ИСПЛИВАО ТАЈНИ ДОКУМЕНТ ЦИА: О покушају атентата на Тита се ћутало 73 године

ISPLIVAO TAJNI DOKUMENT CIA: O pokušaju atentata na Tita se ćutalo 73 godine

5 maja 2019

U julu 1946. američki obaveštajci fiksirali su Crnu Goru, između ostalog zbog pokušaja atentata na Josipa Broza Tita tokom njegove posete Crnoj Gori. Ovi podaci navedeni su pod oznakom strogo poverljivo u analitičkom dokumentu „Internal situation in Yugoslavia“ (Unutrašnja situacija u Jugoslaviji) iz novembra 1946. godine.

Da se informacija o navodnom atentatu na Tita pojavila samo u štampi, verovatno bi se mogla pripisati derivatu hladnoratovskih propagandno-psiholoških operacija američke vlade. Međutim, ta se informacija uzima u dokumentu „Internal situation in Yugoslavia“ Centralne obaveštajne grupe (prethodnik CIA) iz novembra 1946. za nepobitnu činjenicu, prenosi „Antena M“.Dokument je, ponovimo, „confidential“, tj. nije predviđen za plasiranje u javnost — prema kojoj se, po definiciji, prioritetno izvode propagandno-psihološka dejstva. Šta u dokumentu piše? Posle pokušaja atentata na Tita i njegovu svitu u julu ove godine na crnogorskom tlu režim je poduzeo drastične korake.

Uhapšeni su neki komunistički funkcioneri, dok su KNOJ (Korpus narodne odbrane Jugoslavije) i redovne vojne jedinice zamenjene, što implicira da su bile u nekim vezama sa ilegalnim nacionalnim jedinicama. Posle pokušaja atentata na Tita na Cetinju, naredni paragraf dokumenta „Internal situation in Yugoslavia“ iz novembra 1946. se odnosi na procenu, kako piše, „ilegalnih grupa, nazvanih ’zelenaši‘, koje predvodi crnogorski brigadir, Krsto Popović“, piše „Antena M“.

Po okončanju Drugog svetskog rata, predsednik Hari S. Truman 1. oktobra 1945. potpisaće izvršnu naredbu o raspuštanju vojno-obaveštajne službe OSS (Office of Strategic Srvices). Reorganizacije kapaciteta za obaveštajne, propagandno-psihološke i paravojne delatnosti u inostranstvu su podeljene između Stejt departmenta, Ministarstva odbrane i Generalštaba.

Truman će novom izvršnom naredbom od 22. januara 1946. uspostaviti Nacionalnu obaveštajnu upravu, a CIG je njeno operativno telo. CIG je embrion CIA, stvorene 18. septembra 1947. godine. General Hojt. S. Vandenberg, pomoćnik šefa štaba vazduhoplovnih snaga američke vojske, od juna 1946. je bio šef CIG-a. Na toj dužnosti biće do maja 1947. godine. CIG deluje i u tadašnjoj Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji (FNRJ).

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. Ivana says:

    Šteta što nije uspelo do tada još nije upropastio Srbiju kao posle.

  2. Saturnalije says:

    Gad i njegov Savez degenerika jugoslavije

  3. i Pera says:

    Bilo bi dobro da se objasni kako su esesovci obucavali cijase za svoju umno-koljacku struku !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *