ИСПЛИВАО МЕСИЋЕВ ДОСИЈЕ: Ево за коју тајну службу је радио! (ВИДЕО)

ISPLIVAO MESIĆEV DOSIJE: Evo za koju tajnu službu je radio! (VIDEO)

22 decembra 2017

„144831 – to je broj dosijea bivšeg predsjednika Stipe Mesića iz Udbe“. Tim je rečima Velimir Bujanec otvorio poslednju Bujicu i pred kamerama pokazao podeblji dosije od 50-ak stranica koji je nestao iz Hrvatskog državnog arhiva, a navodno ga nemaju ni u MUP-u ni u SOA-i.

Nakon što je Jutarnji list prije nekoliko dana objavio vest o nestanku Mesićevog dosijea iz Državnog arhiva, redakcija Bujice uspela je preko pouzdanih veza u hrvatskom obaveštajnom sistemu doći do šokantnog materijala. U emisiji su pušteni delovi dosijea, a najavljeno je da će u Bujicama koje slede biti pušten i ostatak.

„Mesić Josipa Stjepan rođen 24. 12. 1934. godine u Slavonskoj Orahovici, kotar Našice, kao saradnik zavrbovan je 12. 09. 1956. godine od strane Vučković Dušana, šefa Ureda za pasošku službu kotara Našice, a na saradnju je pristao dobrovoljno bez ikakvog ustezanja sa puno volje“, objavljeno je u emisiji.

144831 – broj nestalog dosijea Stipe Mesića!

Mesićev dosje nosi broj 144831, a iz obilne dokumentacije vidljivo je da je reč o tzv. saradničkom dosijeu. U emisiji je rečeno kako većina informativnih razgovora delatnika Udbe s Mesićem nisu vođeni u prostorijama Službe državne bezbednosti, već su brižno skrivani i uglavnom su se odvijali po tajnim stanovima Službe, što se vidi iz strogo poverljivih Informacija broj 814, 1665, 1141, 1407 i 1286.

„Isti ima vrlo dobre mogućnosti za obradu naše emigracije u Francuskoj preko ujaka Pernar Tome i sestre Mesić Marije koji se nalaze u mestu Longwiu. Tomo ima svoj hotel u Longwiu i kod njega svakodnevno navraćaju emigranti iz Jugoslavije. Mišljenja smo da bi se njih dvoje moglo angažirati i koristiti za razradu emigracije u Francuskoj“.

Prema dosjeu, s Udbom je sarađivao od 1956. godine pa sve do kraja 1989. godine, nakon što je već osnovan HDZ i uvedeno višestranačje. Prema dokumentima koje je objavila Bujica Mesić je već tada bio izrazito protiv Tuđmana, a udbašima se požalio da nije pozvan na osnivačku skupštinu HDZ-a!

Sve detalje ovog dosijea i komentare koji su izneti u emisiji „Bujica“  možete pogledati u celosti na linku ispod.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *