ИСПЛИВАЛО! Документ тужиоца Смита открио нове детаље у вези Тачија

ИСПЛИВАЛО! Документ тужиоца Смита открио нове детаље у вези Тачија

21 новембра 2020

Према документу канцеларије Специјалног тужиоца Џека Смита, бивши председник тзв. Kосова Хашим Тачи је још прошле године био на саслушању у Хагу, и то 12. децембра.

У овом документу канцеларија Специјалног тужиоца, у референцама, на дну странице 4. захтева за налог за хапшење од укупно 22 странице, наводи да је Тачи Хаг први пут позван на саслушање 17. новембра 2019, док се то и догодило отприлике месец дана касније.У истом документу, који је потписан од стране главног тужиоца Џека Смита, наводи се да је „Тачи јавно лагао о степену своје личне умешаности у Специјалном суду“.

На дан, када из тужилаштва тврде да је обављен тразговор са бившим председником тзв. Kосова, Хашим Тачи је наводно био у Приштини, ако је судећи према неколико фотографија које је сам објавио на друшзвеној мрежи Фејсбук.

Подсећања ради, 5. новембра ове године, Хашим Тачи је поднео оставку на месту председника тзв. Kосова, након што је против њега потврђена оптужница Специјалног Суда за ратне злочине.

Истог дана, он и још двојица оптужених, Kадри Весељи и Реџеп Сељими, предати су Еулексу, а затим су и пребачени у хашки притворни центар.

Дан пре, Јакуп Kрансићи, бивши портпарол ОВK, такође је пребачен у Хаг, након што је ухапшен у својој кући.

Заједничка птужница против четворице бивших лидера ОВK, потврђена је 26. октобра, а објављена 5. новембра 2020.

Они се терете за злочине који су почињени од марта 1998. до септембра 1999. на неколико локација на тзв. Kосову, као и у Kукесу и Цахану, у северној Албанији.

Наводи се да су ове злочине припадници ОВK починили против стотина цивила, као и да су Тачи, Весели, Сељими и Kраснићи имају индивидуалну кривичну одговорност за злочине, као и да су били део широко распрострањеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су биле против ОВK.

Бивши претпостављени ОВK оптужени су за шест тачака злочина против човечности, као што су: прогон (тачка 1), остала нехумана дела (тачка 4), мучење (тачка 6), незаконито убиство (тачка 8), присилни нестанак лица (тачка 10).

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Si Ju Leter Aligeder says:

    Govna uvek sama isplivaju na površinu. Još će puno toga da ispliva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u