ИСПЛИВАЛО ТАЈНО УПОЗОРЕЊЕ ИТАЛИЈАНСKИХ СТРУЧЊАKА „Ако сада учинимо само једну ствар, РАЗБУKТАЋЕМО ОПЕТ ВИРУС И ТО ЋЕ ИМАТИ KОБНЕ ПОСЛЕДИЦЕ“

ISPLIVALO TAJNO UPOZORENJE ITALIJANSKIH STRUČNJAKA „Ako sada učinimo samo jednu stvar, RAZBUKTAĆEMO OPET VIRUS I TO ĆE IMATI KOBNE POSLEDICE“

29 aprila 2020

(foto: Pixabay)

Italija je na pragu popuštanja mera nakon katastrofe koju je napravio koronavirus, ali je nepobitna odluka da se te mere moraju postepeno opuštati.

Procureo“ je, kako se u Italiji moglo i očekivati, „veoma tajan“ dokument Tehničko-naučnog odbora koji je 22. aprila upozorio Vladu na moguće katastrofalne posledice prebrzog popuštanja mera zaštita od koronavirusa koji izaziva Covid-19.Odgovorni stručnjaci, koje predvodi profesor Silvio Brusafrro, razradili su model na temelju veoma zaraznog soja koji je u Italiju došao iz Nemačke.

Prema tom modelu, već bi samo otvaranje škola u ovoj fazi imalo veoma ozbiljne posledice: razbuktalo bi zarazu tako snažno da bi potreba za intenzivnom negom premašila ukupan broj dostupnih kreveta u intenzivnoj nezi u Italiji.

Napomenimo da je Italija od početka pandemije više nego udvostručila broj kreveta u intenzivnoj nezi, sa oko 4300 na oko 9000, opremljenih i respiratorima bez kojih mnogi pacijenti ne bi mogli preživeti. Naime, Covid-19 se kod slabijih pacijenata razvija u naglu obostranu upalu pluća, napadajući i srce.

Italijanski Tehničko-naučni odbor smatra automatski riskantnim sve osobe od 60 i više godina. Izuzetaka, naravno, ima u oba smera, ali statistika dosadašnjih slučajeva kaže da je u osoba 60+ rizik smrtnog ishoda nekoliko puta veći nego u osoba 60-. Igraju ulogu, naravno, sistemske autoimune, odnosno hronične bolesti, posebno dijabetes, igra negativnu ulogu debljina, dakle i koncentracija tih faktora kod osoba starijih od 60 godina, ali igra ulogu i slabija odbrambena sposobnost starijeg organizma i ako je zdrav.

Granica od 60 godina može se činiti proizvoljnom u pojedinačnim slučajevima, ali je značajna u opštoj populaciji, sudeći po statistici smrtnih slučajeva.

Kakve onda veze ima škola? Naprosto zato što školska populacija ne živi samostalno i izolovano nego u zajednici dvogeneracijskih ili višegeneracijskih porodica. Može zarazu prenositi i raznositi, a da sama ne pokaže nikakav simptom.

Škola nije izuzetak. Naprosto, u ovoj fazi, bilo u kojem scenariju otvaranja koji bi podrazumevao grupne kontakte, infektivnost bi prešla epidemijski prag i tako pokrenula novi val epidemije.

To objašnjava zabranu okupljanja, dakle i na treninzima ekipnih sportova, a tim više u crkvama, gde glavna populacija nisu ljudi u trećoj deceniju i u naponu snage i fizičke spremnosti.

Odbor je izračunao:

– ako rasprostranjenost mera individualne zaštite smanji prenosivost zaraze za 15 posto, scenario otvaranja komercijalnog sektora ne bi izazvalo prelazak epidemijskog praga samo ako bi se sprečila prenosivost u zajednici na starije od 60 godina.

– Ako pak rasprostranjenost mera individualne zaštite smanji prenosivost zaraze za 25 posto, scenario otvaranja komercijalnog i ugostiteljskog sektora ne bi izazvalo prelazak epidemijskog praga samo ako bi se sprečila prenosivost u zajednici na starije od 65 godina.

Poželjnim smatra smanjenje prenosivosti za 20 posto, ali uz korišćenje mera zaštite (fizička razdaljina, maske, rukavice, pranje i dezinfikovanje ruku), uz mogućnost praćenja kretanja (država će ovih dana ponuditi aplikaciju koju će građani moći da preuzmu dobrovoljno; 58 posto anketiranih izrazilo je spremnost korišćenja te aplikacije), uz porast individualne i kolektivne svesti o opasnosti od pandemije.

Zato Odbor preporučuje progresivno otvaranje uz praćenje kretanja zaraze, i uz jačanje restrikcija pojača li se zaraza.

Poglavar Katoličke crkve papa Franjapozvao je vernike da se povinuju vladinim odredbama protiv pandemije koronavirusa. U utorak je, pre jutarnje mise rekao:

„U ovo doba, kada se dobijaju upustva za izlazak iz karantina, molimo Gospodina da svom narodu, svima nama, udeli milost opreza i poslušnosti prema upustvima, kako se pandemija ne bi vratila.“

Tim jednostavnim i jasnim rečima Papa je na poseban način ublažio ljutitu reakciju Pređedništva italijanske biskupske konferencije, koja je vladina upustva, objavljena u nedelju uveče na konferenciji za novinare, ocenila kao kršenje slobode kulta.

KOMENTARI5 komentara

 1. Rista says:

  Glavni "prenosnici i raznosači" covida19, američke klepanice, su mediji. Najbolji lek protiv covida19,999 je - gašenje svih medija na svetu. Narod bi odahno, covida bi netragom nestala. Ne persida. Ona bi ostala jer je naš. Usput, obavezno zabraniti svim političarima, starletama i STRUCI da kažu bilo šta najmanje mesec dana. Društvena distanca(takođe američka cepanica) svih gore nabrojanih za svaki slučaj neka bude jedna svetlosna godina. Čisto iz bezbednosnih razloga. I svi problemi rešeni. A ako im se sviđa, ne moraju ni da se vrate sa čuvene distance...Pišite kad stignete i ostajte tamo. Sunce ovog neba neće ih više nikad grijat, kao što ih je grijalo.

  • Cp6a says:

   Pismeni noj.

 2. Rista says:

  Nemoj tako, prijatelju. Ako dozvoliš da te kompleksi savladaju, obavezno dobijaš histerične napade, gubiš orijentaciju u prostoru i vremenu i na kraju čak postoji opasnost da se još više degenerišeš. Ako meni ne veruješ, pitaj rođake iz struke ako su pušteni iz karantina. Dobićeš savet da je ipak zdravije da ostaneš na sadašnjem nivou mentalne obamrlosti i rastrojstva. Koj ti đavo da se dopisuješ, kada taj kompleks do juče nisi imao? Zar ne vidiš da ti se stanje pogoršalo?

  • Cp6a says:

   Noj na kratko izvadio glavu iz peska, ali je dobio posturalnu hipotenziju, nesvesticu, nije orijentisan u prostoru i vremenu i konfuzno se izražava.

 3. Rista says:

  Usput, Rista ceni većinu tvojih komentara ali ne histeriju i tvrdoglavost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *