ИСПЛИВАЛО! Документ тужиоца Смита открио нове детаље у вези Тачија

ISPLIVALO! Dokument tužioca Smita otkrio nove detalje u vezi Tačija

21 novembra 2020

Prema dokumentu kancelarije Specijalnog tužioca Džeka Smita, bivši predsednik tzv. Kosova Hašim Tači je još prošle godine bio na saslušanju u Hagu, i to 12. decembra.

U ovom dokumentu kancelarija Specijalnog tužioca, u referencama, na dnu stranice 4. zahteva za nalog za hapšenje od ukupno 22 stranice, navodi da je Tači Hag prvi put pozvan na saslušanje 17. novembra 2019, dok se to i dogodilo otprilike mesec dana kasnije.U istom dokumentu, koji je potpisan od strane glavnog tužioca Džeka Smita, navodi se da je „Tači javno lagao o stepenu svoje lične umešanosti u Specijalnom sudu“.

Na dan, kada iz tužilaštva tvrde da je obavljen trazgovor sa bivšim predsednikom tzv. Kosova, Hašim Tači je navodno bio u Prištini, ako je sudeći prema nekoliko fotografija koje je sam objavio na drušzvenoj mreži Fejsbuk.

Podsećanja radi, 5. novembra ove godine, Hašim Tači je podneo ostavku na mestu predsednika tzv. Kosova, nakon što je protiv njega potvrđena optužnica Specijalnog Suda za ratne zločine.

Istog dana, on i još dvojica optuženih, Kadri Veselji i Redžep Seljimi, predati su Euleksu, a zatim su i prebačeni u haški pritvorni centar.

Dan pre, Jakup Kransići, bivši portparol OVK, takođe je prebačen u Hag, nakon što je uhapšen u svojoj kući.

Zajednička ptužnica protiv četvorice bivših lidera OVK, potvrđena je 26. oktobra, a objavljena 5. novembra 2020.

Oni se terete za zločine koji su počinjeni od marta 1998. do septembra 1999. na nekoliko lokacija na tzv. Kosovu, kao i u Kukesu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Navodi se da su ove zločine pripadnici OVK počinili protiv stotina civila, kao i da su Tači, Veseli, Seljimi i Krasnići imaju individualnu krivičnu odgovornost za zločine, kao i da su bili deo široko rasprostranjenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bile protiv OVK.

Bivši pretpostavljeni OVK optuženi su za šest tačaka zločina protiv čovečnosti, kao što su: progon (tačka 1), ostala nehumana dela (tačka 4), mučenje (tačka 6), nezakonito ubistvo (tačka 8), prisilni nestanak lica (tačka 10).

KOMENTARIJedan komentar

  1. Si Ju Leter Aligeder says:

    Govna uvek sama isplivaju na površinu. Još će puno toga da ispliva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *