ИСПЛИВАЛО НА ПОВРШИНУ: Ваздушне снаге САД не могу да се боре против Русије!

ISPLIVALO NA POVRŠINU: Vazdušne snage SAD ne mogu da se bore protiv Rusije!

2 jula 2015

p1482390U ovom trenutku se čini kao da je rat između NATO-a i Rusije već naveliko počeo. Ima puno pretnji i začikavanja sa obe strane, a obe sile vode moćni režimi koji žele svet za sebe. Takve sile neizbežno moraju da puknu u nekom trenutku.

Međutim, vlada SAD bi trebalo da se drži povučeno neko vreme pošto za razliku od Rusije njihova vojska nije bila nadograđivana u poslednjih 15 godina, već je korišćena za podsticanje pobuna i obojenih revolucija.

To znači da je američka vojska više od deceniju opremala i obučavala osoblje za borbu protiv decentralizovanih, niskobudžetnih neprijatelja. Kad se to uzme u obzir, nameće se pitanje kako bi se ova vojska izborila sa konvencionalnom vojskom.

Vojna moć SAD se obično meri brojem ratnih aviona i brodova. Međutim, iako SAD imaju najviše vazduhoplovnih snaga i brodova na svetu, ta prednost bi mogla pasti u senku pošto neprijatelj poseduje moćnu vazdušnu odbranu i elektronske tehnologije ratovanja.

Rešenje nije kupovina dodatnih borbenih aviona ili nosača aviona, već nadogradnja postojećih visokotehnološkim bombama i projektilima koji se mogu baciti u većim količinama sa velikih razdaljina, navode vojni analitičari.

Vojska već decenijama ulaže u arsenal kratkodometnog oružja pod pretpostavkom da će uvek moći da se približi metama. Takođe su došli do velikog broja sofisticiranih autonomnih krstarećih projektila koji mogu da putuju i do 1.500 kilometara do svoje mete. To danas drži avione na bezbednom odstojanju, mada je svaki taj projektil suviše skup da bi se koristio u nekom većem sukobu.

Drugim rečima, američke vazdušne snage su opremljene samo za to da se bore sa državama trećeg sveta poput Iraka i protiv pobunjenika, koji ne poseduju naprednu vazdušnu odbranu. To znači da protiv Rusije nemaju ama baš nikakve šanse.
To je prilično ozbiljan problem, jer je vazdušna superiornost najvrednije sredstvo SAD.

Pošto neće biti vazdušno superiornije od Rusije, SAD će biti prisiljene da uću u kopneni rat protiv nje. Međutim, kao što Hitler i Napoleon mogu da posvedoče, Rusi apsolutno dominiraju u kopnenim ratovima.

SAD bi mogle da opreme svoju vojsku za konvencionalan rat protiv Rusije, ali to bi moglo da potraje godinama i da košta na milijarde dolara, koje Amerika više nema.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. Apis says:

  Amerika ce goreti kad tad jer ceo svet jasno vidi da je to jedino resenje.

 2. Vuk Samotnjak says:

  Sto pre nestane USA, to ce Planeta biti mirnija!?

 3. Pravdaa says:

  Odmah sve atomske bombe treba baciti na Ameriku i Englesku.

 4. mister Tucoprc says:

  2 atomske na Jeloustoun i nema anglosera više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *