ИСПЛИВАО МЕСИЋЕВ ДОСИЈЕ: Ево за коју тајну службу је радио! (ВИДЕО)

ИСПЛИВАО МЕСИЋЕВ ДОСИЈЕ: Ево за коју тајну службу је радио! (ВИДЕО)

22 децембра 2017

„144831 – то је број досијеа бившег предсједника Стипе Месића из Удбе“. Тим је речима Велимир Бујанец отворио последњу Бујицу и пред камерама показао подебљи досије од 50-ак страница који је нестао из Хрватског државног архива, а наводно га немају ни у МУП-у ни у СОА-и.

Након што је Јутарњи лист прије неколико дана објавио вест о нестанку Месићевог досијеа из Државног архива, редакција Бујице успела је преко поузданих веза у хрватском обавештајном систему доћи до шокантног материјала. У емисији су пуштени делови досијеа, а најављено је да ће у Бујицама које следе бити пуштен и остатак.

„Месић Јосипа Стјепан рођен 24. 12. 1934. године у Славонској Ораховици, котар Нашице, као сарадник заврбован је 12. 09. 1956. године од стране Вучковић Душана, шефа Уреда за пасошку службу котара Нашице, а на сарадњу је пристао добровољно без икаквог устезања са пуно воље“, објављено је у емисији.

144831 – број несталог досијеа Стипе Месића!

Месићев досје носи број 144831, а из обилне документације видљиво је да је реч о тзв. сарадничком досијеу. У емисији је речено како већина информативних разговора делатника Удбе с Месићем нису вођени у просторијама Службе државне безбедности, већ су брижно скривани и углавном су се одвијали по тајним становима Службе, што се види из строго поверљивих Информација број 814, 1665, 1141, 1407 и 1286.

„Исти има врло добре могућности за обраду наше емиграције у Француској преко ујака Пернар Томе и сестре Месић Марије који се налазе у месту Лонгwиу. Томо има свој хотел у Лонгwиу и код њега свакодневно навраћају емигранти из Југославије. Мишљења смо да би се њих двоје могло ангажирати и користити за разраду емиграције у Француској“.

Према досјеу, с Удбом је сарађивао од 1956. године па све до краја 1989. године, након што је већ основан ХДЗ и уведено вишестраначје. Према документима које је објавила Бујица Месић је већ тада био изразито против Туђмана, а удбашима се пожалио да није позван на оснивачку скупштину ХДЗ-а!

Све детаље овог досијеа и коментаре који су изнети у емисији „Бујица“  можете погледати у целости на линку испод.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u