ИСПЛИВАО ТРАНСКРИПТ РАЗГОВОРА ПУТИНА И КЛИНТОНА О СЛОБИ: Веома је занимљива једна ствар коју је Путин изговорио

ISPLIVAO TRANSKRIPT RAZGOVORA PUTINA I KLINTONA O SLOBI: Veoma je zanimljiva jedna stvar koju je Putin izgovorio

13 oktobra 2020

Šest dana posle izbora za predsednika Savezne Republike Jugoslavije na kojima je Vojislav Koštunica, kandidat opozicionog DOS-a, u prvom krugu osvojio većinu glasova, a Slobodan Milošević pokušao da održi drugi izborni krug, Bil Klinton, predsednik SAD, pozvao je telefonom ruskog predsednika Vladimira Putina. Lideri dve najveće svetske sile su se tog 30. septembra dogovorili da Milošević, neprikosnoveni vođa Srbije od 1989, konačno mora da ode sa vlasti.U transkriptu razgovora, sa kojeg je oznaka „strogo poverljivo“ skinuta 2019, stoji da je dijalog počeo uobičajenom razmenom diplomatskih učtivosti – Klinton kaže: „Zdravo, Vladimire, lepo je što si prihvatio poziv“, a Putin odgovara: „Dobar dan i tebi, Bile, drago mi je što ti čujem glas.“ U skladu sa američkim mentalitetom, Klinton odmah prelazi na stvar.

Kako Klinton „muva“ Putina

Klinton: „Razumem da je ovo delikatan i težak trenutak, ali moram da ti kažem da moramo da prihvatimo činjenicu da je opozicija u Beogradu (na izborima 24. septembra) pobedila u prvom krugu i da neće učestvovati u drugom jer bi to omogućilo Miloševiću da prekroji izbornu volju ljudi, a bojim se da bi tako mogao da izazove i ozbiljnu nestabilnost u Crnoj Gori. Najbolje što može da se desi je da Milošević shvati da mora da prizna poraz, a siguran sam da si ti jedina osoba koja u to može da ga ubedi. Jasno mi je da je to za tebe neprijatna situacija, ali bih ti predložio da mu (Miloševiću) pošalješ privatnu poruku, ne javnu, i da insistiraš da je za njega najbolje da ode, kao i da mu jasno staviš do znanja da Rusija poštuje izbornu volju građana Srbije. Čini mi se da smo pred izborom između nasilne i mirne predaje vlasti u Srbiji, a Rusija je zemlja koja u celoj toj stvari može da odigra odlučujuću ulogu.“

Tajni sastanci

Putin: „Bile, svesni smo činjenice da vaši analitičari i eksperti za Balkan vrlo pažljivo procenjuju kakve korake treba preduzeti, ali nas dvojica treba da razgovaramo sasvim otvoreno, naglašavam, sasvim otvoreno. Razgovarao sam nedavno sa (tadašnjim nemačkim kancelarom Gerhardom) Šrederom. Predložio sam da se u Beogradu organizuje tajni sastanak naših ministara spoljnih poslova ili savetnika za nacionalnu bezbednost sa liderima srpske opozicije, ali je Koštunica to odbio. Mi smo mu ipak vrlo precizno objasnili naš stav da Rusija ne želi da bude saterana u ćošak i da bude u situaciji da podrži bilo kakvo nedemokratsko rešenje. Želim jasno da ti kažem da smatram da je sada pravi trenutak da Milošević mirno napusti političku scenu, ali nisam siguran da će on to uraditi.“

U nastavku, Putin je izneo ideju da Vojislava Koštunicu pozove u zvaničnu posetu Moskvi, gde bi on, u prisustvu šefa ruske diplomatije Sergeja Ivanova, pristao na pregovore sa Miloševićem o mirnoj predaji vlasti ako Milošević dozvoli ponovno brojanje glasova u prisustvu međunarodnih posmatrača.

Šta ćemo sa Slobom?

Putin: „To je samo naša ideja, niko ne mora da je prihvati. Mada, iskreno, mislim da ništa ne bismo dobili takvim dodatnim pritiskom na Miloševića, samo bismo protraćili vreme.“

Klinton: „Da te konkretno pitam – kako mi da sklonimo Miloševića?“

Putin: „Misliš da ga premestimo negde?“

Klinton: „Da. Da li se on plaši da izađe iz kabineta?“ (zgrada Predsedništva Srbije)

Putin: „Mogao bih da popričam s njim, da mu kažem da prizna izborni poraz, a da međunarodna zajednica neće preduzeti nikakve dalje korake protiv njega. Ali još moram da razmislim kako to da mu objasnim.“

Sad ga niko neće

Klinton: „Da li će on moći da ostane u Srbiji posle svega, da li će mu nova vlast dozvoliti da ode nekuda?“

Putin: „Mislim da bi za sve bilo najbolje da ostane u Srbiji.“

Klinton: „Da, i ja isto mislim, mada ne znam kakvo će raspoloženje tamo biti.“

Putin: „Iskreno, ne znam ni ja. Možda on neće ni hteti da ide iz Srbije. U svakom slučaju, on nam kao poklon ne treba. Zašto da ga ne pošaljemo kod vas u Ameriku?“

Klinton: „Da, razumem šta hoćeš da kažeš. Svejedno, nije loša ideja da lider opozicije dođe u Moskvu. To bi obeshrabrilo Miloševića i znatno povećalo šanse da odstupi. Zvaću te ponovo, ali važno je da znam da mu Rusija neće dozvoliti da se nekažnjeno izvuče ako pokrade izbore.“

Putin: „Važno je da on ne može da koristi Rusiju kao keca iz rukava. Svi u Jugoslaviji treba da znaju taj naš stav.“Epilog: Milošević priznao poraz dan posle demonstracija!

Nakon velikih demonstracija 5. oktobra 2000. u Beogradu, Slobodan Milošević se 6. oktobra obratio naciji putem RTS-a, priznao izborni poraz i čestitao pobedu Vojislavu Koštunici. Tada je rekao da će vreme provoditi s unukom. Uhapšen je u noći između 31. marta i 1. aprila 2001. posle dvodnevne akcije Jedinice za specijalne operacije Državne bezbednosti i višečasovnih pregovora o predaji i prebačen je u Centralni zatvor. Odlukom Vlade Srbije izručen je Haškom tribunalu za ratne zločine na Vidovdan iste godine, 28. juna. Umro je, prema zvaničnom nalazu iz Haga, od srčanog udara u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu 11. marta 2006. Sahranjen je u dvorištu porodične kuće u Požarevcu.

(Alo)

KOMENTARI20 komentara

 1. Rista says:

  A kako da znamo da li je transkript baš takav ili ne? Ko to može da garantuje? Mislim, naprosto gledajući sa moje strane, taj članak gore je pljuvanje i na Putina i na Miloševića i kao neko veličanje Koštunice. Ako je Klinton podržavao Koštunicu, onda je Koštunica bez pogovora američki čovek. I otkud to da su Klinton i Putin tako veliki prijatelji gotovo identičnih mišljenja? I zašto je tako beskonačno veliki precednik kao Klinton u to vreme razgovarao sa Putinom? I tako dalje...Gde se trevi Đinđić? Zato i ne zalazim u dublje blato a gore ga ima dosta.

  • persida says:

   Risto, sve je laz, zurnalizam, skandal... Jedino sto je opipljivo i istinito, to je nas poraz, nasa propast.

  • ANA says:

   Potpuno si u pravu! Koliko puta sam pročitao da je Putinu veoma teško što Rusija nije mogla više pomoći Jugoslaviji i što je Jugoslavija uništena. Ovi današnji novinari se više ne pridržavaju novinarskog kodeksa. Svako piše šta hoće, otvoreno "navija", umesto da iznose samo stvarne i dokazane činjenice, što i jeste pravi novinarski posao. Da li je u pitanju povećan tiraž, ili propaganda koju gazde traže???????????????

  • Cp6a says:

   Nije tako bilo. Američki transkripti lažu, kao što se i moglo očekivati. Putin je ovo rekao "'De si Bili, pička ti materina!".

  • padre says:

   Ma to je samo zamajavanje ljudi i nekako bi hteli da nas uvere, da su Putin i bilo koji Amerićki predsednik isti!

  • VRSK says:

   A de je tu pečat?

  • Avangard-Kinzal says:

   U pravu si. Prvo dal' su Ameri ovo napisali? A jesu. Znamo da sve čine da posvađaju Srbe i Ruse i uvuku nas u NATO da nas potpuno unište jer bez Rusije mi smo završili. Osim toga Alo prenosi ovo. Nisu vjerodostojan izvor. Treće, Lučić tvrdi da je Milošević u Rusiji a to mi je najverovatnija mogućnost.

  • Kosovac says:

   @ Rista, …..Svi ovi odgovori na tvoj komentar su u stilu „u pravu si“, naravno sem „persida“, koja navodi vodu na svoju vodenicu, kao „to je nas poraz, nasa propast“. Kapito, sinjor Mito?.

 2. VRSK says:

  Znači JSO uhapsio svog oca i poslao ga Djindjiću upakovanog i spremnog za Hag. Vidovdanski paket na putu za Ševeningen!

 3. Rale says:

  Ovo je detinjarija. Nema ovo veze sa transkriptom.

 4. Slobodanka says:

  Svetska imperija Amerika se nadgornjava sa imperijom Rusijom na prostoru Balkana. Da bi to uspešno završila na prostoru Srbije treba joj velika pomoć sitnih tričavih domaćih medija. E baš je sila. ... Iz ruske istorije imperatorka Katarina Velika sigurno će biti bolje upamćena od Nikite Hruščova generalnog sekretara KPSS (1953-1964) Ii premijera Sovjetskog saveza (1958-1964). Carica Katarina za svoje vladavine unela je u Rusku imperiju teritorije slične po veličini današne Đpanije, medju njima je i Krim koji je prisajedinila Rusiji 1783 godine. Nikita Hruščov je 1954 godine oduzeo Krim Rusiji i pripojio ga Ukrajini. PITANJE: Zašto USA i ceo kapitalistički Zapad danas u pogledu Krima podržava učinak socijalističkog vladara Nikite Hruščova, poznato je koliko ga nisu podnosili, a ne podržava ostvarenja Katarine Velike koja po svom poreklu i načinu vladanja trebalo bi da im je bliža. Zato što je ovo nova imperijalna osvajačka trka Zapada na štetu Rusije. Zašto Turska uz svu značajnu saradnju sa Rusijom uvažava Kijev i ne priznaje prisajedinjenje Krima Rusiji, i podržava paljenje novog rata na Kavkazu. Zato što i Erdogan gradi imperijalnu Tursku u koju bi uključio razne narode turkijske grupe sve sa teritorijama, a i teritorije Bliskog istoka koje bi uspeo da zgrabi. Razne imperije su u uzletu, a manje države neka se saberu kako će da prežive njihove velike letove.

  • Si Ju Leter Aligeder says:

   Gde si ti odlutala sestro? Na osnovu pijanih premisa došla si do nikakvog zaključka već novog pitanja za tebe samu. De, to malo bolje prouči. Ti si se beše uhvatila za osvajačku imperiju Kine pre neki dan, a sada i imperiju Rusije, a nemaš blage veze da su te imperije odbrambenog tipa, dok su Amerika i Engleska vrlo osvajačkog tipa, pri čemu je to nekada bila i Francuska. Ti jednostavno ne možeš da barataš stvarima koje ne možeš niti da razumeš. Ali polako naučićeš, ako već nije i prekasno a vidi se tu samo jedna nadmenost neznanja..

   • Slobodanka says:

    Ne izmišljaj, Kinu uopšte nisam komentarisala. Ne mogu da pišem komentar od kilometar da bi ti shvatio. Zapad je ranije već iznosio ljutite optužbe kako Rusija nastoji da postane imperija. Svetska imperija može biti samo SAD i njoj veoma bliske zemlje. Sa ovolikom veličinom zemlje a najveća je u svetu, sa svim prirodnim potencijalima i sa različitim narodima koji u njoj žive, sa uticajem koji ima na svetska zbivanja, Rusija već sada jeste imperija, bez obzira što je ekonomski slabija od Zapada.

    • Si Ju Leter Aligeder says:

     Crna sestro, bolje da te ne prvociram jer ti ovo sad izgleda još manje razumno, ti si zaista amerikanizovana poput one male Grete Tunberg. Ti kod mene nemaš prelaznu ocenu ni iz jednog predmeta koji ovde zastupaš kao komentar svog mišljenja a ja te više neću komentarisati jer je valjda i ostalima to očigledno šta je tvoj problem.

    • Si Ju Leter Aligeder says:

     P.S. Ko ne ume da se koncizno izrazi i u jednom kraćem komentaru sigurno neće pomoći kilometarski niti nama niti tebi. Upravo je stvar u tome da preteruješ u ispraznim komentarima isto kao i tvoj brat Rista.

     • Kosovac says:

      @ Si Ju Leter Aligeder, Možeš da pričaš do sutra, sa tvojim ispraznim komentarima, naravno da ti je to obezbedilo Otvoreno Društvo, i naravno da je to tvoje pravo. Ali da čačkaš brata Ristu, to je avantura koja može da te dosta košta. To ti dođe kao da čačkaš mečku u πčku.

 5. Mr. Macola says:

  Zaboli njih penis za nama pa i za Miloševića, i jednog i drugog. Dok imaju neke koristi tu su, a, gledaju svoja posla. Srpski političari 90 tih nisu znali da izaberu koristan put ili korisnu opciju za nas. A kakav god Vučic ne bio, opet je danas Srbija u boljoj medju narodnoj poziciji nego ikad ranije i on dobro zna da i, Rusija i Amerika igraju igre i gledaju svoj interes. A ni smo tu samo mali igrač. Možda se promijeni ako se u srpskom narodu rodi novi Tesla pa izmisli super oružje 1000 gofina ispred današnje tehnologije, sa kojim smo i stanju odbraniti svaki napad i uništiti sve na kraju planete za par sekundi. E onda će se nešto promijeniti.

  • Milan says:

   Srpski političari 90-tih u onakvom unipolarnom svetu ni nisu imali mogućnost izbora. Kad ćeš da shvatiš tu osnovnu stvar? Tek sa jačanjem Rusije i Kine i drugim promenama u svetu nastaje nekakva mogućnost izbora, dakle opet te za nas povoljnije promene ne zavise od ličnosti aktuelnog vladara Srbije.

   • Kosovac says:

    @ Milan, …..Srpski političari su morali da kao mogućnost izbora izaberu stranu. Imali su mogućnost izbora. Za Izbor su se kandisovali Vojislav Šešelj, Radovan Karadžić, Ratko Mladić. Ipak, Srbi su kao „izabrali“ Borisa Tadića, Aleksandra Vučića, Vladana Batića….. Zorana Đinđića….. Mojeg do Mojega…..

 6. Rusofilus Serbianus Patriotus Putinofilus, Samo Jako i do Kraja, bre. says:

  Treba imati u vidu zapravo da je tada u stvari predsednik Rusije bio Jeljcin i da on nije niti mogao niti želeo da se meša u ove događaje, Putin je tada samo nastavio sa tim stavom, a Rusija? E ona je tek bila u žestokoj krizi, zaista nisu ni mogli da nam pomognu a sam Milošević nije ni hteo da sluša niti je želeo pomoć od Jeljcina i Putina. Rusiji je tek sada žao što tada nismo imali bliskije odnose kakve smo sada tek ponovo uspostavili kada je licemerje imperije zapada tako daleko došlo. Za vreme NATO agresije na Jugoslaviju naša bratska Rusija zaista nije mogla niti da im parira niti da nas odbrani vojno čak i da smo mi to tražili, ali jesu bili na našoj strani. Ovaj transkript je čista glupost, činjenica da Putin i dan danas prihvata igru zapada ukoliko nema šta drugo da učini. Putin glumi prijatelja isto kao što i oni njemu glume a traže mesto na leđima gde će da ubodu nož. Rusija nam je u vreme agresije davala moralnu pomoć i ništa više, dolazili su horovi oficira i pevali nam, podržavali nas i razvili smo tada ovo prijateljstvo koje je ostalo. Medvedev kada je dolazio na Kosovo meštani su mu tražili da im podeli Ruske pasoše obzirom da ih je izdajnička demokratija Srbije prepustila Euleksu i Kforu dok su ih šiptari tamanili. Svašta se izdešavalo a Putin i Jeljcin su tu najmanje bili krivi jer je i Rusija bila tako reći uništena izdajom Gorbačova koji se ušaltovao da bude kućni prijatelj sa Reganom i njegovom Nensi, a ovi mu uvalili kredite, kamate, oligarhe i rasturili savez ruskih država, Ukrajinu su im Amerikanci otcepili produbljavanjem užasne krize koju su im iscenirali, sve zarad volje Gorbačova da bude prijatelj sa Amerikom, kakav je samo magarac ispao Gorbačov.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *