци финансирали злочине у ИЗРАЕЛУ!?

21 јануара 2020

Британски универзитети уложили су готово 600 милиона долара у компаније које су учествовале у израелским злочинима против Палестинаца, открива извештај објављен на британском веб порталу Middle East Eye (МЕЕ).

Више од 100 британских универзитета има 454 милиона британских фунти улагања у компаније које су учествовале у израелском кршењу међународног права, показало је вишегодишње истраживање Кампање солидарности с Палестином (ПСЦ).У извештају се истиче да је објављивање ових података разљутило активисте који изражавају солидарност с Палестинцима.

ПСЦ је крајем прошле године открио јавно доступну базу података која садржи 117 од 151 универзитета у Великој Британији с улагањима у компаније за које ова група сматра да су учествовале у израелским ратним злочинима над Палестинцима.

ПСЦ вјерује да ове компаније помажу у одржавању система институционализоване расне дискриминације у Израелу, што сеже до злочина апартхејда… (кроз) оружје, технологију и друге облике подршке коју добија од компанија широм света.

У извештају се наводи да је кампања почела када је Худа Амори, предводница кампање, представила огранак пропалестинског покрета БДС (Boycott, Divestment, Sanctions / Бојкот, неинвестирање, санкције) на Универзитету у Манчестеру током својих студентских дана.

Портал МЕЕ додаје да је Худа у то време сумњала да су многи универзитети, као и онај на којем је студирала, умешани у такве праксе, што ју је потакнуло да почне прикупљати податке за базу података ПСЦ-а .

– Била сам бесна због тога, као и други студенти, посебно палестински студенти, који морају плаћати школарине институцијама које улажу у компаније које омогућују ова кршења права – казала је Амори.

ПСЦ напомиње да универзитети у Великој Британији улажу у низ компанија које снабдевају израелску војску оружјем и помажу изградњи израелских илегалних насеља на окупираној Западној обали.

(balkans.aljazeera.net)

KOMENTARI3 коментара

  1. Pera says:

    Sta treba da nas cudi iz ovog clanka ? Prva jevrejska, rotsildova kolonija je engleska, a sa englezima kao topovskim mesom, napravila komonvelt ili bolje receno, prvu zajednicu jevrejskih kolonija !

  2. Pera says:

    Hoce li i ovi podaci uci u ceremoniju holokausta ? Verovatno su i vise Palestinaca pobili ovi krvozderni mucenici !

  3. sas says:

    Британска династија Виндзор је 101 годину на челу Велике Британије. Уместо династије Саксон-Кобург-Гота краљевски трон мења име у династија Виндзор. Презиме Виндзор је иначе узето због живота Голдштајна поред истоименог замка и добро маркетиншко име у Великој Британији и британском комонвелту и бившим колонијама. Званично објашњење за промену презимена је антинемачка тенденција у британском друштву – Голдштајн је Британцима звучало исувише немачки. Голдштајн је заправо хазарска (јеврејска) породица.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u